Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prijavite se za sufinanciranje energetske obnove!

14.05.2018. 11:50
Prijavite se za sufinanciranje energetske obnove!


Zadarska županija je 11. svibnja raspisala natječaj za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća na području Zadarske županije u 2018. godini za što je županija izdvojila milijun kuna svojih sredstava.
Ovo je četvrta godina da Županija samostalno financira obnovu energetske učinkovitosti obiteljskih kuća i svake godine bilježe rast pristiglih zahtjeva.
– Javni poziv odnosi se na mjere povećanja energetske učinkovitosti i mjere za korištenje obnovljivih izvora energije. Prijaviti se mogu sve punoljetne, fizičke osobe s prebivalištem na području Zadarske županije koji su stvarni vlasnici objekata. Bitno je naglasiti da se posebno vodi računa o tome da se obnavljaju isključivo obiteljske kuće, odnosno prostor za život. Dakle, ako imate kuću od 300 četvornih metara, od čega npr. više od pola čine poslovni prostori, zahtjev neće proći, naglasio je Daniel Pavić, savjetnik za infrastrukturu i energetiku Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Zadarske županije. Dodao je kako pozitivno ocijenjeni prijavitelji mogu ostvariti bespovratna sredstva Zadarske županije za mjere povećanja energetske učinkovitosti u iznosu do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, ali ne više od 30.000 kuna (s PDV-om) po kućanstvu, odnosno za mjere korištenja obnovljivih izvora energije u iznosu do 40 posto prihvatljivih troškova ulaganja, ali ne više od 15.000 kuna (s PDV-om) po kućanstvu. Ukoliko fizička osoba provede obje mjere temeljem Javnog poziva, ostvaruje pravo bespovratnih sredstava za svaku mjeru pojedinačno, odnosno ukupno ne više od 45.000 kuna (s PDV-om) po kućanstvu.
Javni poziv objavljen je na službenim mrežnim stranicama Zadarske županije, a natječaj će biti otvoren mjesec dana.
Inače, ovim mjerama se obuhvaćaju radovi na zamjeni vanjske stolarije kao i postavljanje toplinske zaštitne ovojnice grijanog prostora (vanjskog zida, krova, stropa, ukopanih dijelova i poda), odnosno uređenje fasade. Također se financira i ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije (sunčanih toplinskih pretvarača – kolektora, solarnih panela za dogrijavanje potrošne tople vode, fotonaponski solarni sustavi ), ugradnja dizalice topline i peći na pelete.
Potrebno je naglasiti kako za sve radove prijavitelji moraju angažirati tvrtke koje će im ispostaviti račune kako bi Županija mogla refundirati troškove izvedbe radova.