NEPRAVOMOĆNO Britanac Douglas Kane osuđen na 25 godina zatvora

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Vijeće Županijskog suda u Zadru izreklo presudu za ubojstvo na Zrću Main Headline
Kane je prvostupanjski osuđen za ubojstvo, jedno ubojstvo u pokušaju i jedan pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede na plaži Zrće 27. lipnja 2018. godine. Ubio je sunarodnjaka Uga Wilsona
DINO STANIN/PIXSELL
Britanac Douglas Kane osuđen je u Zadru na jedinstvenu kaznu od 25 godina zatvora

Državljanina Ujedinjene Kraljevine, 27-godišnji Douglasa Kanea je za ubojstvo, jedno ubojstvo u pokušaju i jedan pokušaj nanošenja teške tjelesne ozljede vijeće Županijskog suda u Zadru pod predsjedanjem sutkinje Sandre Radanović u četvrtak osudilo na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 25 godina. U izrečenu kaznu u prvostupanjskoj presudi uračunato je vrijeme trajanja istražnog zatvora od 28. lipnja 2018., pri čemu je optuženom Kaneu produljeno trajanje ove mjere. Navedeni događaji zbili su se 27. lipnja 2018. na plaži Zrće.
U obrazloženju odluke suda navodi se kako je tijekom postupka nedvojbeno dokazano da je okrivljenik kritične prigode na plaži Zrće ubio Uga Wilsona i to na način kako ga se tereti predmetnom optužnicom.

Snimke video nadzora

- Naime iz snimke video nadzora mjesta događaja ispred noćnog kluba Kalipso, čiji sadržaj je potkrijepljen ostalim provedenim kako personalnim, tako i materijalnim dokazima, nedvojbeno proizlazi da je okrivljenik šest sekundi nakon što je iz noćnog kluba izašao oštećeni Wilson, naglo skočio prema njemu i zadao mu udarac u prsa oštrim predmetom nalik na nož.
Sud je u cijelosti prihvatio nalaz i mišljenje sudsko medicinskog vještaka dr. Mayera o vrsti i težini tjelesnih ozljeda pronađenih na tijelu oštećenika Wilsona, sredstvu kojim su ozljede nanesene i međusobnom položaju tijela osobe koja je zadobila ozljede i osobe koja ih je prouzročila, jer nalaz i mišljenje vještaka Mayera potvrđuje dinamiku događaja na način kako ona proizlazi iz ostalih provedenih dokaza. Pri tome vještak zaključuje da je oštećenik umro nasilnom smrću, a uzrok smrti je ubodna rana prsnog koša koja zahvatila velike krvne žile i pluća te posljedično dovela do iskrvarenja.
Nadalje, iz provedenih dokaza nedvojbeno je utvrđeno da je okrivljenik počinio i kazneno djelo ubojstva u pokušaju na štetu oštećenika Jamesa na način kako ga se tereti optužnicom jer je okrivljenik, a nakon što je ubio Wilsona, istim oštrim predmetom nastavio nasrtati na Jamesa i to u trenutku kada je James priskočio u pomoć svom prijatelju Ugu Wilsonu, zadavši mu pritom ozljede koje su opisane u činjeničnom opisu optužnice. Takve ozljede su, prema vještaku Mayeru, mogle dovesti do nastupa smrtne posljedice. Do ubojstva nije došlo isključivo zbog žurne liječničke intervencije.
Okrivljenik se predmetnom optužnicom teretio i za pokušaj ubojstva oštećenika Daniela Perahie Dedesa. Tijekom postupka nedvojbeno je utvrđeno da je okrivljenik, istim oštrim predmetom nalik na nož, zamahnuo i prema Dedesu, uslijed čega mu je zadao dvije ubodne rane na lijevoj nozi, u visini koljena i u visini natkoljenice.

Liječnici spasili drugog ubodenog

Međutim, uzimajući u obzir daljnju dinamiku događaja u odnosu na ovog oštećenika, a posebno činjenicu da je oštećenik zadobio tjelesnu ozljedu, lokalitet same ozljede, da je vještak Mayer isključio mogućnost nastupa ozljede opasne po život i smrtnog ishoda, sud zaključuje da nije nastupila realna, stvarna i konkretna opasnost po život oštećenika Dedesa.
Stoga u odnosu na ovo kazneno djelo, sud nije prihvatio pravnu kvalifikaciju djela postavljenu u optužnici, odnosno da bi se i u ovom slučaju u postupanju okrivljenika radilo o ubojstvu u pokušaju i smatra da je okrivljenik svojim radnjama ostvario zakonska obilježja kaznenog djela teške tjelesne ozljede u pokušaju, radi čega je i izmijenio zakonski opis i pravnu kvalifikaciju djela, te je u tom pravcu izvršio i korekciju činjeničnog opisa optužnice.
Prilikom odmjeravanja kazne vijeće je uzelo u obzir sve okolnosti koje utječu da kazna po vrsti i mjeri bude lakša ili teža za okrivljenika u smislu odredbe Zakona. Prije svega vijeće je uzelo u obzir stupanj krivnje, jer je okrivljenik postupao s maksimalnim stupnjem krivnje, odnosno postupao je s namjerom. Zatim mu je vijeće uzelo u obzir olakotne i otegotne okolnosti, i to kao olakotnu okolnost činjenicu da je otac jednog malodobnog djeteta.

Osuđivan u Britaniji

Kao otegotno vijeće mu je cijenilo okolnost da je do sada u Velikoj Britaniji osuđivan za više protupravnih djela koja se odnose na djela protiv države, javnog reda, provođenja pravde ili nositelja javnih ovlasti, zatim uvrede, klevete, iznošenja neistina, omalovažavanje, zlouporabu droga i preprodaju ukradene robe, dakle osuđivan je i za djela s elementima nasilja, što ukazuje da njegovo ponašanje niti prije inkriminiranog događaja nije bilo u skladu s društvenim i zakonskim normama, niti su ga izrečene kazne usmjerile na društveno prihvatljivo ponašanje. Naprotiv njegovo protupravno ponašanje je progrediralo ka činjenju težih i pogibeljnijih djela, za koje je sada proglašen krivim u ovom postupku. Dakle, predmetni događaj nije samo jedan izolirani eksces u životu okrivljenika, jer se o osobi sklonoj kriminalnom ponašanju i kršenju društvenih normi.
Nadalje, kao otegotno vijeće mu je cijenilo i ponašanje nakon počinjenja inkriminiranih kaznenih djela na Zrću, jer je nakon toga poduzeo više radnji kako bi pobjegao ne samo s lica mjesta već i iz Hrvatske. Naime, odmah je napustio lice mjesta, nije dočekao ni policiju ni hitnu pomoć, mopedom se udaljio s plaže Zrće prema gradu Pagu, nakon čega je djelomično promijenio osobni izgled brijanjem glave i pokušao pobjeći avionom u Veliku Britaniju, međutim uhićen je u Zračnoj luci Resnik u Splitu, navodi se, između ostalog, u obrazloženju presude.
Odvjetnici Douglasa Kanea najavili su kako će se žaliti na presudu. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno