Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Blamaža na kraju sezone

13.05.2012. 22:00
Blamaža na kraju sezone


Nogometaši Zadra u posljednjem ovosezonskom susretu doživjeli su vrlo težak poraz u Gradskom vrtu. Obje momčadi oslobođene bilo kakvih ozbiljnih rezultatskih imperativa ušle su u utakmicu sa željom za nadigravanjem, a u takvim okolnostima Osijek je funkcionirao odlično. Susret je uglavnom bio jednosmjerna ulica jer je domaćin bio taj koji je stvarao stalne prijetnje, dok su Zadrani to činili vrlo rijetko. Igrali su lepršavo i lijepo za oko, postigli najuvjerljiviju pobjedu ove sezone, a da na vratima Zadra nije stajao raspoloženi Antonijo Ježina gosti bi doživjeli, možda i dvocifreni poraz!
Već u jednom od prvih napada Osijek je došao do prednosti. U 3. minuti Ivan Miličević je proigrao Šoršu na desnoj strani, ovaj je ubacio loptu u sredinu, a tamo je na nju natrčao Pušić glavom pogodio kroz noge Ježine – 1:0. Taj rani šok nije previše poremetio Zadrane koji su se u Osijek došli nadigravati. Osjetilo se da obje momčadi igraju opušteno, a u takvim okolnostima domaćin se bolje snalazio. Tako je u 10. minuti Miličević bio već zaobišao i Ježinu, ali je otišao previše u stranu da bi završio akciju, pa je povratnom loptom pronašao Petrovića koji je sa desetak metara pucao pored vrata. Ipak, već u sljedećoj akciji Osijek je povećao svoje vodstvo. Maglica je lijepo primio jednu duboku loptu, ostavio je za nadirućeg Šoršu, koji se oslobodio pratnje i mirno, iznad Ježine, pogodio mrežu – 2:0. Iako su već u ranoj fazi utakmice došli do osjetnije prednosti, domaćini nisu prestajali s napadima. Tako je u 20. minuti Miličević izveo korner, a mladi Nikša Petrović zahvatio loptu glavom i uzdrmao gredu. Četiri minute kasnije nakon slične akcije Ježina je udarac glavom Leškovića izvukao ispod same grede. Nakon toga Zadar je konačno došao do zraka i odmah pokazao da i on zna zaprijetiti. U 28. minuti prvo je iskosa s lijeve strane oštro pucao Vasilj, Mikulić je kratko odbio loptu, na nju je natrčao Ćurjurić, ali je vratar Osijeka još jednom bio spreman i uspio otkloniti opasnost. U 32. minuti Mršić je iznenada potegnuo sa 25 metara i umalo iznenadio Mikulića koji je uz dosta problema loptu ipak nekako skrenuo u korner. Nakon kraće kreativne stanke Osječani su u završnici prvog dijela opet stvorili dvije vrlo izglede situacije za povećanje vodstva. Zbile su se u istoj, 42. minuti, a oba puta su u njima sudjelovali i isti akteri – Šorša i Maglica. U prvoj situaciji Šorša je vratio povratnu loptu, a Magličin prizemni udarac uspio je obraniti Ježina, a u drugom navratu Šoršin ubačaj s desne strane Maglica je presreo glavom i pogodio – gredu. Kad se sve zbroji Zadrani su već u prvom dijelu mogli biti na putu prema rezultatskoj katastrofi, ali su vratnice i raspoloženi Ježina na odmor su ih odveli sa samo dva pogotka zaostatka.
Ni u nastavku se stvari na terenu nisu previše promijenile. Igralo se obostrano otvoreno, a opasniji je i dalje bio Osijek. To je ubrzo rezultiralo trećim pogotkom. U 53. minuti Šorša je proigrao Lukačevića koji je ostao bez pratnje na 20-ak metara od vrata, opalio je loptu koja je na putu prema mreži nekoga dodirnula i prevarila Ježinu – 3:0. Akcije su se redale s obje strane, pa je tako u 60. minuti Kovačević nakon ubačaja Maglice umalo prevario vlastitog vratara, ali je Ježina opet bio na visini zadatka. U nastavku akcije nakon udarca iz kuta koji je izveo Miličević Petrović je, na drugoj vratnici, glavom promašio prazna vrata. Najbolju priliku da postignu pogodak Zadrani su upropastili u 64. minuti kada je Mršić dobro ubacio pred vrata, a Begonja je iz blizine, nogom, pucao preko grede. Domaći je svoju prednost povećao u 73. minuti kada je Perošević lijepo ubacio slijeva, a Maglica ostao posve sam na zadarskom „petercu”, pa mu nije bilo teško glavom loptu ubaciti u mrežu – 4:0. Nakon toga je i dalje nastavilo “sijevati” sa svih strana pred Ježinom, a peti pogodak Osijek je postigao u 86. minuti kada je Lukačević lijepo proigrao Petrovića, a on je vrlo lukavo prizemno pogodio, bliži desni kut – 5:0. Bio je to i kraj zadarskih muka na osječkom stadionu.


OSIJEK – ZADAR 5:0


OSIJEK – Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sunčano. Teren dobar. Gledatelja: 1.000. Sudac: Goran Gabrilo (Split) – 6. Strijelci: 1:0 Pušić (3), 2:0 Šorša (11), 3:0 Lukačević (53), 4:0 Maglica (73), 5:0 Petrović (86). Žuti karton: Petrović (Osijek). Crvenih kartona nije bilo.
OSIJEK: Mikulić 6,5, Ibirks 7, Leko 6,5 (od 75. Novaković -), Vrgoč 6,5, Lešković 7,5, Pušić 7, Šorša 8, Petrović 7, Kvržić 6,5(od 46. Lukačević 7), Miličević 7(od 67. Perošević 6,5), Maglica 7,5.
ZADAR: Ježina 6,5, Kovačević 5, Prahić 5, Bilen 5, Gržan 5(od 79. Banović -), Begonja 5, Jerbić 5(od 55. Tokić 5), Vasilj 5, Čurjurić 5,5(od 64. Šare 5), Mršić 6, Ivančić 5.




IZJAVILI SU


Stanko Mršić (Osijek)
– Lijepo smo završili sezonu. Pokazalo se da imamo kvalitetu, a mislim da Zadar nije pokazao svoje pravo lice. Nas je baš išlo u igri, bili su dečki razigrani i rastrčani i na kraju se to moralo osjetiti na rezultatu.
Zvonimir Jurić (Zadar)
– Čestitam Osijeku na odličnoj predstavi. Da nije bilo Ježine, mogli smo proći i daleko lošije. Nema se što puno pričati nakon ovako sramotne predstave nego da je sva sreća što je prvenstvo gotovo. Možda je problem bio u tome što smo doputovali na dan utakmice, pa nije bilo svježine kod igrača.