Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Arbanasi dobili i dramu i slikovnicu

14.05.2019. 13:07
Arbanasi dobili i  dramu i slikovnicu


Dr.sc. Maximilijana Barančić, rođena Karuc, Zadranka i Arbanaška koja je doktorirala na temu arbanaškog jezika i koja aktivno  djeluje na očuvanju jezičnog, povijesnog i kulturnog identiteta ove  značajne zajednice u Zadru, ove je godine zajedno sa svojim suradnicima značajno obogatila Dane Gospe Loretske koji se tradicionalno svake godine od 8. do 11. svibnja obilježavaju na području istoimenog  mjesnog odbora, sa središnjom manifestacijom 10. svibnja uz svetu misu i procesiju.
U njezinoj režiji i Gabrijele Maštruko, u gotovo do posljednjeg mjesta  ispunjenom Hrvatskom narodnom kazalištu, održana je prošli tjedan  premijera drame „Nita“, autora Josipa Vladovića Relje, arbanaškog i hrvatskog književnika.  Dramu „Nita“ koja govori o doseljenju, običajima,  kulturi Arbanasa kroz ljubavnu priču dvoje mladih, na hrvatski je jezik  2014. prevela Marina Raspović Prekpalaj čiji je prijevod u organizaciji  Društva zadarskih Arbanasa predstavljen iste godine, a predstavljanju  prijevoda gostovao je prof. dr. sc. Isak Shema sa Sveučilišta u Prištini,  inače najbolji poznavatelj djela Josipa Vladovića Relje.
Dramu su prošli ponedjeljak premijerno na daskama zadarskog HNK  izveli članovi arbanaškog Društva Vicko Zmajević izazvavši kao potpuni  amateri neskriveno oduševljenje publike. Scenografiju za izvedbu „Nite“ osmislili su i izradili Ruđer i Luka Karuc.
Osim redateljskog „podviga“ koji je iskazala u premijeri drame „Nita“, Maximilijana Barančić ugodno je iznenadila ne samo Arbanase nego i sve poklonike dječje književnosti objavljivanjem slikovnice na hrvatskom i arbanaškom koja je predstavljena prošlu srijedu u Arbanasima. Slikovnicu su oslikala djeca Karla Dokoza, Ena Batur, Iva Viduka,  Lucija Viduka, Mia Klapan i Ema Pedić, a grafički ju je oblikovao Nilo  Karuc.
Na promociji slikovnice tekst iz nje su čitale djevojčice  Ivona Karuc i  Emanuela Ćosić.
Sve pohvale i čestitke gospođi Barančić, njezinim suradnicima i djeci  koja su sudjelovala u programima udruge.