Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Pobjeda ispred svega

Autor: Andrija Prović

13.05.2010. 22:00
Pobjeda ispred svega

Foto: Adam VIDAS



Nadam se da će se Zadar pobjedom plasirati u Premijer ligu. Imaju potrebnu kvalitetu, igraju kod kuće gdje su ove sezone dokazali da se mogu itekako nositi s vodećim klubovima, a također i s premijerligašima, kazao je Čačić
Rukometaši Zadar Slada sutra će u Mocirama odraditi pretposljednji ovosezonski ispit. Prolazna ocjena, tj. minimalna pobjeda nad Arenom, gotovo sigurno bi im jamčila povratak u elitni razred hrvatskog rukometa. Među odabranim društvom “plavi” su se posljednji put našli prije pet godina, a na klupi je tada sjedio Miroslav Čačić. Današnji šef struke i voditelj škole rukometa dobro zna koliko je mukotrpan put povratka. Osim u ulozi trenera, prvoligaško iskustvo Čačić ima i kao igrač Zadra. Iako će glavna tema biti okršaj Zadra i Arene, sa zadovoljstvom smo se prisjetili i još uvijek žive prošlosti kluba iz Mocira.
U sezoni ’92./’93. obukli ste dres Zadra u Prvoj ligi (danas Premijer liga), a 11 godina kasnije vodili momčad koja je nakon zahtjevnih kvalifikacija izborila povratak. Kakva su bila vaša igračka, a kakva trenerska iskustva?
– U svakom slučaju, u Prvoj je ligi bilo lakše nastupati kao igrač. Doprinosio si onoliko koliko si pokazivao na terenu. Krasio me borbeni duh i isticao sam se ponajviše kao obrambeni igrač. Od ’84. do ’89. bio sam član Medveščaka, potom proveo nekoliko godina u Austriji kao trener-igrač, a početkom rata stigao sam u Zadar. Drago mi je prisjetiti se odlične momčadi koju je Zadar tada imao. Zubak, Perinović, Dujić, Čubrić, Kozličić… Bila je to stvarno dobra generacija. Uloga trenera bila je kudikamo zahtjevnija, no Zadar je uvijek bio rasadnik odličnih rukometaša. Kao svijetlu točku moje trenerske karijere istaknuo bih Ivana Vukasa i Tonćija Valčića koji su “isplivali” kao vrhunski igrači. Ne zaboravimo niti generaciju rođenu ’84. Ti su igrači bili okosnica momčadi u sezoni 2003./2004. kada smo se vratili u Prvu ligu. Nažalost, spletom različitih okolnosti Zadar se tamo zadržao samo jednu sezonu. Tada sam svojevoljno odstupio s mjesta trenera u nadi da će pozitivan šok donijeti promjenu, no ipak nije.
Odgovor na pitanje hoće li Zadar i dogodine u najviši rang dat će njihova sljedeća utakmica, derbi pretposljednjeg kola s Arenom. Kakve su po vama šanse Palekine momčadi.
– Nadam se da će se Zadar pobjedom plasirati u Premijer ligu. Imaju potrebnu kvalitetu, igraju kod kuće gdje su ove sezone dokazali da se mogu itekako nositi s vodećim klubovima, a također i s premijerligašima. S druge strane, Arena u nastavku prvenstva nije imala niti jedno ovako teško gostovanje, najteža utakmica očekuje ih u Mocirama.
Čini se da Zadar u pravom trenutku dočekuje Arenu. Iza njih je šest utakmica s pet pobjeda i jednim neodlučenim ishodom, dok njihova igra i angažman podsjećaju na one s početka proljetnog dijela prvenstva kada su deklasirali Goricu i premijerligaša Split.
– Posložili su se u pravo vrijeme. Osim forme, igrači su dobili duh zajedništva i mentalnu snagu. Zadnje utakmice pokazuju da su sigurni u sebe.
Da ste na mjestu Roka Paleke, što bi poručili igračima?
– Rekao bih im da je utakmica s Arenom kao i svaka druga. Da je najvažnije da se podrede kolektivu i ne upuštaju u nikakve solo dionice. Također i da, ako ostvare prednost, da se ne smiju opuštati jer se na taj način izlažu opasnosti da uđu u “crnu rupu” iz koje se kasnije teško čupati. Pobjeda im mora biti ispred svega, a najbolji put do nje je kolektivnom igrom.
Na kojem segmentu igre bi Zadrani trebali graditi dva odlučujuća boda?
– U prvom redu na obrani. Čestim prekidima igre trebali bi spriječiti Arenu da se razmaše. Zatim, strpljivo u napadu budući da ne moramo ganjati rezultat. Pokušati postići što više golova iz polukontri i kontri, no istovremeno i pripaziti da ne razbranimo njihov odličan vratarski tandem, Badurinu i Popovića.
 


Teret imperativa


– Smatram da se igrači dobro nose s pritiskom. Većina njih je iskusna i iza sebe ima velik broj odigranih utakmica, dok mlađi, poput Markića, imaju potrebnu drskost.




 


Ples za više ljeta


Uđemo li u Premijer ligu, nadam se da bismo uz pomoć grada mogli sastaviti momčad koja neće plesati samo jedno ljeto. Imamo dobre temelje za takvo što. Najperspektivnija je sjajna generacija igrača rođenih 1996. godine, usudio bih se reći da će biti još bolja od one iz ’84. Nadalje, naši mlađi kadeti ostvaruju sjajne rezultate, a odlično ih vodi Frane Kardum. Još kada bi se vratili svi naši igrači, bili bismo u vrhu ljestvice. Uglavnom, pred nama je svijetla budućnost.