Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vratiti vjeru u vlastite mogućnosti

Autor: Roman Morović

13.05.2010. 22:00
Vratiti vjeru u vlastite mogućnosti

Foto: FaH



Porazi na gostovanjima kod Zagreba i Cibone, s obzirom na kvalitetu momčadi, u ovom trenutku jesu zadarska realnost, ali ipak ne toliki kakve su Zadrani doživjeli na posljednje dvije utakmice (ukupno 49 razlike). Ono što je za Danijela Jusupa i njegove igrače u ovom trenutku najvažnije je da se pokušaju što prije oporaviti od ova dva teška udarca, jer prava bitka za naslov prvaka tek počinje
Nakon jedanaest uzastopnih pobjeda u ligi za prvaka, košarkaši Zadra doživjeli su dva teška poraza u Zagrebu u svega tri dana i tako si bitno smanjili izglede da u doigravanje uđu s prve pozicije. Prvo ih je prošle nedjelje u Trnskom pobijedio Zagreb sa 26 razlike (101:75), premda je u jednom trenutku imao i +36, a u srijedu su u Draženovom domu protiv Cibone ostali na -23 (91:68), s tim da su dvaput bili i na -28. Za razliku od utakmice protiv “mrava”, kada su već na poluvremenu Zadrani zaostajali 22 poena, protiv “vukova” su na odmor otišli s dvostruko manjim minusom (41:30), ali po igri u prvih dvadeset minuta lako se mogao naslutiti rasplet u drugom poluvremenu. Nakon svega nekoliko minuta Cibona je već bila na +19 i tu je priči bio kraj. Zadrani više nisu imali snage za povratak u igru, što je vrlo vjerojatno rezultat umora o kojemu je nakon poraza u Trnskom govorio trener Danijel Jusup.
Težak poraz
Gosti nisu imali napadačkih rješenja protiv agresivne Cibonine obrane, a jedini koji ih cijelo vrijeme držao da u potpunosti ne potonu bio je Hrvoje Perić. Statistika kaže da je on ostvario veću valorizaciju od svih svojih suigrača zajedno (30-29), što dovoljno govori o tome kako su igrali ostali. Kapetan Ružić je zabio 17 poena, ali od toga tri trice u posljednje četiri minute, kada je sve već bilo gotovo, a ostali napadački praktički kao da nisu ni postojali. Niti jedna pogođena trica iz jedanaest pokušaja dvojice najboljih zadarskih šutera Stipčevića i Cara, također će nešto reći o tome da Jusupovi igrači nisu dobro reagirali protiv obrane Zagrepčana, što je na kraju priznao i trener.
– Taktički smo odigrali jako loše, vanjske igrače Cara i Stipčevića su potpuno zatvorili. Uoči utakmice sam rekao obojici da se moraju brže rješavati lopte, ljut sam na njih, kad netko protiv vas igra agresivno, kao što je to radila Cibona, onda gubiš lopte ako je previše zadržavaš kod sebe – kazao je Jusup nakon utakmice.
Osim toga, trener Zadra je već više puta isticao da se za pobjedu u gostima mora imati tri stvari, relativno dobar šut za tricu, defanzivni skok i određeni broj poena iz kontranapada. A njegovi su igrači u “živoj” utakmici pogodili samo jedan šut iza linije 6,25 i to Ružić na samom početku, dok bismo lake poene iz kontre mogli izbrojati na prste jedne ruke. Nije to prvi put da, kad ne ide šut, Zadar nema drugih napadačkih rješenja, a kako se razlika u korist protivnika iz napada u napad povećava, igrači gube samopouzdanje pa onda i u obrani sve češće reagiraju loše. Zadrani nisu imali rješenja protiv razigranih Ciboninih centara, Radoševića, Bagarića i Andrića, koji su im ubacili više od pola poena (46) i to uglavnom na asistencije nezaustavljivog Gordona. Ako kažemo da je spomenuti trojac centara imao samo tri promašaja iz igre, lako možemo zaključiti da su većina tih koševa bila polaganja i zakucavanja.
– Iako moje najbolje strijelce šut nije služio, uspjeli smo to nadoknaditi. Mojim centrima je ovo bila najbolja utakmica, no opet smo izgubili u skoku, to moramo popraviti. Tomas je odlično zaustavio Cara, Gordon Stipčevića, jedino smo s Perićem imali problema, on je vukao Zadar – kratko i jasno je u tri rečenice utakmicu oslikao Velimir Perasović, trener Cibone.
Nerealna razlika
E sada, je li ovo realna razlika između ove dvije momčadi u ovom trenutku? Nije, kao što nije ni zadarskih -26 protiv Zagreba. Zadranima se jednostavno dogodilo da su se u dvije utakmice vrlo brzo u potpunosti raspali i pogubili na terenu, što je na kraju moglo rezultirati i težim porazima, da se domaći nisu malo opustili u završnici. Porazi na gostovanjima kod Zagreba i Cibone, s obzirom na kvalitetu momčadi, u ovom trenutku jesu zadarska realnost, ali ipak ne toliki kakve su Zadrani doživjeli na posljednje dvije utakmice (ukupno 49 razlike). Ono što je za Danijela Jusupa i njegove igrače u ovom trenutku najvažnije je da se pokušaju čim prije oporaviti od ova dva teška udarca, jer prava bitka za naslov prvaka tek počinje. Zadrani u nju neće ući kao favoriti, niti je pred njih imperativno postavljen cilj da moraju osvojiti naslov, ali u svakom slučaju imaju obvezu da daju sve od sebe u svakoj utakmici do kraja sezone i pokušaju doći najmanje do finala. U polufinalu će imati prednost domaćeg terena, to je sigurno i to je već velika stvar, jer s obzirom na ono što su prikazali protiv Zagreba i Cibone, mogu biti sretni što su tjedan dana ranije uspjeli pobijediti Cedevitu i tako osigurati drugo mjesto. Vjerojatno su toga i sami svjesni. Isto kao što su svjesni i toga da s ovakvom igrom neće daleko dogurati. Istina, Zadar kod kuće i u gostima nije isti, ali nakon ovakva dva poraza, bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će momčad reagirati na prvoj utakmici polufinala. Naročito ako protivnik bude Cedevita, što je vrlo vjerojatno.
Jednostavna računica
Situacija na tablici uoči posljednjeg kola je jasna. Pobijedi li Cibona u nedjelju Zagreba u Trnskom osigurat će startnu jedinicu te će u polufinalu igrati upravo protiv momčadi Denisa Bajramovića. Pritom treba reći da Zagrebu ta utakmica rezultatski ne znači ništa, jer ne može ni gore ni dolje sa četvrtog mjesta, ali će mu odrediti protivnika u polufinalu, jer ako bi kojim slučajem Zagreb pobijedio, Zadar bi na kraju bio prvi s omjerom 12-2, Cedevita druga (11-3), a Cibona treća, zbog lošijeg međusobnog omjera s Cedevitom. U tom bi se slučaju u polufinalu sastali Zadar i Zagreb te Cedevita i Cibona, s tim da bi momčad Ace Petrovića imala prednost domaćeg terena. Takav bi rasplet u svakom slučaju za Zadrane bio mnogo povoljniji, no malo je vjerojatno da će si Cibona dopustiti kiks u Trnskom i na taj način se dovesti u neugodnu situaciju. Jedno je sigurno, Zadar u polufinalu s prednošću domaćeg terena može pobijediti svakoga, bila to Cedevita ili Zagreb, ali zato se hitno mora stabilizirati i vratiti vjeru u vlastite mogućnosti. U tom kontekstu, dobro će doći sutrašnja utakmica posljednjeg kola, kod kuće protiv Trogira, da se u doigravanje ipak uđe s pobjedom, što je za ovu momčad s psihološkog aspekta dosta bitno. U svakom slučaju, Zadrani se ne smiju predati, jer i dalje imaju odlične izglede za plasman u finale, a tamo je onda, uz podršku navijača, sve moguće.
 


Pregled


Indeksni poeni na utakmici 13. kola A-1 lige za prvaka: Perić 30, Stipčević 5, Boisa 3, Batur, Šarlija, Marčinković, Ružić 13, Bilan -2, Morović 3, Car 6, Škifić, Plaisted 1. 
!,<!,<!,<!,<
1. Tomislav Ružić 47 1360,54 723 15,38
2. Hrvoje Perić 47 1236,51 704 14,98
3. Rok Stipčević 46 1551,04 673 14,63
4. Marko Car 47 1102,02 473 10,06
5. Trent Plaisted 45 676,51 383 8,51
6. Micah Downs 25 475,11 193 7,72
7. Vladimer Boisa 44 1189,51 334 7,59
8. Damir Rančić 37 689,56 268 7,24
9. Vedran Morović 39 445,52 163 4,18
10. Jure Škifić 27 191,09 41 1,52
11. Miro Bilan 17 138,00 62 3,65
12. Marino Šarlija 16 95,21 51 3,19
13. Ivan Batur 12 109,13 37 3,08
14. Pavle Marčinković 20 173,10 48 2,40
 * Napomena: Igrač treba odigrati najmanje 50 posto službenih utakmica da bi bio u konkurenciji. Rubrike redom znače: ime i prezime, broj nastupa, minutaža, indeksni poeni,prosjek.




 


Široko poveo, dobri Špralja i Longin


U prvoj utakmici finala prvenstva BiH Široki je na domaćem terenu pobijedio Igokeu iz Aleksandrovca (u polufinalu izbacila sarajevsku Bosnu) rezultatom 80:68 (17:17, 26:16, 20:14, 17:21). Po običaju, najbolji kod domaćeg sastava bio je Amerikanac Chester Mason s 15 poena, 12 skokova i 5 asistencija, a dobru partiju odigrali su i Zadrani Šime Špralja, koji je za 25 minuta postigao 12 poena (2-2 za dva, 1-4 za tri, 5-10 sl. bacanja) uz osam skokova te Branimir Longin, koji je za 14 minuta ubacio 14 poena (1-5 za dva, 3-7 za tri, 3-5 sl.bacanja), uz tri skoka. Druga utakmica na rasporedu je sutra u Aleksandrovcu.