Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Blago drukčijeg otoka

Autor: Josip Portada

13.05.2013. 22:00
Blago drukčijeg otoka

Foto: Josip PORTADA



U atriju Kneževog dvora u Pagu održano je svečano otvaranje 4. međunarodnog festivala čipke gdje su izložene čipke iz Austrije, Slovenije, Slovačke, Poljske, Češke i Hrvatske. Hrvatsku predstavljaju čipke iz Paga, Lepoglave, Ozlja, Sikirevaca i Splita. Na svečanosti su, uz predstavnike Grada Paga, gradonačelnika Antu Fabijanića i zamjenika gradonačelnika Tina Herendu, nazočni bili i gosti Stipe Zrilić, župan Zadarske županije te predstavnici gradova Slavkova iz Češke, Mukacheva iz Ukrajine i Zanea iz Italije. Festival je otvorio gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Protokolarni dar Županije
– Čast mi je biti domaćinom ove vrijedne manifestacije koja je samo jedna u nizu koja Grad Pag potvrđuje kao grad kulture, tradicije i bogate povijesti. Grad Pag izuzetno je ponosan na bivšeg gradonačelnika Franu Budaka koji je radio nacrte paške čipke i utemeljio prvu čipkarsku školu te na taj način dao veliki doprinos kulturnoj baštini našega grada. Učinio je mnogo kako bi se ovo remek djelo Paškinja predstavilo svijetu. Čipkarstvo je u Pagu nastalo u 15. stoljeću što stoji u zapisima Zadarske nadbiskupije i Zadarskog državnog arhiva. Tijekom stoljeća čipkarstvo je postalo zanimanje mnogih žena u Pagu i ostalo je i danas kao dio tradicije, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Gradonačelnik Fabijanić je naveo kako se od 16. stoljeća šivanje paške čipke učilo u školi Benediktinskog samostana Sv. Margarite, a kasnije u sklopu pučke škole te u sklopu Čipkarske škole koju je 1906. utemeljio Frane Budak.
Domaćine, uzvanike i izlagače je pozdravio i župan Stipe Zrilić.
– Drago mi je biti sudionikom ovako vrijedne manifestacije koja je važna za Pag, ali i za cijelu Zadarsku županiju koja je ponosna na Pag, na povijesnu tradiciju ovoga grada, na svu kulturnu baštinu koju ima, ali i na ljude koji tu kulturu njeguju i čuvaju te otimaju zaboravu sve vrijednosti. Često ističem da je Pag biser naše županije jer posjeduje toliko prepoznatljivih obilježja, od paške čipke zbog koje smo danas tu, prirodnih posebnosti koje odlikuje ovaj kamen oblikovan stoljetnim burama i solju, do kulturnih znamenitosti koje svjedoče o povijesti Paga. Zadarska županija podržava manifestacije koje promiču kulturu, tradiciju i povijest jer smatramo da čitav prostor županije obiluje posebnostima i, kako rado ističem, raznolikostima po kojima možemo biti itekako prepoznatljivi, rekao je župan Zrilić.
Župan Zrilić je naveo kako je paška čipka izuzetan suvenir Paga, Zadarske županije i Hrvatske, nosi oznaku izvornog hrvatskog proizvoda, nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske i nalazi se na UNESCO-ovoj listi svjetske kulturne baštine.
– Zadarska županija kao najvrjedniji protokolarni dar ima upravo pašku čipku koju daruje najuvaženijim gostima županije. Tako smo za nedavnog posjeta švedskog kraljevskog para, uz ostale darove, kralju i kraljici uručili upravo ovu vrijednu rukotvorinu. Čuvarice ovog blaga su svakako i paške benediktinke. Nedavno smo otvorili izložbu »Sedam stoljeća benediktinki na Pagu« koja je kulturno obogatila i uljepšala ovogodišnje Županijske dane. Tada smo čuli kako će samostan sv. Margarite u Pagu uskoro izdati Zbornik paške čipke. Paška čipka bit će predstavljena od 16. stoljeća do 1945. godine, kada se u samostanu održavala škola paške čipke. Svakako veliku ulogu u očuvanju tradicije paške čipke ima i Udruga paških čipkarica »Frane Budak« koja se zauzela za održavanje Festivala čipke. Grad Pag se zaista ima s čime pohvaliti. Nigdje nema toliko brendova kao u Pagu. Uz bogatu povijest i tradiciju te prirodne i kulturne znamenitosti ovog lijepog otoka, kao i dobru prometnu povezanost ovdje se može uistinu dobro i lijepo živjeti. Pred nama je još jedna turistička sezona od koje očekujemo puno, a koja u Pag dovodi brojne goste. Ova manifestacija još će više doprinijeti obogaćivanju ponude upravo u predsezoni u kojoj se borimo za svakog gosta. Zato, budite dobri i nasmiješeni domaćini i pokažite svojim gostima ono s čime se vi, a i mi svi ponosimo, rekao je Zrilić.
»Sedam stoljeća benediktinki na Pagu«
Prisutne je pozdravila i Neda Oros, predsjednica Društva paških čipkarica »Frane Budak«. U programu svečanog otvorenje Festivala nastupili su ženska klapa »Peružini«, Dječji zbor »Vijolice«, članice i članovi grupe »Paška alka«, članice i članovi KUD-a »Družina« i polaznice Sekcije čipkarstva Osnovne škole »Jurja Dalmatinca« iz Paga. U pratnji domaćina, gosti i uzvanici su razgledali štandove svih izlagača, posjetili su Galeriju paške čipke, izložbu »Sedam stoljeća benediktinki na Pagu« koja je postavljena u Benediktinskom samostanu sv. Margarite i izložbu čipki i crkvenog ruha s motivima paške čipke u Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja.