Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Od devet ginekologa, šestero ima priziv savjesti!

14.05.2019. 10:16
Od devet  ginekologa,  šestero ima priziv  savjesti!


Na nedavno održanoj tribini Foruma žena SDP-a u Multimedijalnoj dvorani zadarske Gradske knjižnice pod nazivom – "Od priziva  savjesti do zabrane pobačaja", izneseni su podaci kako 58 posto ginekologa i gotovo 14 posto primalja u Hrvatskoj – ima priziv savjesti, a osim  priziva savjesti ono što pobačaj čini teže dostupnim jest i činjenica kako  ta usluga nije besplatna i prosječno košta 2500 kuna.
Što se tiče pobačaja na zahtjev, prema istraživanjima koja su prezentirana na toj tribini, najveći je broj žena koje se na njega odlučuju u dobi  od 30 do 39 godina, koje već imaju dvoje ili troje djece.
Izneseni su i podaci prema kojima su Šibenik, Pula i Rijeka jedini gradovi u Hrvatskoj gdje ginekolozi nemaju priziva savjesti, a primjerice,  u  zagrebačkoj bolnici Sveti Duh svi liječnici imaju priziv savjesti, kao i u  Našicama, Požegi, Vinkovcima i Kninu. Što se pak, tiče primalja koje su  pozivaju na priziv savjesti, Zakon o primaljstvu, kako je rečeno na tribini,  ne poznaje institut priziva savjesti, ali su primalje to "ukomponirale" u  svoj etički kodeks.
Tragom tih podataka, željeli smo provjeriti kakva je situacija u zadarskoj Općoj bolnici, a odgovor nam je putem elektroničke pošte proslijedio pročelnik Službe za ginekologiju i opstetriciju dr. Zdenko Matas.
– Prema našoj trenutačnoj pisanoj evidenciji od devet liječnika specijalista, njih šestero koristi priziv savjesti. Ne vidim u tome ništa sporno.  Liječnici koji ne žele raditi pobačaj, koriste svoje zakonsko pravo da se  pozovu na priziv savjesti. S druge strane, zdravstvena ustanova Opća  bolnica Zadar omogućuje pacijenticama koje žele  prekinuti trudnoću,  korištenje njihovog zakonskog prava o prekidu trudnoće na zahtjev. Sve  zahvate na Odjelu ginekologije, a samim tim i namjerni prekid trudnoće,  izvode liječnici koji su za to tijekom svoje specijalizacije educirani. Pacijentica sama bira hoće li prekid trudnoće napraviti u lokalnoj ili u općoj  anesteziji te ovisno o tome joj se zakaže datum zahvata, odgovorio je dr.  Zdenko Matas dodajući kako je broj namjernih pobačaja zadnje dvije  godine je sličan te iznosi oko 130  pobačaja godišnje.