Kvarovi ogorčili mještane, Matek najavljuje odspajanje 100-injak priključaka

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
VINJERAČKA GORKA VODA
U samo nekoliko dana bila su dva pucanja vodovodne mreže zbog kvara na regulatoru tlaka nedaleko Starog mornara na vinjeračkoj obali što je dovelo do nestanka vode u domaćinstvima i poslovnim objektima. Vlastitim sredstvima žurno mijenjamo nimalo jeftine regulatore, sve kako bi nestanak vode bio što moguće kraći, ističe Klanac
Velimir BRKIĆ
U Vinjercu bi se morala razbistriti situacija oko vode

Sve češći nestanci vode u starom dijelu Vinjerca, naselju u Općini Posedarje smještenom na poluotočiću u jugoistočnom dijelu Velebitskoga kanala, uzrokovani kvarovima regulatora tlaka vode u vodovodnim cijevima otvorili su Pandorinu kutiju.

- Prošlo je desetak godina od izgradnje mjesne vodovodne mreže u Vinjercu, međutim Vodovod Zadar još nije preuzeo vodovodnu mrežu, govori načelnik Ivica Klanac.

U nekoliko godina u Općini Posedarje, za vrijeme načelnika Ivice Juričevića i ministra Božidara Kalmete, izgrađeno je oko 80 kilometara vodovodne mreže. Međutim, magistralni cjevovod Ždrilo Kneževići-Vinjerac i mjesna mreža u Vinjercu zbog raznoraznih razloga sve do nedavno nisu imali pravomoćnu, valjanu uporabnu dozvolu.

Dok vodovodnu mrežu ne preuzme zadarski Vodovod za nju je još uvijek nadležna Općina Posedarje.

- Na mjesnoj mreži na obali stare jezgre Vinjerca i to u samo nekoliko dana i samo na oko 15 metara udaljenosti bila su dva pucanja vodovodne mreže zbog kvara na regulatoru tlaka nedaleko Starog mornara na vinjeračkoj obali što je dovelo do nestanka vode u domaćinstvima i poslovnim objektima. Vlastitim sredstvima i angažiranjem majstora žurno mijenjamo nimalo jeftine regulatore, sve kako bi nestanak vode bio što je moguće kraći, objašnajva Klanac dodajući kako je uzročnik kvarova i nestanka vode neispravni reduktor tlaka vode iznad Vinjerca.

U labirintu kompleksnih odnosa Općine Posedarje i Vodovoda te nadležnosti u Vinjercu nad mjesnom mrežom i cjevovodom, koji nemaju uporabnu dozvolu, postavljeni su brojni ilegalni priključci na vodu, oko stotinu.

- Vodovod pomoću vodomjera vodu iz vodovodne mreže prodaje Općini, a Općina naplaćuje od potrošača, uz puno poteškoća, naglašava Klanac.

Izgradnja mjesne mreže Ždrilo, mjesne mreže Vinjerac, precrpne stanice Vučjak i vodospreme Slivnica Gornja započela je krajem 2007. Izvođač je bio varaždinski Coning Ecogradnja d.o.o., a nadzor zadarski Gin Company d.o.o. Vrijednost radova je iznosila 5,7 milijuna kuna koje je s 85 posto sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, a s 15 posto Općina Posedarje.

Općina je tvrdila da je za cjevovod kao investitor nadležan Vodovod, a u Vodovodu su tvrdili da cjevovod nije dovršen i da im je Općina za montažu cijevi ostala dužna nekoliko stotina tisuća kuna zbog čega se vodio i sudski spor.

- Vodovod nije preuzeo cjevovod jer nije bilo pravovaljane uporabne dozvole. Tome su poglavito pridonijeli neriješeni imovinskopravni odnosi na magistralnom cjevovodu Ždrilo Kneževići-Vinjerac. S obitelji Bušljeta, odnosno sa sestrama Bušljeta vodio se dugogodišnji spor, otkriva Tomislav Matek, direktor Vodovoda Zadar.

Oko sto mještana Vinjerca i vikendaša, iako im je voda pred kućnim vratima, nemaju legalne priključke na vodovodnu mrežu. Pravne i ine bitke su napokon završene i konačno će moći dobiti legalne priključke.

- Rješenje o uporabnoj dozvoli je ishođeno 16. listopada 2017. Pred Općinom Posedarje je da nam još dostavi dokumentaciju o konačnom stanju kako bi Vodovod mogao preuzeti vodovodnu mrežu, održavati je i započeti s legalnim priključcima na vodovodnu mrežu, naglasio je Matek.

Kad Vodovod d.o.o. Zadar u Vinjercu preuzme mjesnu vodovodnu mrežu ista, naime, pristaje biti i privatna i općinska.

- Kako bi pripremili žitelje u Vinjecu ovim putem ćemo i javno obznaniti, u ovom posedarskom naselju ima oko 100 ilegalnih priključaka koji će našim preuzimanjem vodovodne mreže biti odspojeni, isključeni iz vodovodne mreže, ističe Matek.

Zahtjevi za legalne priključke na vodovodnu mrežu, kaže Matek, proći će svu zakonsku proceduru.

- Za priključenje na javnu vodoopskrbu potrebno je priložiti zahtjev, a nakon izlaska na teren i pregledom dostavljene dokumentacije uplatit će se troškovi priključka koji iznose od 4.000 kuna do 5.000 kuna s iskopom. Potom slijedi legalan priključak, temeljit je Matek. 

Shodno Zakonu o vodama i Odluci o priključenju lokalnih samouprava, u ovom slučaju Općine Posedarje, za građevine i druge utvrđuje se postupak priključenja i rokovi za priključenje.

- Problem nestanka vode u Vinjercu zbog kvara na regulatoru tlaka na mjesnoj mreži riješit će se promjenom glavnog regulatora iznad Vinjerca, poručuje Matek.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno