Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ideje pretočiti u jasne poruke

13.05.2011. 22:00
Ideje pretočiti u jasne poruke


Timovi kreativaca  iz 11 europskih zemalja, koji  su u Zadru na Best YET  natjecanju, jučer su na brodu  Zadar dovršavali, realizirali i  prezentirali idejna rješenja za  novinske oglase na temu  “Kravata Croata”. Best YET  je europsko natjecanje mladih  kreativaca u osmišljavanju  idejnih rješenja za novinske  oglase na zadanu temu, a prije  deset godina organiziralo ga  je udruženje novinskih izdavača. Ove godine organizacija  je pripala Hrvatskoj, odnosno  Zadru, gdje se 44 natjecatelja  bori za plasman u finale i  glavnu nagradu koja je ulaznica za dodjelu Zlatnih lavova  u Cannesu.
Natjecatelji i članovi žirija  oduševljeni su ljepotama Zadra, a kako su kazali, ono što  ih je najviše oduševilo to je  posebna srdačnost domaćina  te se mnogi namjeravaju vratiti i privatno. Oduševljenje  nije krio niti Martin Wright,  član žirija iz Irske.
– Organizacija je odlična,  kao i mjesta na kojima mladi  timovi rade na idejama. Zanimljivo je upoznavati mlade  iz cijele Europe i pričati s  njima, posebno za mene koji  sam već 40 godina u reklamnom poslu. Ovo je prva godina u kojoj Irska sudjeluje na  Best Yet natjecanju i prekrasno je, kaže Wright.
Razgovarali smo s Anom  Zidar i Martinom Brkić, koje  su u jednim od dva hrvatska  tima, a kvalificirale su se pobjedom na nacionalnom natjecanju.
– Oduvijek radimo na kreativnim stvarima i sad studiramo grafički dizajn. Konkurencija je jaka, dobar dio  dolazi iz vlastitih marketinških tvrtki. Imamo ideje  koje nam se čine dobrima, no  trebamo ih još razraditi, kazale su djevojke, ističući kako  je ideja komplicirana i kompleksna, dok realizacija mora  biti jednostavna i shvatljiva  svima.
Svečana dodjela nagrada,  uz bogat zabavni program na  kojemu će između ostalog biti  održana i revija Mine Petri,  organizirana je u večernjim  satima u restoranu Foša, a  finalisti će osim prilike da  sudjeluju na Zlatnom Lavu u  Cannesu dobiti i statue od  bračkog kamena, kao i knjigu  “Jadranski arhipelag priča  priču”.
 


Irci oduševljeni Zadrom


Irci su posebno oduševljeni što su do Zadra uspjeli doći direktnom linijom, a ono što su vidjeli ostavilo ih je bez daha i potaknulo njihovu kreativnost.
– Već sam prije bio u Dubrovniku, ali iznenadio sam se kad smo stigli izravno do zadarske zračne luke iz Dublina. Grad je prekrasan i uskoro dolazimo ponovno, već sam javio obitelji koliko sam oduševljen. Mislim da imamo dosta zajedničkih stvari s Hrvatima, a to je prije svega kreativnost, kazao je Martin Wright