Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Maslenica pretpjela požar, spašavani unesrećeni u zgradama škole i Općine

13.05.2017. 22:00
Maslenica pretpjela požar, spašavani unesrećeni u zgradama škole i Općine


Vježba operativnih snaga i sudionika civilne zaštite naziva „Potres Maslenica 2017″ u petak je održana u Maslenici. U vježbi su sudjelovali profesori i učenici OŠ Petra Zoranića Jasenice, Policijska postaja Obrovac, HGSS Stanica Zadar, HCK Obrovac, ZHM Zadar, DVIP Zadar, DUZS PUZS Zadar, DVD Jasenice, postrojba civilne zaštite opće namjene Općine Jasenice i pravne osobe od interesa za sustav civilne zaštite. Koordinator vježbe je bio Ante Zubak.
Prikazani su načini postupanja u slučaju potresa. U skladu sa scenarijem terenske vježbovne aktivnosti najprije su provedene na zgradama škole i Općine. Potom su pripadnici DVD-a Jasenice gasili požar koji je simuliran u osnovnoj školi, koja je zbog toga evakuirana.
Svoje vještine prikazali su i pripadnici Crvenog križa i to prvu pomoć, evidenciju, zbrinjavanje i psihološku pomoć. Posebno atraktivan dio vježbe bilo je spašavanje unesrećenih i spuštanje s visina pomoću vatrogasnih ljestava, koju su izveli pripadnici specijalističke postrojbe DVIP Zadar. Članovi HGSS Stanica Zadar pronalazili su, pak, unesrećene potražnim psom te su spuštali ozlijeđene osobe s većih visina pomoću konopca i opreme. Nakon toga uslijedio je medicinsko zbrinjavanje ozlijeđenih i pronađenih osoba te objava završetka vježbe.