13.580 potpisa za Onkološki odjel i aparat za zračenje

Slika korisnika admin
Autor: 
Marin GOSPIĆ

Predstavnici Lige protiv raka Zadar na jučerašnjoj su konferenciji za medije objavili izvješće o provedenoj akciji "Protiv raka u dva koraka".

Rezultate akcije predstavio je Branko Dukić, predsjednik zadarske Lige protiv raka, istaknuvši kako su prikupljanjem potpisa željeli pokrenuti inicijativu za osnivanjem Onkološkog odjela koji Zadru nedostaje.

- U Zadru ima sve više karcinoma. U Bolnici se godišnje otkrije oko 1.000 novih slučajeva. Pacijentima kojima je potrebno zračenje u nastavku liječenja želimo to omogućiti u našoj Bolnici, rekao je Dukić.

- U akciji "Protiv raka u dva koraka", prikupljanje potpisa je prvi korak, a ukupno smo prikupili 13.580 potpisa, izjavio je Dukić, zahvalivši svima koji su sudjelovali u akciji.

Drugi korak će, navode u Ligi, biti proslijediti skupljene potpise mjerodavnima, odnosno resornom ministarstvu o čijoj dozvoli i ovisi osnivanje Onkološkog odjela.

- S obzirom na broj stanovnika Zadra, pacijenata iz susjednih županija koji gravitiraju zadarskoj Bolnici, te pojavu karcinoma, aparat za zračanje kao i Onkološki odjel prijeko su potrebni petom po veličini gradu u Hrvatskoj, istakuo je Dukić.

- Aparat za zračenje zajedno sa bunkerom koštao bi od 30 do 32 milijuna kuna. Sredstva su manji problem, ona bi se pronašla, najveći problem je dozvola Ministarstva, rekao je Dukić.

Ukoliko bi Zadar dobio aparat za zračenje, oko 80 posto slučajeva pacijenata oboljelih od karcinoma bi terapiju moglo dobivati u zadarskoj Općoj bolnici.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno