Puno raditi i malo jesti

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
marija perovic_100 godina
Velimir BRKIĆ
Sedmero živih i zdravih sinova i kćeri bake Marije razasutih svijetom

U subotu je u Perovićevim dvorima u ulici Nadbiskupa Vicka Zmajevića u zadarskim Arbanasima bilo jako veselo - i prometno. A kako i ne bi bilo kada je baka Marija Perović proslavljala zaista rijedak jubilej - 100. rođendan.

- Treba puno raditi, redovito, malo i zdravo jesti. Doručkovala bih već oko šest sati ujutro, prije odlaska na pijacu. Ma Bog mi dragi da živiti jer sam bila dobra, a ne zločesta, za šalu uvijek spremna govori baka Marija koja na leđima nosi breme od čak stoljeće života.

Slavljenica Marija, djevojačko Pulja, rođena je 12. svibnja 1912. godine u Ždrelcu na otoku Pašmanu. Fizički dobrog izgleda i pokretna, kratkim rečenicama ispričala nam je svoj život. Imala je dvije sestre i brata. Živjela je u pet država, a zapravo samo u Ždrelcu i Arbanasima. Za svog sad pokojnog supruga Anđela Perovića, vrijednog i radišnog arbanaškog građevinca, udala se ratne 1943. godine.

Rodila je sedmero djece, sve živo, zdravo i razasuto svijetom. Slobodna Marija rođena 1944. godine s obitelji živi u Njemačkoj, Anđelo u Americi, Umberto i Ecijo u Francuskoj, Aurora u Kraljevu u Srbiji. Najmlađa Cecilija (1956.) živi na zadarskim Stanovima, dok ona živi sa sinom Nikolom. Ima 14 unuka i 18 praunuka, a udovica je od 1990. godine.

- Majka ima čak 54 članova najuže obitelji. Jedan od unuka, moj sin Nino, ima šest godina i od bake je mlađi gotovo 95 godina, gotovo nevjerojatni obiteljski rearitet obznanjuje Nikola, zvani Niko Kubanac, koji se oženio u 51. godini života.

Skromna cijeloga života, pa tako i u svojoj priči, kazala nam je da ju je najviše radovalo kada je vidjela da njezin posao u polju i kući napreduje, da djeca rastu i postaju svoji ljudi. Radila je puno u poljoprivredi, u polju ispod Crnoga i na Kolovarima, prodavala na zelenoj pijaci, držala sva četiri kantuna u kući, brinula o djeci i mužu, kuhala i prala. Redovito molila i odlazila u crkvu.

- Svakog prvog u mjesecu obiđu me don Tunjo ili don Marijan. Ispovijedam se i pričestim, ozarena lica govori slavljenica koja je zapravo zadnji put bila kod doktora prije pola stoljeća.

Jako je skromna, materijalno joj ništa ne znači, umjerena je u jelu i piću, uvijek optimistična i radosna. Dobra je zdravlja, odlično vidi, samo ju je sluh malo napustio.

- Radila sam tek nedavno kontrolu, natirali me moji. Ne mogu se požaliti, ha ha. Tlak mi je 125 kroz 75, puls 58, cukar 4,4 a kolesterol 4,5. Nikakvu medicinu dosad nisam pila, nikad tabletu za glavu. Nikad nisam pušila i pila, veselo će baka Marija.

Slavlje je započelo svetom misom u crkvi Gospe Loretske, a nastavilo se do kasno u subotnju noć u Perovića dvorima.

- 'Sveta divice Marije, čuvaj nas od svake dežgracije...', stih je jedne od zasad nepoznatih 15 molitvi koje nam je s puno ljubavi i vjere izrecitirala slavljenica Marija Perović, a arbanaški čuvar kulturne baštine Bernard Kotlar ovjekovječit će sve na CD zapisu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno