Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Struja poskupljuje, a HEP dijeli dva milijuna kuna donacija

Autor: Novi list

13.05.2010. 22:00
Struja poskupljuje, a HEP dijeli dva milijuna kuna donacija


U ovoj će godini, godini poskupljenja struje za, neslužbeno, 13 posto, HEP kulturnim, sportskim i drugim društvima, klubovima i ustanovama donirati dva milijuna kuna. Riječ je o značajno manjem iznosu za donacije negoli prijašnjih godina, kad je HEP dijelio i po 46 milijuna kuna, no ipak se radi o iznosu od gotovo sedam posto od ukupne HEP-ove dobiti u 2008. godini, otkad datiraju posljednji poslovni podaci za ovo poduzeće. Prema neslužbenim informacijama, prošla je godina, za koju se još očekuju službeni rezultati, za HEP bila iznimno hidrološki povoljna, a kako je i uvozna struja plaćena daleko manje negoli u godini prije, HEP-ova je dobit za prošlu godinu dosegnula 154 milijuna kuna. Unatoč tome, najvjerojatnije od 1. srpnja, građane i gospodarstvo čeka novo poskupljenje električne energije, koje se opravdava HEP-ovim investiranjem u nove proizvodne kapacitete.
Donedavno izdašni HEP, “skromna” će dva milijuna kuna u ovoj godini po prvi put dijeliti putem javnog natječaja, objavljenog ovih dana u tiskanim medijima. Razlog tome su dosadašnje primjedbe državne revizije koja je HEP-u prijašnjih godina zamjerala dijeljenje novca “šakom i kapom”. Primjerice, 2007. godine HEP je donirao ukupno 46,5 milijuna kuna, od čega čak 26,45 milijuna sportskim klubovima, bez ikakvih potpisanih ugovora, tako da je nepoznato ostalo koliko je novaca, i kome, zapravo otišlo. Već se 2008. godine na donacijama počelo štedjeti, no nacionalna elektroprivreda i te je godine podijelila 32 milijuna kuna, od čega 18 milijuna sportskim klubovima. Te, 2008. godine, valja podsjetiti, struja je kućanstvima poskupjela za 20 do 24 posto, što se opravdavalo visokim cijenama nafte u to vrijeme.
HEP će ove godine prvi put donacije dodjeljivati putem javnog natječaja, i temeljem odluke uprave planira donirati dva milijuna kuna, stoji u odgovoru HEP-a našem listu. U povjerenstvu koje će birati nagrađivane sjede, redom, član uprave HEP-a za financije Miljenko Pavlaković, direktor HEP-ovog Sektora marketinga i korporativnih komunikacija Mihovil Bogoslav Matković, predstojnica Ureda uprave Marija Modrić, član tima za odnose s javnošću Darko Alfirev, koordinatorica zaštite okoliša Tamara Tarnik i HEP-ova psihologinja iz ljudskih resursa Tihana Malenica Bilandžija. Konačnu odluku o dodjeli donacija, ističu u HEP-u, donijet će uprava na prijedlog povjerenstva, dok nadzorni odbor HEP-a, zaključuju, u ovim odlukama ne sudjeluje.