Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Puno raditi i malo jesti

13.05.2012. 22:00
Puno raditi i malo jesti


Radila sam tek nedavno kontrolu, natirali me moji. Ne mogu se požaliti, ha, ha. Tlak mi je 125 kroz 75, puls 58, cukar 4,4 a kolesterol 4,5. Nikakvu medicinu dosad nisam pila, nikad tabletu za glavu


U subotu je u Perovićevim dvorima u ulici Nadbiskupa Vicka Zmajevića u zadarskim Arbanasima bilo jako veselo – i prometno. A kako i ne bi bilo kada je baka Marija Perović proslavljala zaista rijedak jubilej – 100. rođendan.
– Treba puno raditi, redovito, malo i zdravo jesti. Doručkovala bih već oko šest sati ujutro, prije odlaska na pijacu. Ma Bog mi dragi da živiti jer sam bila dobra, a ne zločesta, za šalu uvijek spremna govori baka Marija koja na leđima nosi breme od čak stoljeće života.
Slavljenica Marija, djevojačko Pulja, rođena je 12. svibnja 1912. godine u Ždrelcu na otoku Pašmanu. Fizički dobrog izgleda i pokretna, kratkim rečenicama ispričala nam je svoj život. Imala je dvije sestre i brata. Živjela je u pet država, a zapravo samo u Ždrelcu i Arbanasima. Za svog sad pokojnog supruga Anđela Perovića, vrijednog i radišnog arbanaškog građevinca, udala se ratne 1943. godine.
Rodila je sedmero djece, sve živo, zdravo i razasuto svijetom. Slobodna Marija rođena 1944. godine s obitelji živi u Njemačkoj, Anđelo u Americi, Umberto i Ecijo u Francuskoj, Aurora u Kraljevu u Srbiji. Najmlađa Cecilija (1956.) živi na zadarskim Stanovima, dok ona živi sa sinom Nikolom. Ima 14 unuka i 18 praunuka, a udovica je od 1990. godine.
– Majka ima čak 54 članova najuže obitelji. Jedan od unuka, moj sin Nino, ima šest godina i od bake je mlađi gotovo 95 godina, gotovo nevjerojatni obiteljski rearitet obznanjuje Nikola, zvani Niko Kubanac, koji se oženio u 51. godini života.
Skromna cijeloga života, pa tako i u svojoj priči, kazala nam je da ju je najviše radovalo kada je vidjela da njezin posao u polju i kući napreduje, da djeca rastu i postaju svoji ljudi. Radila je puno u poljoprivredi, u polju ispod Crnoga i na Kolovarima, prodavala na zelenoj pijaci, držala sva četiri kantuna u kući, brinula o djeci i mužu, kuhala i prala. Redovito molila i odlazila u crkvu.
– Svakog prvog u mjesecu obiđu me don Tunjo ili don Marijan. Ispovijedam se i pričestim, ozarena lica govori slavljenica koja je zapravo zadnji put bila kod doktora prije pola stoljeća.
Jako je skromna, materijalno joj ništa ne znači, umjerena je u jelu i piću, uvijek optimistična i radosna. Dobra je zdravlja, odlično vidi, samo ju je sluh malo napustio.
– Radila sam tek nedavno kontrolu, natirali me moji. Ne mogu se požaliti, ha ha. Tlak mi je 125 kroz 75, puls 58, cukar 4,4 a kolesterol 4,5. Nikakvu medicinu dosad nisam pila, nikad tabletu za glavu. Nikad nisam pušila i pila, veselo će baka Marija.
Slavlje je započelo svetom misom u crkvi Gospe Loretske, a nastavilo se do kasno u subotnju noć u Perovića dvorima.
– ‘Sveta divice Marije, čuvaj nas od svake dežgracije…’, stih je jedne od zasad nepoznatih 15 molitvi koje nam je s puno ljubavi i vjere izrecitirala slavljenica Marija Perović, a arbanaški čuvar kulturne baštine Bernard Kotlar ovjekovječit će sve na CD zapisu.