Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Uspjehu Biograda doprinosi i njegov stalni razvoj i politika Ivana Kneza

14.05.2019. 12:31
Uspjehu  Biograda   doprinosi i  njegov stalni  razvoj i  politika Ivana  Kneza


Prošlog tjedna u New Yorku je nastavljeno snimanje  dugometražnog dokumentarnog filma Biograd na Moru – ždral u srcu  Jadrana redateljice Irene Škorić. Iako spada u mlađe hrvatske redatelje,  Irena Škorić je od 1998. godine snimila preko 30 kratkometražnih i srednjometražnih igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova te  tri dugometražna dokumentarna filma. No najveću pažnju javnosti privukao je njen omnibus 7seX7 koji je na Worldfestu u Houstonu osvojio  drugo mjesto za debitantski igrani film, a na San Gio filmskom festivalu  u Veroni je dobio nagradu za najbolju režiju.
Dobitnicu više domaćih i međunarodnih nagrada privukla je vrlo neobična veza između malog hrvatskog grada Biograda na Moru i Japana.


Povezivanje Biograda i Hirošime
– Biograd na Moru – ždral u srcu Jadrana kao glavnu premisu ima povezati Biograd na Moru, grad u srcu Jadrana i Hirošimu, te svjetskoj  javnosti predstaviti ovaj grad kao perjanicu svjetske borbe za mir i odricanje od nuklearnog oružja. Želim pokazati kako se „mali Biograd na  Moru“, grad u srcu Jadrana, našao u vrhu svjetske asocijacije Gradonačelnici za mir (Mayors for Peace) i time postao poznat širom svijeta.  Biograd na Moru jedini je hrvatski grad član Predsjedništva navedene  asocijacije i jedan je od 12 svjetskih gradova s titulom grada-dopredsjednika asocijacije "Gradonačelnici za mir" (Mayors for Peace), koja je  posvećena uspostavi svijeta bez nuklearnog oružja do 2020. godine. Organizacija broji preko 7.632 učlanjenih gradova iz 163 zemlje i regije sa  svih kontinenta osim Antarktika, rekla je na početku našeg kratkog razgovora Irena Škorić.
Filmski i dokumentaristički fascinantno za Irenu Škorić bila je činjenica da je Biograd na Moru grad koji je uvijek bio negdje „između“ svih velikih događaja, ali nikad na prvim stranicama novinama. Baš kao takav   uspješno je preživio sve nedaće.
– Malen, a svjetski grad uspio je stati uz bok velikim svjetskim gradovima i silama u asocijaciji "Gradonačelnici za mir". Uspjehu Biograda na  Moru sigurno doprinosi i njegov stalni razvoj, zdrava ambicija i politika  Ivana Kneza koju uspješno vodi u gospodarstvu, kulturi i mirotvorstvu.  Biograd na Moru je, prvi izvan Japana, 2009. podigao spomenik ptici  ždralu, tradicionalnom japanskom i svjetskom simbolu dugovječnosti,  mira i sreće. Ispred spomenika svakog 6. kolovoza već devet godina zaredom komemoriraju se nevine žrtve američkog atomskog bombardiranja  Hirošime i Nagasakija, nastavila je Irena Škorić.


Finalni set filma u Hirošimi
Film će biti završen 2020. godine, a premijera će biti na jednom od  međunarodnih filmskih festivala. Film se počeo snimati u Biogradu  prošlog ljeta na svečanosti dodjele „Ordena izlazećeg sunca sa zlatnim  zrakama i rozetom“ japanskog cara gradonačelniku Ivanu Knezu, a nakon New Yorka i UN-a sljedeća lokacija je Ypres u Belgiji. Finalni set bit  će postavljen 2019. u Japanu tj. Hirošimi na godišnjicu bacanja atomske  bombe.
U New Yorku su snimane scene u zgradi Ujedinjenih naroda na East  Riveru za vrijeme pripremnog sastanka NPT komiteta, Foruma mladih  Gradonačelnika za mir i sastanka izvršnih gradova Gradonačelnika za  mir. U njujorškim scenama pojavljuju se, uz gradonačelnika Ivana Kneza  i stručne suradnice Jasminke Bajlo, predsjednik Gradonačelnika za mir i  gradonačelnik Hirošime Kazumi Matsui, visoki predstavnik UN-a za razoružanje Izumi Nakamitsu, gradonačelnik Nagasakija i potpredsjednik  Gradonačelnika za mir Tomihisa Taue te mnogi drugi antinuklearni aktivisti, među kojima je i poznata američka mirovna aktivistkinja i koordinatorica Gradonačelnika za mir za Sjevernu Ameriku, Jackie Cabasso.