U gradu se uređuje Uvala Jazine, u županiji 230 plaža

Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Županijska lučka uprava Zadar ostvarila je u prošloj godini prihod u iznosu od 15.658.364,78 kuna, odnosno 123,48 posto planom predviđenih sredstava. Ukupni rashodi u izvještajnom razdoblju iznose 11.270.703,74 kuna. Povećanje prihoda odnosi se na sredstva iz županijskog proračuna gdje se iznos planiranih sredstava dopunjuje za iznos od 400.000 kuna, za neiskorištena sredstva iz 2014. godine a koja su namijenjena za rekonstrukciju mula putničke luke Biograd na Moru te za prihode od sredstava iz Državnog proračuna u iznosu od 3.000.00 kuna, namijenjene za sufinanciranje projekta izgradnje trajektne luke Tkon.

To se moglo čuti na jučerašnjem, 30. kolegiju zadarskog župana. Također je rečeno kako Zadarska županija broji ukupno 114 luka od čega tri od državnog značaja i osam od županijskog značaja. No, zadarski župan Stipe Zrilić naglasio je kako je resorno ministarstvo već jednom odbilo izdati suglasnost jer su pojedini obuhvati lučkih područja bili manji od onih predviđenih Prostornim planom Zadarske županije. Župan je stoga mišljenja da bi cijelu proceduru trebalo pojednostaviti. Ravnatelj lučke uprave Marinko Slavić najavio je za mjesec dana završetak rekonstrukcije biogradske luke.

- Ove godine krećemo u sanaciju dijela uvale Jazine oko SRD-a Zubatac. To je nastavak prošlogodišnjeg uređenja obale kod Veslačkog doma, a sanacija tog dijela obale koštat će oko 2.600.000 kuna. Zajedno s Hrvatskim cestama uredit će se i dio Jazina do "Peglice", što će koštati 3.270.000 kuna. Na drugoj strani županije, u luku Tkon uložit će se ukupno 12.850.000 kuna, a rok izgradnje je do 2016. Time bi se sadašnja trajektna luka u Tkonu pretvorila u ribarsku luku, rekao je Slavić.

U nastavku "pomorskog dijela" kolegija usvojen je i nacrt programa upravljanja morskim plažama u županiji. Župan Zrilić rekao je da je identificirano 230 plaža koje mogu biti značajan resurs, tim više što se u zamjerkama turista vrlo često spominju neuređene plaže. 

Zadarski župan Stipe Zrilić predložit će Županijskoj skupštini da ne prihvati prijedlog "Marikulture Pag" za produljenje roka koncesije na pomorskom dobru. Naime, ocijenjeno je da se planirana investicija ne može realizirati u uvali Dinjiška.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno