Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Nazor: Idemo po majstoricu, ova Cedevita nije ništa specijalno!

14.05.2019. 08:30
Nazor: Idemo po majstoricu, ova Cedevita nije ništa specijalno!


Košarkaši Zadra ove sezone nisu nikoga oduševili. Navijači Zadra ove sezone su i više nego razočarani. Igrači Zadra ove sezone nisu pokazali gotovo ništa. Ali sezona nije gotova. I nema razloga da bude gotova u srijedu. Nakon što su Zadrani uspjeli ostati u ABA ligi, Ante Nazor je rekao da očekuje da će igre biti sve bolje i da je došlo vrijeme da se pokaže što se može. U prvoj utakmici su imali šansu uhvatiti Cedevitu na krivoj nozi. No, Mario Little, kojemu su valjda kupili Linex, nije uspio biti Kawhi Leonard i Cedevita je u produžetku izdominirala. Druga utakmica je bila katastrofalna i činilo se da će Zadar uskoro zaključiti sezonu. Ali zadarski košarkaši i bez Amerikanca, koji je znao zastrašivati suparničke momčadi, a sada straši čistačice u Višnjiku da će morati prati parket iza njega, uspjeli su slaviti u trećem dvoboju i to nakon što su gotovo prokockali 22 razlike i preživjeli Jacoba Pullena i njegovu promašenu tricu (koja da je ušla bi značila i kraj sezone) te su vratili seriju u Zagreb. Gdje se u drugoj utakmici nisu proslavili (blago rečeno), ali gdje je Zadar itekako i znao slaviti ranijih godina.
A Zadar u srijedu može opet slaviti i probuditi uspavani grad košarke. Dva su razloga. Prvi je što Zadar u svom rosteru ima kvalitetu, iako je kroz cijelu sezonu nije pokazivao. Da, postoji i ogroman broj problema, prije svega karakternih, ali Zadar i dalje ima Luku Žorića (bivšeg MVP-a lige), ima Luku Božića (pravog MVP-a lige ove sezone, ma što menadžeri mislili o tome), ima Vladimira Dašića (bivšeg igrača Reala), ima iskusnu centarsku liniju još i u Špralji i Vukoviću, možda ima i Littlea (ako Nazor ugroziti zagrebačke čistačice), ima i Lovru Bašića koji itekako može prilagoditi utakmicu sebi i kroz pick&roll stvarati dobre situacije sebi i ostatku momčadi. Ima i Marića i Brzoju koji su defanzivno dojmljivi igrači, a znaju pogoditi, iako ima ova sezona nije bila za pamćenje.
Drugi razlog je taj što ova Cedevita, kao i niz godina prije, nije ništa specijalno. To je momčad koja ima naravno kvalitetu i Pullena koji je priča za sebe i koja u Hrvatskoj zna pobjeđivati. Ali i koja ima istih problema kao u zadnje vrijeme Mario Little, kada je situacija "stani-pani". Dok je kod Littlea valjda razlog virusni, kod "vitamina" je karakterni. Vidjeli smo što se dogodilo kada ih je Budućnost stisnula u ključnim momentima u najvažnijoj utakmici sezone. Ajmo probati i mi ih tako stisnuti. Treba se što više čupati i tući i pokušati utakmicu zadržati što više u egalu i tada dati priliku Žoriću i ekipi da kvaliteta i iskustvo dođu do izražaja.
Ovo je doigravanja, ako se sada neće potući, kada će. Zadar ima igrače koji mogu ti izvesti, ali Zadar mora biti onaj iz Zadra (u obje utakmice), a ne onaj iz Zagreba koji se raspadne nakon deset minuta. Jasno je, Cedevita ima više talenta vani, ali Zadar je bolji i puniji u reketu. Pa neće nas valjda Andrija Stipanović sam dobiti u reketu. Ako treba šaljite ga i 20 puta na slobodna bacanja. Pa barem Nazor ima rotacije u reketu da to može raditi. Ne brinite, promašit će ih većinu. Stisnite Pullena, ima "tijela" u Mariću i Brzoji pa i Božiću da se to uradi. Ostali tu ionako čekaju što će ova dvojica napraviti. Zaista bi bilo odlično da se serija još jednom vrati u Zadar pa da vidimo tko su prave face i da Zadrani barem malo daju radosti svojim navijačima ove sezone. A i sam Nazor je izjavio nakon trećeg dvoboja: "Želja mi je da budemo u sljedećoj još i luđi nego u ovoj utakmici"… Živi bili pa vidili …