Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Veliki dan za zadarske muslimane

13.05.2011. 22:00
Veliki dan za zadarske muslimane


Islamska zajednica u Zadru dobila je medžlis, vjerski objekt u kojemu će muslimani imati priliku izvršavati svoje vjerske dužnosti i njegovati svoj identitet. U kući jednokatnici, koja se nalazi u Skročinima otvoren je stan za imama, knjižnica, prostorije za druženje i prostoriju za obavljanje vjerskih obreda. Svečanost otvaranja protekla je uz molitvu, te vjerske pjesme ilahije i kaside, kao i govore okupljenih, koje je prvi pozdravio zadarski imam Ćamil efendija Bašić.
– Ovaj svibanjski dan za muslimane Zadra i okolice predstavlja mnogo. Nakon 17 godina od pisanog zahtjeva muslimana Zadra prema mešihatu Islamske zajednice u Hrvatskoj za organiziranjem džemata zajednice te organiziranju svih neophodnih uvijeta, danas otvaramo prostorije Islamske zajednice u ovoj lijepoj kući kroz koju će se pronositi poruke mira, afirmirati univerzalne vrijednosti i moralno-etička načela s kojima društvo postaje bogatije, kazao je Ćamil Bašić, zadarski imam na otvaranju medžlisa dodajući kako je želja ovdašnjih muslimana doprinijeti bogatom duhovnom mozaiku svoga grada.
Svečanom otvatanju nazočili su brojni uzvanici muftija Šefko Omerbašić, predsjednik Islamske zajednice u Hrvatskoj, Abdulkarim Naas iz libijskog veleposlanstva, gradonačelnik Zvonimir Vrančić i dožupan Đani Bunja, fra Josip Sopta, izaslanik nadbiskupa te članovi i predsjedništvo sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, brojni imami i velikodostojnici iz susjedne BiH.
Haso Salihović, član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zadar, kazao je kako je ovo povijesni dan i zahvalio svim zaslužnima. Zvoniimir Vrančić, gradonačelnik Grada Zadra, izrazio je zadovoljstvo jer je nakon više godina nastojanja konačno ostvareno otvaranje objekta.
– Ovo je važan i veliki dan za naš grad i ja mu se veselim. Doista mislim da će on doprinijeti kvalitetnijem životu i ostvarivanju vjerskih potreba ovog dijela naših sugrađana. Grad Zadar je u proteklim vremenima imao dobru suradnju s predstavnicima Islamske zajednice u Zadru i nacionalnih manjina, kazao je Vrančić zaželjvši okupljenima da u objektu ostvaruju svoje vjerske potrebe i univerzalne vrijednosti vjere te da u Zadru svi žive u razumjevanju i međusobnom poštovanju.
Đani Bunja, zamjenik župana Zadarske županije, istaknuo je da je čovjek ne samo tjelesno, nego i duhovno biće te da mu je žao što pripadnici islamske vjerske zajednice do sad nisu imali mjesto za molitvu.
Fra Josip Sopta, izaslanik nadbiskupa zadarskog, izrazio je radost jer je ostvarena želja za molitvenim prostorom zadarskih muslimana te je istaknuo kako je baš Franjo Asiški, osnivač franjevačkog reda, uspostavio temelje vjerskog dijaloga.
– Današnji događaj je velik ne samo za islamske vjernike. Nas kršćane, katolike, raduje vaša radost i ne možemo ne biti velikodušni u toj radosti kada je dobri, milosrdni bog velikodušan prema nama vjernicima. Moliti, slušati božji glas jest onaj pravi put koji trebamo slijediti i želimo da ovaj molitveni prostor bude mjesto gdje se ljudi uče slušati Njegov glas, jer gdje vlada okrutnost nema mjesta za Boga, kazao je Sopta pozdravivši okupljene pozdravom Mir i dobro, a zatim i sa Selam Alejkum.
Muftija Šefko Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj ponovio je kako je ovo veliki i povjesni dan te je rekao kako je odluku za organiziranje vjerskog života u Zadru Mešihat donijeo prije pet godina te da se ponekada činilo da je ostvarenje želje daleko, no sretna je okolnost da su katarski donatori nesebično darovali sredstva za izgradnju prostora. Kazao je kako je Zadar jako vezan za Islam i muslimane te podsjetio kako je paša Sokolović u Zemuniku napravio džamiju identičnu onoj u Banjaluci te kako neka povijesna istraživanja govore kako je i prije pohoda Osmanlija bilo muslimana u ovom kraju, prvenstveno u Islamu Latinskom i Grčkom.
– Ovdje će muslimani moći obaviti sve svoje vjerske i duhovne potrebe, počet će obavljati ramaze i djeca će moći polagati vjeronauk. Počet će se obilježavati vjerski blagdani i sve ono što se nije moglo zboog nedostatka imama. Mešihat se odlučio postaviti iskusnog imama Ćamil efendiju i imat ćete našu punu podršku. Na početku možda bude teškoća i nesnalaženja, jer vjerski život i duhovne aktivnosti nas muslimana zahtjevne su i traže odricanje. Važno je da svojim radom i aktivnostima ne budete nikom smetnja, jer to i Kuran kaže, kazao je Omerbašić i dodao kako vjeruje da će zadarski imam uspostaviti dobre odnose s Crkvom i ostalim vjerskim zajednicama te dati doprinos razvoju tolerancije i mira.