Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hitno poništiti odluku o poskupljenju struje i plina

13.05.2012. 22:00
Hitno poništiti odluku o poskupljenju struje i plina


Ovakve se odluke ne donose bez suglasnosti socijalnih partnera i bez predočenja ekonomskih parametara koji bi transparentno pokazali je li poskupljenje struje uopće potrebno i koliko bi struja trebala poskupjeti, govori Uranija


Odluka o poskupljenju struje i plina nije donesena u skladu s Ustavom RH i stoga mora biti stavljena izvan snage, izričit je najpoznatiji zadarski sindikalac Vedran Uranija koji podsjeća da je Ustavom određeno da se odluke poput one o poskupljenju energenata ne mogu donositi ako se prethodno ne rasprave na Gospodarsko-socijalnom vijeću.
– Ovakve se odluke ne donose bez suglasnosti socijalnih partnera i bez predočenja ekonomskih parametara koji bi transparentno pokazali je li poskupljenje struje uopće potrebno i koliko bi struja trebala poskupjeti. Tako se to radi u pravnoj državi, govori Uranija, ističući važnost stavljanja odluke o poskupljenju struje i plina izvan snage.
Čačić razočarao
– Stavimo odluku izvan snage i dokažimo da smo pravna država, podcrtava zadarski sindikalac.
– Ne kažem da poskupljenje struje nije potrebno. Možda i jest. Ali neka onda teret troškova snosi HEP koji je lani imao milijardu kuna dobiti, a ne građani. Ili nek troškove subvencionira Vlada. A što se tiče savjeta da se za struju uštedi smanjenjem troškova mobitela, ja kažem da može. Ali pod uvjetom da građani imaju plaću približnu kao onaj koji to predlaže, kritizira Uranija poznatu izjavu prvog potpredsjednika Vlade Radimira Čačića. Ovdje je zanimljivo podsjetiti da je naš sugovornik Čačiću na početku njegova potpredsjedničkog mandata davao bezrezervnu podršku i isticao veliku vjeru da će upravo on pomoći Hrvatskoj da iziđe iz krize.
– Moram reći da reforme idu sporije od očekivanog. Umjesto da se teret krize više prevali na korporacije i na bogate, kriza se i dalje lomi preko leđa ionako već preko svake mjere osiromašenih građana, upozorava Uranija koji razmatrajući najavljene poteze Vlade pozdravlja koncept javno privatnog partnerstva putem kojeg se planira ići u gradnju novih škola, vrtića, bolnica, zatvora…
 Ukinuti PDV na hranu
– To je jako dobro. No ključno bi bilo poduzimanje investicija u privatnom sektoru. Kao što je rekao američki veleposlanik Foley, treba se rješavati birokracije i ulagati u privatnu ekonomiju. Naravno, to ne znači da ljudima iz javne uprave treba podijeliti otkaze. Treba im ponuditi prelazak u privatni sektor. To se sve može ostvariti uz pomoć sredstva iz EU fondova, govori Uranija koji koristi priliku i kako bi ukazao na štetnost intencija da se ide u mijenjanje kolektivnih ugovora.
– Nisu kolektivni ugovori odgovorni za antipoduzetničku klimu u Hrvatskoj, već su za to krive nebrojene birokratske prepreke, stava je Uranija.  
Osvrnuo se i na traženje sindikata da se stopa PDV-a na hranu što hitnije sa 25 smanji na 5 posto.
– U ovoj bi situaciji stopa PDV-a na hranu trebala biti 0. No dobro bi bilo ako bi se išlo i u postupno smanjivanje stope PDV-a na hranu. Jer situacija je takva da se otvara sve veći broj pučkih kuhinja, a bit će ih i više, upozorava Uranija koji pozdravlja najave o mogućnosti podizanja minimalca sa 2.814 na 3.040 kuna bruto.
– Ako se ova inicijativa realizira, bit će dobro jer će prisiliti poslodavce da rade bolje. Povećanje minimalca je nužno potrebno i realno, zaključuje Uranija.