FOTOGALERIJA: Vojku Škopiću zlatna ugljanska medalja

Slika korisnika valentinam
DANI MASLINOVOG ULJA
Ovoga puta poklopilo se mišljenje struke i publike, ulje maslinara Vojka Škopića izvrsne je kvalitete i ovo je zasigurno njegova godina jer je na svim manifestacijama osvajao ili zlato ili srebro. Riječ je o uistinu uzornom maslinaru otoka Ugljana, dodala je Milardović
Andrina LUIĆ
Publika je imala priliku kušati sva ulja tijekom manifestacije

Prema mišljenju stručnog ocjenjivačkog suda i publike,  maslinar Vojko Škopić iz Ugljana pobjednik je šestih Dana maslinovog  ulja Ugljan 2018. koji su se u nedjelju poslijepodne održali ispred Turističkog ureda mjesta Ugljan.

Među 23 prijavljena natjecatelja s otoka Ugljana, Pašmana, Cerovlja u  Istri i Zagreba, Škopić je nakon provedene kemijske i senzorske analize  za ulje od sorte leccino dobio 102 boda te nepodijeljeno mišljenje publike koja je imala priliku kušati sva ulja za trajanja manifestacije.

Drugo mjesto sa 100 bodova prema mišljenju žirija pripalo je OPG-u  Vojka Štrmelja iz Ugljana za ulje od sorata leccino i pendolino, a prema  mišljenju publike Damiru Kačanu iz Preka. Treće mjesto s 99 bodova osvojio je Miomir Kliman iz Zagreba za ulje od sorte leccino i, prema izboru publike, OPG Valtera Škrinjara za ulje od istarske bjelice.

Prema riječima voditeljice panela iz zadarske Udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja Olea Anastazije Milardović, manifestacija Dani  maslinovog ulja Ugljan napreduje iz godine u godinu, na analizu se prijavljuje sve više ulja, a i kvaliteta je sve bolja.

- Ovoga puta poklopilo se mišljenje struke i publike, ulje maslinara  Vojka Škopića izvrsne je kvalitete i ovo je zasigurno njegova godina jer je  na svim manifestacijama osvajao ili zlato ili srebro. Riječ je o uistinu  uzornom maslinaru otoka Ugljana, dodala je Milardović.

Zadovoljstvo nije krio ni nagrađivani Vojko Škopić, kojemu je zlatna  ugljanska medalja sedma po redu ove sezone. Kako je naglasio, sve su to  priznanja za trud, ali i poticaj da nastavi dalje s istim entuzijazmom.

U sklopu šestih Dana maslinovog ulja Ugljan 2018. publici su se predstavili i nagrađivani OPG-ovi otočnih proizvoda s Ugljana, Pašmana i Silbe, među kojima je veliko zanimanje izazvao novi proizvod, potencijalni  dobitnik oznake Hrvatski otočni proizvod OPG-a Stjepana Smoljana iz  Tkona – marinirane šparoge pripremljena po tradicionalnoj otočnoj recepturi.

Kao i svake godine, Udruga senzorskih analitičara maslinovog ulja  Olea održala je vođenu degustaciju maslinovih ulja te radionicu o rezidbi maslina, OPG Otavijević iz Sutomišćice prikazao je obradu maslinova  drveta, a mali gastro-show pripremili su zadarski kuhar Mate Ćustić i Barica Bistrički iz Svetog Ivana Zeline, sudionica natjecanja „Tri, dva, jedan,  kuhaj!“.

- Kuhali smo tradicionalna jela, ali na malo drukčiji, moderniji i zdraviji način te da istaknemo upotrebu maslinovih ulja. Pripremali smo  rižot od brancina i vrganja, salatu od mušuna s kvinojom i gulaš od sipe s  krumpirom i prema reakciji publike, čini se d a se svima svidjelo, osobito  rižot od brancina i vrganja, kazao je kuhar Ćustić.

Uz nagrađivane maslinare, organizatori manifestacije, TZ mjesta  Ugljan i Općina Preko, diplomama su zahvalili svim prijavljenim sudionicima te pozvali otočne maslinare da se i sljedeće godine prijave na  natjecanje i na taj način još više populariziraju dvomilenijsku tradiciju  uzgoja i prerade maslina na otoku Ugljanu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno