Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

FOTOGALERIJA: Puno dobrih vibracija i prekrasnih fotografija opet poslano u svijet

14.05.2018. 08:45
FOTOGALERIJA: Puno dobrih vibracija i prekrasnih fotografija opet poslano u svijet


Drugo izdanje zadarskog Outdoor festivala završeno je u nedjelju plivačkim maratonom i utrkom kajaka, ali i zanimljivim predavanjem u Kneževoj palači kojeg je održao poznati glazbenik Hrvoje Rupčić predstavljajući svoj putopisni dnevnik Vlaji na Himalaji.
– Za Zadar sam posebno emotivno vezan jer su sva moja ljeta još od najranijeg djetinjstva vezana za ovaj kraj, a prva penjanja su bila na Velebit, odnosno Paklenicu. Nije bilo lako upasti u ekipu Vlaja jer po podrijetlu nisam Vlaj, pa sam "Vlajovnicu" morao skupo platiti – pečenom janjetinom- otkrio je uz smijeh, na početku svog zanimljivog predavanja Hrvoje Rupčić.
Uz fotografije s putovanja na Himalaju, njegov prvi putopis opisuje doživljaje članova ekspedicije te njihovo osvajanje 6476 metara visokog himalajskog vrha Mera Peak.
– To je bilo jedno neopisivo i neprocjenjivo iskustvo. S nama je kao što znate, bio i naš poznati alpinist Stipe Božić, a ideja o ekspediciji potekla je od glumca Vedrana Mlikote koji je cijelu priču logistički pripremao dvije godine i tražio sponzore, naravno. Ozbiljno smo se pripremali penjući se sa Stipom Božićem po Dinari, Velebitu, Triglavu… Trebali smo biti spremni na neprekidno hodanje, bez stanke i po deset sati dnevno. Znali smo i da nas svih čeka visinska bolest koja je doista neugodna jer je riječ o snažnoj glavobolji, mučnini, a može doći i do probvanih smetnji i nesanice – objasnio je među ostalim Hrvoje Rupčić, pokazujući fotografije članova ekspedicije koji su osvojili Himalaju.
I dok je Hrvoje Rupčić u Kneževoj palači pričajući o svojoj ekspediciji opet "osvajao" Himalaju, na zadarskoj rivi bio je veliki "šušur" jer su se odvijala završna natjecanja u utrci kajaka na kojoj je sudjelovalo 14 timova i plivački maraton na kojem se natjecalo 26 plivača, među kojima je bio i tim od čak 15 Šveđana.
U mješovitoj konkrenciji i žena i muškaraca, najbolja je bila 17- godišnja Antonija Buličić iz Splita koja je potrebnu dionicu isplivala za 30 min. i 32 sekunde.
– Inače se bavim daljinskim plivanjem tako da mi ovo nije predstavaljalo neki problem iako je bilo valova, ali more je toplo. Sviđa mi se ideja Outdoor festivala i nadam se da ću doći i dogodine – rekla je nakon utrke i pobjede, simpatična mlada Splićanka.
Sve je sa zanimanjem pratila i fotografirala i Anu Kiiveri blogerica i novinarka iz Finske koja je rekla kako nije prvi put u Hrvatskoj, ali u Zadru – jest te da je došla baš zbog Outdoor festivala.
Kontaktirala sam Turističku zajednicu Grada i oni su mi preporučili ovaj događaj. Jako je lijepo i Zadar je predivan. Puno mi je ljepši od Splita i zasigurno ću ga preporučiti svim mojim prijateljima, a i sama ću sigurno opet doći. Već sam s Outdoor festivala objavila par tekstova i fotografija i komentari su sjajni – rekla je Anu iz Finske.
Preko tisuću ljudi iz zemlje i inozemstva bilo je tako proteklog vikenda u Zadru, ali i na otoku Ugljanu kako bi sudjelovalo na drugom izdanju Outdoor festivala, uključujći i našeg proslavljenog olimpijca Ivicu Kostelića s obitelji, a puno je prekrasnih fotografija opet poslano u svijet.