Slučajni prolaznici zaustavljeni u posebnom trenutku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Pavao JEROLIMOV
Ivica Župan, Ines Palčić i Marija Kalmeta na otvaranju izložbe

Ovog se ponedjeljka, 12. svibnja 2014. u zagrebačkoj galeriji "Greta" mlada zadarska fotografkinja Marija Kalmeta predstavila ciklusom fotografija "U prolazu". O autorici i izložbi krasnoslovili su likovni kritičar Ivica Župan i autorica teksta u katalogu izložbe Ines Palčić.

Izložene fotografije, dvadesetak njih ili koja više, snimljene su tijekom Marijinih boravaka u inozemstvu. U katalogu Ines Palčić navodi: "Međutim, one nisu putopisne i ne prikazuju raznolikosti krajolika i mjesta na kojima se nalazila. U fokusu Marijina objektiva slučajni su prolaznici, stranci koji prolaze mjestima na kojima je i sama ona stranac u prolazu" te dodaje i sljedeće: "Najčešće nam predstavlja gotovo univerzalne javne prostore, gradske ulice i trgove, mjesta zbivanja i susretanja, nova i nepoznata, poput ljudi koje autorica tamo susreće. Svjesna prolaznosti trenutka, Marija ljude zaustavlja u pokretu i čini ih živim svjedočanstvima o njoj važnim trenucima, svjedočanstvima o postojanju života..."

Crno-bijele fotografije

Možemo se složiti s takvim razmišljanjima, no moramo dodati i nešto drugačije viđenje. Naime, Marija je Kalmeta ovim svojim novim slikopisima, drugačijim od prethodnih, dala gledatelju na razmišljanje svrhu vlastita postojanja. Užurbanim načinom življenja i ponašanja, u načinu razmišljanja "Imati i biti", kako navodi u jednom svom djelu američki psihoanalitičar Erich Fromm, gubimo vlastiti identitet, osobnost, prepoznatljivost, pretvaramo se bezličnu, raspršenu neprepoznatljivu masu, svugdje istu, ma gdje bili. Njeni su prolaznici uhvaćeni u pokretu, nejasnih su kontura, neprepoznatljiva lica, gotovo rastrgani, svi su gotovo jednaki, bez obzira jesu li domaći i stranci. Ima li to smisla, možda je jedno od Marijinih pitanja. Treba li težini smirenosti ili prepoznatljivoj vječnosti i postojanosti, bogate raskoši kako naglašavaju pozadine Marijin slika, arhitekture trgova i ulica jasnih obrisa, razumljiva je simbolika, ali i jedno od mogućih pitanja, ili možda odgovora, koje nam nudi Marija Kalmeta. U ovoj izložbi očito je važnija poruka, te ne treba čuditi što Marija Kalmeta nije izložila fotografije velikog formata, jer u ovom i ovakovom viđenju stvarnosti to je nebitno kao i broj izložaka. Naglasimo kako su sve fotografije crno-bijele i izvedene su tehnički zanatski i profesionalno.

Neumorno istraživanje

Moram priznati, s obzirom da mi je poznat stvaralački opus Marije Kalmete, kako me ugodno iznenađuje ali i zadivljuje njena odlučnost, smjelost, volja i želja da svojim foto-aparatom stalno neumorno istražuje, a izložbama, ovo je treća samostalna, uvijek nudi nešto novo i drugačije od prethodnog. U svakom slučaju, bez ikakve sumnje, već sada mogu kazati kako je riječ o mladoj umjetnici fotografije o kojoj ćemo zasigurno još mnogo toga čuti i vidjeti.

Vrijedno je spomenuti kako su vlasnici galerije "Greta" Smiljan Tolj i David Lušičić za savjetnika odabrali cijenjenog zadarskog likovnog stručnjaka sa zagrebačkom adresom Ivicu Župana, a svoj prostor ponudili mladim još nedovoljno afirmiranim i poznatim umjetnicima. Istaknimo na kraju kako je vrijedno divljenja i to što je ova izložba okupila izuzetno velik broj mladih znatiželjnika i zaljubljenika u fotografiju, što samo potvrđuje kako je Marija Kalmeta svojim marljivim raznovrsnim radom i uradcima već postigla, kod svojih vršnjaka a i onih nešto starijih, svojevrsnu prepoznatljivost, usudim se kazati i ugled i poštovanje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno