Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zvijezde pjevale Porinove hitove i pjesme godine

Autor: Vanja Mirčeta

13.05.2010. 22:00
Zvijezde pjevale Porinove hitove i pjesme godine

Foto: Filip BRALA



Koncertom «Najbolje od Porina» koji se održao u srijedu 12. svibnja u prepunoj, a na iznenađenje mnogih oku iznimno ugodnoj, biogradskoj Sportskoj dvorani, organizatori i izvođači odali su počast svim hitovima i pjesmama godine koji su u proteklih 15 godina u toj kategoriji ovjenčani nagradom Porin.
U dinamičnoj izmjeni vokalnih solista te neočekivanim vokalnim kolaboracijama predstavljene su pjesme «Cesarica» u izvedbi Tomislava Bralića i klape Intrade, «Da ti nisam bila dovoljna» u izvedbi Vanne i Luke Nižetića, Gibonnijeva «Ako me nosiš na duši» koju je u svom prepoznatljivom izričaju otpjevala estradna diva i jedna od najnominiranijih osoba ovogodišnjeg Porina, Josipa Lisac, zatim «Apokalipso» Darka Rundeka kojeg je otpjevao Massimo i «23. prosinac» kojeg je otpjevao Tony Cetinski.
Hit do hita
«Činim pravu stvar» i «Oprosti» izveo je popularni Gibonni koji je još jednom pokazao da se on i publika iz Zadarske županije vole javno te je zasluženo pobrao najveće ovacije iste koja je prema svemu sudeći još uvijek pod dojmom njegova izvrsnog nedavnog održanog koncerta u Zadru. Uz mnoge druge popularne izvođače koji su nizali hit za hitom pred prepunom Sportskom dvoranom, pjesmu «Igra bez granica», prerano preminulog makedonskog slavuja Toše Proeskog izveo je Jacques Houdek.
Svojom atraktivnom osobnošću «Najbolje od Porina» dodatno je začinila Remi, pjevačica grupe Elemental u ulozi domaćice i voditeljice večeri, koja je ležernim i zabavnim predstavljanjima provela izvođače i publiku kroz ovu dojmljivu večer.
Na samom kraju koncerta održano je nagradno izvlačenje u kojem je sretni dobitnik Dubravko Cvitković iz Klenovice pored Rijeke osvojio automobil opel corsu. Nagradu je osvojio sudjelujući u telefonskom izboru ovogodišnjeg hita godine, jedine kategorije o kojoj je svojim glasovima odlučivala isključivo publika putem televotinga. Hit godine službeno će biti proglašen ipak u subotu, 15.svibnja na Svečanoj dodjeli nagrada «Porin 2010.»
Programski bogat «Porin»
U želji da cijeli tjedan bude u znaku Porina i glazbe općenito, organizatori i Grad Biograd su pripremili bogat glazbeni program koji se sastoji od velikih koncerata na otvorenom, klupskih svirki i nekoliko  promocija novih albuma domaćih izdavačkih kuća, ali i filmskih i sportskih događanja. Tako je nakon sinoćnjeg koncerta «Najbolje od Porina» u Porin klubu 1 «Carpy more», hip-hop bend Elemental održao koncertnu promociju svojeg najnovijeg albuma pod nazivom «Vertigo». Ova večer je bila samo početak, uspješna najava iznimno zanimljivog programa ovogodišnjeg Porina koji nas očekuje u slijedećih nekoliko dana.
Zanimljiv je podatak da bi ovogodišnje izdanje Porina trebalo biti jeftinije nego lanjsko, a prema nekim najavama ipak daleko bolje i atraktivnije te bi Porin trebao ponovno zasjati. No, s tom konstatacijom ne slažu se svi, uključujući i pojedine izvođače koji smatraju da dodjela diskografske nagrade zaslužuje više. Jedna od njih je i hrvatska glazbena diva Josipa Lisac.
– Napravila sam jedan lijepi album i divno je što sam dobila tako puno nominacija, što znači da je prepoznat rad i trud. To nema veze s porinima, oni dođu ili ne dođu. Licemjerno bi bilo reći da čovjek nije sretan kada ga dobije, no to nije osnovni cilj. Zapravo sama nominacija vam je dokaz da se u glazbenom svijetu nešto prepoznalo i napravilo za primijetiti. Svjesna sam toga da sam napravila dobar album jer sam radila s vrhunskom ekipom. Prave nagrade slijede, a to je povratna informacija od ljudi koji dobivaju poruke kroz glazbu, to su prave nagrade i ja se njima jako veselim. No, moram priznati da ja osobno nisam zadovoljna ovom večeri. Možda je malo drugačije to trebalo biti realizirano. Porin mora imati jedan dignitet, istaknula je Lisac dodajući kako ipak vjeruje da će se Porin u budućnosti još mijenjati, jer svemu što se rađa i stvara treba dati vremena da postane vjerodostojno i mjerodavno.
Nedorečena su ostala i pitanja vezana uz kriterij odabira nominiranih, kao i subjektivnog pristupa Upravnog odbora koji je odabrao šest pjesama za hit godine. Naime, kao i svake godine i ove ima i zadovoljnih i onih manje zadovoljnih odabirom. Iako svi zapravo mnogo očekuju od novog Porinova tima, te da promjene urode modernijim, televizičnijim i rokerskijim Porinom, do subote će se pokazati jesu li usprkos početnim kritikama u tome uspjeli.
 


Hit godine zaokružio bi priču


Tony Cetinski ove godine nominiran je u četiri kategorije za nagradu Porin, za Hit godine s pjesmom «Kad žena zavoli», najbolji pop album «Live in Arena Zagreb-Furia Tour 09.», najbolji koncertni album «Live in Arena Zagreb-Furia Tour 09.», te najbolji video program «Live in Arena Zagreb-Furia Tour 09.»:
– Najvažnija nam je podrška publike. Ako ipak osvojimo Porina za Hit godine onda bi to zaokružilo jedan dobar dio priče koju radimo proteklih godina. Što se tiče samih kipića Porina, neću biti posebno razočaran ako me zaobiđu, mogu već biti zahvalan struci da sam ponovno među nominiranima jer je važno da ono što radite osim publike prepozna i struka. Što se tiče nove postave Porinova tima, smatram da je došlo do smjene generacija te da će zahvaljujući njima Porin opet zasjati, istaknuo je Cetinski.




 


Tolja: Sretni smo što je Gibonni zakasnio s Tolerancom


Marko Tolja jedan je od mlađih izvođača ovogodišnjeg Porina. Nominiran je u dvije kategorije i to za najbolji pop album «Vrijeme briše istinu» te za najbolju mušku vokalnu izvedbu za skladbu «Sama si i ti» u kojima su mu konkurenti mnogo iskusnije kolege kao što su Tony Cetinski, Josipa Lisac, Jacques Houdek te Tedi Spalato:
– Tek tri godine sam na estradi i svaka nominacija i Porin mi zaista mnogo znače. Zadovoljan sam već samim nominacijama i ne očekujem da ću dobiti kipić ove godine, ali nikad se ne zna. Što se tiče same organizacije Porina, smatram kao i mnogi da bi se još dalo poraditi u organizacijskom smislu. Nagrada ipak nije izgubila na vrijednosti usprkos svemu. Prošle, a pogotovo ove godine, mislim da se Porin održava ipak na jednoj dostatnoj razini te mislim da se vraća u život i to na velika vrata. Iako mnogi pričaju o čudnim kriterijima odabira nominiranih, smatram da to zapravo ovisi o godini kada tko što izda. Primjerice, ako Gibonni izda album te godine, to znači da nitko drugi tada neće dobiti Porina, tako da smo imali sreću što je Gibo ove godine zakasnio s Tolerancom, ha, ha. Mislim da se pogotovo u posljednje vrijeme nama mladima ipak daje ravnopravan tretman sa starijim kolegama i to je pohvalno i poticajno za nas, no to ipak najviše ovisi o kvaliteti izdanog materijala, bez obzira na godine i staž, kazao je Tolja.


 


VEČERAS


20.00 Sportska dvorana, dodjela nagrada „PORIN 2010.” – 30 kategorija
21.00 Riva Open Air koncert – TBF, Hari Rončević, Gustafi, Bojan Jambrošić
22.00 „Grand buffet Belveder” Porin klub 2 – koncert Zinedin Zidan
23.30 Porin klub 1 „Carpy more” – koncert nominiranih blues izvođača: Tomislav Goluban & LPFB, Robert Johnson’s Backbone