Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

O Gaženici održan sastanak s predstavnicima banaka EIB i KfW

13.05.2012. 22:00
O Gaženici održan sastanak s predstavnicima banaka EIB i KfW


U prostorijama Ministarstva u petak je održan sastanak s predstavnicima EIB-a i KfW banke vezano za nastavak projekta izgradnje Nove luke Zadar u Gaženici, doznajemo iz objava na internetskoj stranici Ministarstva.
Na sastanku je bio predstavnik Europske investicijske banke za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan Bo Nielsen, voditelj tehničkog sektora direktorata luka Pierre Poinsignon i predstavnica službe nadzora projekata Inge Vermeersc.
KfW banku predstavljao je direktor projekta za Istočnu Europu, Kavkaz i Centralnu Aziju Peter Brinkmann.
Tema razgovora s delegacijom predstavnika banaka bila je preostala, treća faza izgradnje zgrade terminala u luci procijenjene vrijednosti oko 45 milijuna eura, te je dogovoreno produljenje kreditnog zajma banaka do kraja 2014. godine. Razgovaralo se, također i o drugim otvorenim pitanjima vezano za projekt Nova luka Zadar.
Nakon izgradnje trajektnog terminala Nove luke Zadar sav trajektni promet, koji se sada odvija u staroj gradskoj jezgri, bit će premješten u novu luku.
S predstavnicima banaka razgovarali su pomoćnici ministra Perica Šolić, kap. Nikola Mendrila, Oliver Kumrić i Zorica Lučić, te savjetnici Igor Cigula i Snježana Josipović.
Sve to našli smo na stranicama Ministarstva, a kako je vidljivo iz Zadra, kojem je ovo bitan razvojni projekt, na njemu nije bilo nikoga. Da je kojim slučajem predsjednik, još neodržanog Upravnog vijeća Zadranin, moguće bi bio, odnosno da odnosi s ravnateljem Lučke uprave Zadar Ivicom Burićem nisu kakvi jesu.
Treba kazati kako treća faza, o kojoj je bila riječ, podrazumijeva među ostalim – lučki terminal, za što su dokumenti za natječaj u Ministarstvu od kraja prošle godine, no odobrenje još nije došlo. U svakom slučaju Zadranima jako bitan sastanak o kojem će dodatne informacije trebati zatražiti naknadno i posredno.
Ipak, unatoč negativnoj intonaciji i mišljenju ministra o isplativosti projekta, pretpostavlja se da na tragu njegove tvrdnje o nemogućnosti raskida ugovora i nužde dovršenja, ipak dogovoreno aktiviranje natječaja za završnu fazu projekta.