Nedjelja ruža u crkvi sv. Šime

Slika korisnika admin
Adam VIDAS
Na kraju euharistije blagoslovljene su ruže

Misnim slavljem koje je u crkvi sv. Šime u Zadru predvodio župnik don Josip Lenkić proslavljena je Nedjelja ruža.

- Nedjelja ruža u našoj župi i svetištu je spomen prijenosa škrinje i tijela svetog Šimuna iz crkve sv. Marije Velike u tadašnju crkvu sv. Stjepana, prvomučenika. To se dogodilo 16. svibnja 1632. godine. Crkva sv. Stjepana od tada je preimenovana u crkvu sv. Šime, Bogoprimaoca, naveo je upravitelj svetišta. 

 Don Josip je na početku svete mise pozdravio Zadrane koji su za ovu prigodu došli iz Italije, a redovito hodočaste svetom Šimi na spomen prijenosa njegove škrinje.

 Na kraju euharistije blagoslovljene su ruže koje su darovane vjernicima, dok su u molitvi obilazili škrinju svetog Šime.

 Za vrijeme prijenosa škrinje svetog Šime iz crkve sv. Marije Velike na današnjoj tržnici u crkvu sv. Stjepana, ljudi su bacali latice ruža putem kuda je nošeno svečevo tijelo. Odatle je i podrijetlo spomena Nedjelje ruža, koji se slavi svake godine. Ona, kako saznajemo od don Josipa Lenkića, označava početak hodočašća vjernika iz različitih župa Zadarske nadbiskupije u svetište sv. Šime.     

Kako je poznato, zlatno-srebrnu škrinju dala je izraditi kraljica Elizabeta Kotromanić, žena ugarsko-hrvatskog kralja Ludovika I. Anžuvinca i kćer bosanskog bana Stjepana Kotromanića. Kraljica je naručila škrinju, 5. srpnja 1377. godine, po jednom spisu. Tijekom svog posjeta Zadru, 1383. godine, obdarila ju je krunom i kaležom. Škrinju, najveće djelo hrvatskih sakralnih dragocjenosti, u 14. stoljeću izradio je milanski zlatar Francesco di Antonio. On je ovo remek-djelo radio tri godine. Svečev lik u ležećem položaju, koji se nalazi na prednjoj strani krova dominantni je dio škrinje. Iskucan je u visokom reljefu. Svetac leži ispružen na leđima, s rukama prekriženim u krilu. Glava s dugom kosom i bradom položena je na jastuk. Vrijedne ukrase na škrinji čine iskucani reljefi s biblijskim prizorima o Isusovu prikazanju u hramu i motivima iz društvenog života vremena kada je nastala.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno