Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Vrančić: Tražit ću zaštitu svojih ljudskih prava

Autor: Edvard Šprljan

13.05.2013. 22:00
Vrančić: Tražit ću zaštitu svojih ljudskih prava

Foto: Vedran SITNICA



Na najpoznatijoj međunarodnoj internetskoj mreži za razmjenu videouradaka You-Tubeu prije nekoliko dana osvanula je snimka razgovora zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića s anonimnim sugovornikom. Pregledana je na tisuće puta, pogotovo kad su snimku jučer prenijeli brojni domaći portali. Vrančić tu, kako izgleda, odgovara na neka pitanja koja su uglavnom prikazana tekstom na ekranu, govori o tome kako je doživio što će Božidar Kalmeta biti kandidat za gradonačelnika, a ne on kako se nadao. Iz prikazanog na videu može se zaključiti kako mu je jako smetalo što se HDZ odlučio za Kalmetu, a ne za njega. Pojavljuje se potom pitanje o istragama protiv Kalmete na koje, navodno, Vrančić odgovara kako mu je bolje ne znati neke stvari.
Trojanski konji
Po snimci izgleda da je Vrančić zatvarao oči pred kriminalom i pritiscima lokalnih moćnika. Na prikazano pitanje o kriminalu i korupciji čuju se Vrančićeve riječi – Nije dobro biti neinformiran, ali nije dobro biti ni previše informiran, jer onda si gotov, onda više ne znaš što ćeš od sebe.
Posebno je intrigantno kako je prikazana priprema HDZ-a za vođenje prljave predizborne kampanje, njegovo navodno priznanje da je Nezavisna lista Konji s Bokanjca u tajnoj koaliciji s Laburistima i listom Rena Sinovčića i da su svi oni, zapravo, trojanski konji HDZ-a. Njegov glas objašnjava i kako je to HDZ svih ovih godina ostao na vlasti, pa i to kako je osobno uzeo samo »nešto sitno«.
Ovaj videouradak je u završnici predizborne kampanje postao u Zadru glavna tema. U HDZ-u su, po nekim informacijama, ogorčeni na neopreznog gradonačelnika koji se dao snimiti, drugi sudionici kampanje su pomalo u čudu. Laburisti su, odmah sazvali presicu i ogradili se od mogućnosti koaliranja s HDZ-om. A evo što o cijelom slučaju kaže gradonačelnik Zvonimir Vrančić:
– Bio je to jedan sasvim neobavezan, spontani razgovor prije sedam-osam mjeseci. Naravno, nisam znao da sam neovlašteno sniman, a to je naknadno monstruozno montirano i konstruirano. Prikazana su nekakva izmišljena pitanja da bi sve poprimilo razmjere optužbi, insinuacija i podmetačina. Sve je to istrgnuto iz konteksta, pitanja su umetnuta naknadno, kaže Vrančić.
–  Ne želim se braniti od tih konstrukcija, jer je poznato  da sam kao čelni čovjek Grada grad i gradsku upravu vodio na pošten i transparentan i zakonit način. Ovdje nikada nije bilo nikakve suradnje s interesnim skupinama, podilaženja bilo komu. Vodio me jedino interes grada i javni interes.
Naručena podmetanja
Ovo je očito jedna naručena konstrukcija, a naručitelj je SDP, a u svrhu predizborne kampanje i dobivanja poena u kampanji. Sve da bi se skrenula pozornost s važnih tema kao što je gradnja luke Gaženica, koju upravo oni onemogućavaju u njenoj gradnji i završetku. Sve je ovo učinjeno da bi se naštetilo Gradu Zadru. Poznato je da je HDZ na čelu s Božidarom Kalmetom godinama uspješno vodio ovaj grad i da ćemo ga nastaviti uspješno voditi usprkos ovakvih podmetanja i insinuacija najgore vrste. Osjećam se kao žrtva tih podmetanja, a ne da sam ja nekakav subjekt nekakvih nezakonitih radnji.
Vjerojatno pretpostavljate s kim ste to razgovarali, odnosno tko Vas je snimao?
– Da, skoro znam o kojoj se osobi radi. Očito sam pristao razgovarati s nečasnom osobom koja me je snimala i sada zloupotrijebila. Iz razgovora se vidi da ja odbijam sve njegove prijedloge i da se branim od njegovih podmetačina i provokacija.
– U spornom videouradku spominje se i nezavisna lista Konji s Bokanjca kao mogući koalicijski partner te laburisti i lista Rena Sinovčića? To bi trebalo značiti da je snimka novija?
– Ma sve je to izmišljotina. Kad je razgovor vođen takva nezavisna lista uopće nije postojala, niti se znalo da će postojati i tko će sudjelovati u predizbornoj kampanji. To je sugerirano pitanjem koje je napisano na ekranu. Nema govora ni o kakvim konjima, ni nekim drugima, sve je izmišljeno.
Kao general Špegelj  
– Namjeravate li poduzeti kakve mjere prema onom tko Vas je snimao?
– Osjećam se žrtvom u cijelom ovom slučaju. Zbog pritisaka na mene i obeščašćivanja moje ličnosti, u biti očekujem pomoć od takvih institucija kao što je Hrvatsko novinarsko društvo ili Hrvatski helsinški odbor za zaštitu mojih ljudskih prava. Izložen sam jednom nevjerojatnom, sablasnom linču. Podsjeća me na onaj montirani film s početka Domovinskog rata o generalu Špegelju. U mom slučaju sada neki u javnosti prepričavanjem i komentiranjem još više dolijevaju ulje na vatru, govore stvari i gore nego što je u tom uratku rečeno. Još se više konstruiraju stvari i ovo nadilazi sve moje granice razumijevanja, rekao nam je Vrančić i u biti posredno naveo kako je snimku napravio netko iz novinarskih krugova.
 
Ingrid Antičević Marinović:  Nije SDP naručio što će Vrančić izgovoriti
– Tvrdnja kako je taj videouradak naručio SDP ne zaslužuje ozbiljan komentar. Ne radi se tu samo o pitanjima i nije SDP naručivao što će Vrančić izgovoriti. Mogu samo reći da je ono što je sadašnji gradonačelnik tu rekao samo dio politike koju treba zbaciti na ovim izborima, rekla nam je Ingrid Antičević Marinović, predsjednica zadarskog SDP-a.