Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

NASILJE NA INTERNETU Prezentirani upozoravajući podaci o internet predatorima

14.05.2019. 10:03
NASILJE NA INTERNETU Prezentirani  upozoravajući  podaci o  internet  predatorima


Zadarske osnovne škole Šimuna Kožičića Benje, Šime Budinića, Petra Preradovića i Bartula Kašića, te Osnovna škola Zemunik i Osnovna škola Stjepana Radića Bibinje sudionici su pilot projekta "Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu" koji provodi Volonterski Centar Zadar u suradnji s partnerima – Centrom za socijalnu  skrb Zadar, Gradom Zadrom i Zadarskom županijom.
Riječ je o prvom ovakvom projektu na području Zadarske županije koji ima za cilj educirati učitelje i stručne službe u školama, te učenike i  njihove roditelje o načinima zaštite djece na internetu, sve učestalijem  problemu nasilja nad i među djecom i mladima. Kroz ovaj projekt, doznajemo u Volonterskom centru Zadar, educirat će se djelatnike škola,  učenike i roditelje o važnosti prepoznavanja simptoma cyberbullinga,  kome prijaviti takvo nasilje, te kako se nositi s njegovim posljedicama.  Naglasak je na osvještavanju problema i senzibilizaciji javnosti po pitanju prijave cyberbullinga, jednako od strane djece kao i od strane odraslih osoba (roditelja, učitelja/ica, stručne službe).


Centar za sigurniji internet pruža podršku
Prošlog je tjedna projekt započeo edukacijom učitelja i stručnih službi  u navedenih šest škola u kojima su stručnjaci iz Osijeka održali predavanja o važnosti prevencije na internetu.
– U razdoblju od 6. do 8. svibnja održana su predavanja predstavnika  Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka u sklopu kojeg djeluje  Centar za sigurniji internet (CSI), kao jedna od aktivnosti projekta. Predavanja su bila namijenjena stručnim suradnicima i učiteljima u šest osnovnih škola na području grada Zadra i Zadarske županije, kaže Josip Vidov, voditelj Volonterskog centra Zadar, te navodi kako Centar za sigurniji internet pruža podršku i informacije djeci, roditeljima, učiteljima i  drugima koji rade s djecom o boljoj i sigurnijoj upotrebi interneta. Centar tako ima Helpline uslugu za prijavljivanje i pružanje pomoći vezano  uz štetne kontakte (grooming), ponašanja (internetsko zlostavljanje- cyberbullying) i sadržaje, te Hotline uslugu za primanje i izvještavanje, te  prikupljanje podataka o protuzakonitom online seksualnom zlostavljanju djeteta.
– Na održanim predavanjima, kaže dalje Vidov, sudjelovalo je više od  90 sudionika u 6 škola. Preko Skypea se javio Tomislav Ramljak, predsjednik Centra, koji je i sudski vještak za forenziku koji je ukratko prezentirao statističke podatke o seksualnom zlostavljanju i iskorištavanju djece  na internetu (internet predatori), te je govorio o pojmovima sharentinga,  sextinga, sextortiona i revenge porna, kaže Vidov.


Ucjene i zlostavljanja djece i mladih putem interneta
Također, psihologinja iz Centra Kristina Krulić Kuzman iznijela je različite primjere zlouporabe putem interneta (prisilna seksualna iznuda  djece, ucjene i zlostavljanja djece i mladih putem interneta), te je s prisutnima raspravljala o problemima s istom tematikom u njihovoj sredini. Isto tako, uputila je prisutne na online alate i korake koje treba poduzeti odnosno kojim se institucijama obratiti za pomoć u slučaju zlostavljanja.
Zaključak je, doznajemo dalje u Volonterskom centru Zadar, stavljen  na prevenciju odnosno važnost provođenja kvalitetnog vremena roditelja s djecom i izgradnje odnosa punog povjerenja roditelja i učitelja s  djecom.
Na kraju, najavljene su daljnje edukacije koje će početkom školske godine 2019./2020. s učenicima navedenih škola i njihovim roditeljima  provesti stručnjaci CSI-a kao i djelatnici Volonterskog centra Zadar. Isto  tako, Volonterski centar će izraditi posebnu web stranicu na kojoj će biti  dostupni materijali vezani uz navedenu tematiku.
Svim učiteljima, stručnim suradnicima i ravnateljima/icama Volonterski centar Zadar i ovom prigodom zahvaljuje na dijeljenju iskustava i  spremnosti da se pozabave ovom važnom i teškom, a prijeko potrebnom, temom za djecu i roditelje, a zahvale svakako idu i stručnjacima iz  osječkog Centra za sigurniji internet na dosadašnjoj suradnji.