Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Korona: Ruke su nam vezane dok se ne riješe imovinskopravni odnosi

14.05.2019. 12:26
Korona: Ruke su  nam vezane dok  se ne riješe  imovinskopravni  odnosi


Derutna zgrada starog Kazališta lutaka na adresi Obala kralja  Tomislava 1 već je godinama trn u oku (okolnim) stanovnicima, prolaznicima, turistima. Kakva je njena sudbina, nažalost, još uvijek nije poznato s obzirom da su imovinskopravni odnosi još uvijek u procesu  rješavanja. No, njena rekonstrukcija svakako jest u planu jer se zgrada  nalazi na području koje ulazi u projekt Vrata Zadra.
Josipa Mileta, iz Upravnog odjela za gospodarenje gradskom imovinom kazala nam je kako je zgrada u vlasništvu Grada Zadra, ali s obzirom da se nalazi na području obvezne izrade Urbanističkog plana  uređenja (UPU-a) koji još nije donesen, njegovom izradom i stavljanjem  na snagu bit će određena namjena odnosno sudbina predmetne nekretnine.
Kontaktirali smo i pročelnika Odjela, Tomislava Koronu koji je kazao  kako se i dalje vode pregovori oko projekta Vrata Zadra, samim time i  oko sudbine starog Kazališta lutaka.
– Svjesni smo da je zgrada u prilično derutnom stanju. Međutim, riječ  je o prostoru koji je pod radnim nadzorom Vrata Zadra, te ima i javnu i  privatnu namjenu. Projekt Vrata Zadra započeo je još za vrijeme mandata Božidara Kalmete, a u međuvremenu se ispostavilo da je pola tog projekta u zemljišnom vlasništvu Republike Hrvatske, a pola od Grada Zadra, stoga se i dalje vode pregovori oko budućnosti tog projekta, kazao je  Korona dodajući kako su oni kao Odjel do daljnjeg vezanih ruku.
– UPU za cijeli taj dio se tek treba napraviti jer se još uvijek čeka  rješavanje imovinskopravnih odnosa. Stoga su nam vezane ruke za bilo  kakvu intervenciju na zgradi osim onih sanitarne prirode, kazao je Korona dodajući da, dok se ne riješe imovinskopravni odnosi vezani za zemljište oko projekta Vrata Zadra, neće se ići u nikakvu rekonstrukciju.
– Vrlo je važno donošenje UPU-a u tom dijelu da se vidi hoće li se ići u  kopanje kanala koji bi od Poluotoka napravio budući otok, jer će u tom  slučaju i u tom dijelu gdje je zgrada doći do kopanja kanala, kazao je Korona dodajući kako će do početka ljeta osigurati zgradu od mogućih  opasnosti za prolaznike.
– Mi ćemo do početka sezone zgradu preventivno zatvoriti, kao i sve  otvore. Struju i vodu iz tog dijela objekta smo već isključili. S obzirom da  je projekt stao, naša je obveza da na neki način tu zgradu dovedemo u  stanje u kojem neće predstavljati opasnost za prolaznike, kazao je Korona naglasivši kako su pregovori u tijeku te kako očekuje pozitivan ishod.