Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Molitva u Pakoštanima za slobodu hrvatskih generala

13.05.2012. 22:00
Molitva u Pakoštanima za slobodu hrvatskih generala


Teško je prognozirati što će se ovih dana dogoditi. Nadamo se najboljem i da će pravda ipak pobijediti, zaželio je Mužanović naglašavajući da se u akciju uključilo više od stotinu gradova u cijelom svijetu


Dan prije današnjeg početka rasprave žalbenog vijeća u Den Haagu, Hrvati diljem svijeta, te u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, sudjelovali su u globalnoj akciji “Plamen slobode”. U svoje nedjeljne molitve uključili su hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača i nakon svetih misa upalili svijeće izražavajući na taj način neslaganje s prvostupanjskom presudom. Po njoj je, podsjetimo, Gotovina dobio 24, a Markač 18 godina zatvora.
U Pakoštanama, u župnoj crkvi sv. Mihovila održan je centralni dio globalne akcije. Nakon svete mise, koju je predvodio župnik don Mario Sikirić, zapaljene su svijeće, svjetlo i plamen svijeće simboli su ljubavi i vjere.
– Želja nam je da se Hrvati diljem svijeta ujedine u molitvi za generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, da znaju da je hrvatski narod uz njih te da u najtežim i odlučujućim trenucima neće biti ostavljeni sami. Hrvatska nije nastala na zločinu i naši su generali samo branili svoju domovinu od agresora, naglasio je Boris Mužanović, predsjednik zadarske podružnice Zavjeta.
– Teško je prognozirati što će se ovih dana dogoditi. Nadamo se najboljem i da će pravda ipak pobijediti, zaželio je Mužanović naglašavajući da se u akciju uključilo više od stotinu gradova u cijelom svijetu.
Globalnu akciju je organizirao Hrvatski svjetski kongres koji okuplja hrvatsku dijasporu. Riječ je o istoj organizaciji koja je prošle godine u rujnu organizirala veliki prosvjed u Haagu u znak neslaganja s presudama hrvatskim generalima.
– Samo molim dragog Boga da nam se što prije vrati u Pakoštane. Prije akcije Oluja sve nas zapovjednike je pozvao u vojnu bazu u Šepurine gdje nam je govorio kako se treba ponašati u ratu i toj akciji. A oni ga optužuju za zločin, prisjetio je legendarni zapovjednik 7. domobranske pukovnije Danijel Telesmanić Did ističući pritom kako je na tom sastanku bio i sad blagopokojni zadarski nadbiskup Ivan Prenđa.
– Bogu san zahvalna za sve što je moj Ante učinio za našu Hrvatsku. Prošli tjedan mi je poručio da se pazim dok on ne dođe kući. Virujen u pravdu i brzi povratak mog Ante, odlučna je Marija Miočev, teta Gotovine.


PLAMEN SLOBODE OBIŠAO SVIJET




„Plamen slobode” jučer je ujedinio Hrvate u iseljeništvu i Domovini. U molitvi okupljeni Hrvati diljem svijeta pokazali su da zajedno dišu i da se nadaju kako će nakon postupka žalbenog vijeća u Den Haagu pravda biti vraćena u ravnotežu, a hrvatski generali svojoj Domovini, čiju su slobodu i suverenitet časno branili.
Hrvatski svjetski kongres zahvaljuje svima koji su sudjelovali u globalnoj akciji „Plamen slobode”.