DAN POBJEDE Nikola Dobre: "Tragedija je da zadarska vlast negira sve vezano za NOB-e"

Slika korisnika mkvanja
Antifašisti ogorčeni da Grad ni ove godine nije odao počast poginulim borcima
Nadao sam se da će gradska i županijska vlast položiti vijence palim borcima NOR-a, iako su oni taj datum promijenili u Dan Europe po Shumanu koji je taj datum uveo tek 1950. godine, a ne 1945. kada se slavi Dan pobjede nad fašizmom, kazao je Nikola Dobre
Predsjednik Francuske Emmanuel Macron je u povodu Dana pobjede zapalio plamen ispred spomenika neznanom junaku

Povodom Dana pobjede i dana Europe zadarska Udruga antifašističkih boraca i antifašista polagala je vijence na spomeniku palim  borcima za oslobođenje Zadra, a na Gradskom groblju ni ovoga puta nije  bilo predstavnika Grada. Vijence su stoga položili samo antifašisti i SDP,  koji uobičajeno svake godine s njima odaje počast poginulim borcima, a  ove im je se godine pridružio i zadarski HSS.

Naime, 9. svibnja slavi se u spomen na dan kada je nacistička Njemačka 1945. potpisala kapitulaciju, čime je označen i kraj Drugog svjetskog rata. Ovaj se dan svake godine diljem Europe slavi kao dan pobjede  nad fašizmom, ali i kao Dan Europe, budući da je 9.  svibnja 1950. godine  tadašnji francuski ministar vanjskih poslova, Robert Schuman, predstavio ideju o ujedinjenoj Europi.

Grad nas je i ovoga puta ignorirao

U svom  pozivu Gradu i medijima i zadarski su antifašisti tako naglasili  kako je "Hrvatska, zahvaljujući našim partizanima u NOB-i, bila dio velike antifašističke koalicije u Drugom svjetskom ratu koja je stvorila preduvjete za današnju Europu". Tim je povodom zadarska Udruga antifašista, kako su naglasili u pozivu, pozvala sve udruge, političke stranke i  građane  Zadra, da zajedno obilježe ovaj datum značajan za hrvatsku i  europsku povijest.

No, Grad ih je, kaže nam predsjednik županijske Udruge antifašističkih boraca Nikola Dobre, i ovoga puta ignorirao. 

- Nadao sam se da će gradska i županijska vlast položiti vijence palim  borcima NOR-a, iako su oni taj datum promijenili u Dan Europe po Shumanu koji je taj datum uveo tek 1950. godine, a ne 1945. kada se slavi  Dan pobjede nad fašizmom. Sramotno je da niti Vlada  niti predsjednica  ne polažu vijenac, nego se ona ide pokloniti navodno žrtvama pobijenim na Bleiburgu, a zašto na svom putu od Zagreba do Bleiburga, ako je  naišla na neki partizanski spomenik, i tim žrtvama nije položila vijence?,  poručuje Dobre napominjući kako su ogorčeni odnosom vlasti prema  Danu pobjede nad fašizmom. 

Odazvali se SDP i HSS

- Od 1990. godine nikada Grad Zadar ni Zadarska županija nisu polagali vijence palim borcima NOR-a na Gradskom groblju, kao ni na Dan  ZAVNOH-a. Tadašnjem gradonačelnik Zvonimiru Vrančiću su često postavljali pitanje  može li reći tko je oslobodio Zadar 31. listopada 1944.  godine, ali nije znao odgovoriti. On i gradska vlast ne žele polagati vijenac palim borcima jer je zvijezda petokraka tamo. Negiraju svako pitanje  vezano za Narodnooslobodilačku borbu, što je tragedija. Nikad nisu položili vijence poginulim borcima NOB-a na spomeniku, gdje je čak i  gradska vlast nakon uvođenja višestranačja dala preko stotinu tisuća kuna za njegovo uređenje. I nikad ne iznose razlog svojega nedolaska, kazao nam je Dobre.

Drago im je stoga da im se ove godine, uz SDP, na polaganju vijenaca  pridružio i HSS, ali poručuju kako su se odavanju počasti povodom oslobođenja Zadra prije svega trebao odazvati predstavnici Grada. Predsjednik zadarske organizacije SDP-a, Antun Novoselović, o razlozima zbog  kojih njegova stranka svake godine polaže vijence poginulim borcima  pak nema nimalo dvojbi.

"Ovo je sramota za naš grad"

- Neupitno je zašto obilježavamo taj dan, slavi se pobjeda nad najvećim zlom 20. stoljeća, fašizmom,  te je odavanje počasti poginulima  jedno civilizacijsko dostignuće. Nažalost, danas neki političari u medijima  ovaj dan koriste u dnevnopolitičke svrhe, ali to je sasvim neobranjivo jer  je fašizam ipak zlo, ističe Novoselović.

I istaknuti član Udruge antifašističkih boraca i antifašista, njen bivši  predsjednik Jakov Jukić, više je puta pokušavao gradsku vlast dozvati na  polaganje vijenaca na Gradskom groblju, a razočaran što se nisu pojavili  ni na obljetnici pripojenja Zadra matici zemlji, poručio im je:

- Ovo je sramota  za naš grad! Čelnici se opet nisu pojavili, a Istra daje  tolika sredstva za udruge antifašista koje imaju čak 5.000 članova i više  od 35 udruga. Zna se da su  borci Narodnooslobodilačkog rata oslobodili  ovaj prostor, a branitelji Domovinskog rata kasnije su svojom požrtvovobmo borbom potvrdili ovo oslobođeno. Nitko pametan to neće poreći,  ali vidimo da zadarska vlast ne poštuje antifašističke borce, niti borbu za  oslobođenjem u Drugom svjetskom ratu, zaključuje Jukić dodajući da  ako ne poštuju njih, onda ne poštuju ni branitelje Domovinskog rata.

Gradska vlast pazi da ih se ne  povezuju sa nasljeđem NOB-a

Grad Zadar 9. svibnja na svojoj je internetskoj stranici objavio vijest o značaju  ovoga dana kojim se, kako su naveli, "slavi mir i jedinstvo u Europi".  No, znakovito je  da su u naslovu objave stavili najprije Dan Europe, a potom Dan pobjede nad fašizmom, iako je poznato kako Dan Europe korijene vuče iz dana pobjede nad fašizmom.

Riječ je, naravno, o uobičajenom oprezu HDZ-a koji pazi da ih se ne povezuje s bilo kakvim nasljeđem NOB-a i zbog čega idu u takve krajnosti da izbjegavaju čak i  polaganje vijenaca mrtvima. Naprotiv, svoju čestitku za Dan Europe i Dan pobjede  nad fašizmom upakirali su u sjećanje na Domovinski rat, valjda se plašeći da ne bi  izgubili pokojeg birača s desne strane.

- Upravo zato danas, na Dan pobjede, sjećamo se i žrtava Domovinskog rata. I njima veliko hvala, jer bez njih ne bismo imali današnju Hrvatsku, piše u objavi na  stranicama Grada.

No, da ne bi bilo zabune kako su gradski oci simpatizeri NOB-a, dodana je i zanimljiva opaska.

- Na ovim prostorima Europe, naime, pobjedom nad fašizmom nisu se ostvarile  sve vrijednosti antifašizma - demokracija, ljudska prava, sloboda pojedinca niti hrvatskog naroda u cjelini, poručuju iz Grada.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika ZDPARTIZAN
Naš Zadar i Damacija su vraceni lijepoj našoj,zahvaljujuci Partizanima i Titu.Zadar se uzdigao kao feniks , postao je jedan o 5 najrazvijenijih gradova Jugoslavije.imao razvijenu industriju.danas smo postali veliki grad restoran u kojem se kuhaju namirnice uvezene .Naša polja su pretvorena u šikaru ! Što reći jednostavno partizanski SF-SN!
Slika korisnika ZDPARTIZAN
Naš Zadar i Damacija su vraceni lijepoj našoj,zahvaljujuci Partizanima i Titu.Zadar se uzdigao kao feniks , postao je jedan o 5 najrazvijenijih gradova Jugoslavije.imao razvijenu industriju.danas smo postali veliki grad restoran u kojem se kuhaju namirnice uvezene .Naša polja su pretvorena u šikaru ! Što reći jednostavno partizanski SF-SN!