Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Svjedoci kontradiktorni u svemu osim da prijetnju nisu čuli!

Autor: Suzana Bandić

13.05.2013. 22:00
Svjedoci kontradiktorni u svemu osim da prijetnju nisu čuli!

Foto: Ivan JAMIČIĆ



U nastavku suđenja Mladenu Modriću Padeli zbog ozbiljnih prijetnji nekadašnjem načelniku Krim-policije Antunu Novoseloviću, jučer su na Općinskom sudu u Zadru saslušana šestorica svjedoka i to Zoran Ikić, Darko Surać, Šime Mitrović, Mile Čirjak, Mladen Zrilić i Zvonimir Surać.
Incident se dogodio u listopadu 2010. godine u zadarskoj konobi »K Marjanu«, gdje je po optužnom prijedlogu Općinskog državnog odvjetništva Modrić Novoseloviću rekao: »Što je, smeće pandursko, što dolaziš ovamo, slomit ću te, polomit ću te, tijesan će ti biti grad, iselit ću i tebe i tvoju obitelj iz grada«.
Zanimljivo je, međutim, da se većina jučer saslušanih svjedoka koji su inkriminirane večeri sjedili za stolom s Novoselovićem nije sjećala gotovo ničega. Sve čega su se uspjeli sjetiti moglo se svesti na objašnjavanje kako su bili okrenuti leđima, u nekim žustrim, međusobnim raspravama, svađi oko igre karata koja je bila u tijeku i slično. No gotovo pravničkim rječnikom svi su, po ulasku u sudnicu, govorili kako »ostaju pri iskazima koje su dali u fazi istrage na Županijskom sudu odmah nakon incidenta«. Svi oni su nakon objašnjavanja u kojoj su poziciji bili u vrijeme incidenta kazali da su, tek onako usput, zamijetili da postoji neka komunikacija između Novoselovića i Modrića, imali potrebu i naglasiti kako je to bila sasvim normalna stvar i ništa opasno.
Ikić je kazao kako se on svađao s Mitrovićem oko karata kada je primijetio da Novoselović ne priča na mobitel već da on i Modrić jedan drugom nešto dobacuju. Kazao je kako je u jednom trenutku nastao tajac, ali za razliku od onog što je u istrazi rekao, da je taj muk trajao 10-15 sekundi. Jučer je to porekao kazavšio da je bila riječ tek o sekundi, dvije. Kontradiktoran je bio i oko Zrilićeve uloge u cijeloj priči odnosno je li se on dizao i zaustavio Modrića na njegovu putu prema stolu za kojim su sjedili ili nije te i razdaljini na koju se Modrić približio. Mitrović je ponovio priču da ništa nije čuo ni vidio, jer se svađao oko karata s Ikićem, ali da se sjeća kako su razmijenili tek nekoliko riječi kao »pusti mene i moju obitelj na miru« i »pusti ti mene«. Rekao je i da je Novoselović potom komentirao kako mu se takve stvari događaju svaki dan i da mu je takav posao, te dodao kako mu je on odgovorio da je i njegov posao sličan. Ni Čirjak nije čuo riječi kao što su »ubit ću te, iselit ću te, polomit ću te…«. I njemu se sve odvijalo iza leđa, ali se sjećao kako se Zrilić koji je sjedio za stolom do njega ustao i Modriću prepriječio put do stola. Zrilić, pak, kada je došao na red svjedočiti tužitelju je pojasnio kako ima problema sa sluhom, dakle on ništa nije čuo, a niti je, kako je posvjedočio, prepriječio Modriću put.
– Ja sam se dizao kad sam išao na WC. To je sve. Bio sam okrenut leđima, a iza mene je bilo dosta ljudi koje, inače ne poznajem. Jednom sam rekao da se pomakne kako bih prošao – rekao je Zrilić dodajući na upit tužitelja i kako slabije vidi »na blizu« pa da mu trebaju naočale. Otac Darko i njegov sin Zvonimir, vlasnici konobe gdje se dogodio incident imali su sličnu priču. Ni za njih nije bila neuobičajena, a Zvonimir je osim riječi »pusti mene i moju obitelj na miru« od Modrića čuo i »popuši mi k….«. Vidjeli su da Modrić prilazi stolu te posvjedočili da osim njega i »Novoselovićeve ekipe« te Zorana Pantalona nikoga u konobi nije bilo.
– Neki čovjek se digao kad je Modrić krenuo prema stolu i prepriječio mu je put, a on je malo povišenim tonom dobacivao Novoseloviću – rekao je Darko Surać. Njegov sin je dodao kako su se odmah nakon incidenta svi razišli te da ne zna je li Novoselović bio uznemiren.
Suđenje se nastavlja 2. srpnja kad će biti saslušan Zoran Pantalon.