Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Specifični život i kretanje svijetla

Autor: Ivan Stagličić

13.05.2010. 22:00
Specifični život i kretanje svijetla


O čemu se zaista radi mi je teško govoriti. Ne želim ili bolje reći ne usuđujem se definirati ove pojave no one su toliko prisutne da je pomalo i zaštrašujuće. Svuda su, ima ih na tisuće, rekao je Mislav Hollos
U srijedu je u izložbenoj dvorani Državnog arhiva otvorena izložba fotografija Mislava Hollosa “Svjetlosna bića”. Izložene su trideset i tri fotografije u boji, nastale u posljednjih šest godina koje prikazuju svjetlosne fenomene zabilježene na nebu iznad Zadra, Nina, Dubrovnika, Zagreba, Velebita te u Bosni i Hercegovini. Izložbu je organiziralo Astroantropološko društvo Zadar čiji je predsjednik, Ivan Stagličić na otvorenju podsjetio na dugu tradiciju bilježenja ovih fenomena koje su ljudi primijetili puno prije razvoja suvremenih tehnologija, pa je o njima još u četrnaestom stoljeću pisao i zadrski ljetopisac Pavao Pavlović, kazao je Stagličić te naglasio:
– Izloženi prizori spajaju idealno i aktualno, razumsko i nadrazumsko, svakodnevno i vječno. Nepoznato se smješka iz poznatog. Na omiljenoj nam pozornici pojavljuju se osobiti prizori. Slikovnica iz djetinjstva postala je eonski panoptikum, a pitanja izranjaju. Fotografija, srećom, uvijek nudi dio odgovora. Hollos je tako, kao umjetnik, logično za jedan korak ispred znanstvenika, posebno današnjeg i njegove fotografije nisu stoga izazov, nego nagovještaj. Ponovljeni iskaz uz pomoć medija našeg doba o nečemu čega tragove nalazimo posvuda u prostoru u vremenu.
Okupljenima se obratio i sam autor kazavši kako je zanimanje za ovu vrstu fotografije počelo slučajno.
– Kad je ispred crkve sv. Križa u Ninu bila predstava koja se zove “Hrvatska kruna”, fotografirao sam primjetivši da se nešto događa u pozadini i mislio sam da je neki vatromet ili slavlje. Kasnije, povećavanjem sam vidio da je to nešto specifično, da nema veze s nama nego ima svoj specifičan život i kretanje. To je postalo sad toliko učestalo da smatram svojom dužnošću da vas upoznam s ovim fenomenom, istaknuo je Hollos te nastavio:
– O čemu se zaista radi mi je teško govoriti. Ne želim ili bolje reći ne usuđujem se definirati ove pojave no one su toliko prisutne da je pomalo i zaštrašujuće. Svuda su, ima ih na tisuće, rekao je Mislav Hollos koji je potom okupljenima posebno pojasnio neke od fotografija, kao i okolnosti njihovoga nastanka. Izložba “Svjetlosna bića” može se pogledati do srijede u vremenu od 10 do 13 sati.