Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Renata Sabljar Dračevac: “Protivimo se elektroničkom načinu održavanja sjednice Županijske skupštine”

14.05.2020. 13:50


Županijska organizacija SDP-a protivi se elektroničkom načinu održavanja sjednice Županijske skupštine zakazane za 18. svibnja, predlažući održavanje sjednice izvan sjedišta Županije, istaknula je predsjednica ŽO-a Renata Sabljar Dračevac:
– Ne vidimo razlog da se, nakon promjene mjera koje su nastupile 11. svibnja, i dalje moramo nalaziti u elektronskom obliku. Činjenica je da je to 40 ljudi, ali da ima volje sjednica bi se bez problema mogla održati u nekom drugom prostoru, Kazalištu lutaka, Arsenalu ili bilo gdje gdje bismo zaista mogli participirati na sjednici, a ne elektronskim putem kako je održana 17. sjednica. Tada se nismo bunili jer smo bili u koronavirusu i snažnim mjerama smatrajući da su odluke koje se donose u interesu građana, zbog čega smo i sudjelovali u tom procesu. Nažalost, dopis s prijedlogom o održavanju sjednice na nekom drugom mjestu dostavili smo Županijskoj skupštini i dobili smo odgovor, kaže Sabljar Dračevac, napominjući kako im smeta upravo činjenica da će se sjednica ipak održati.


Biogradska škola – nove Mocire
– Dakle, u isto vrijeme kada su otvoreni ugostiteljski objekti, škole, održavaju se mise u sakralnim objektima, otvoreni su i trgovački centri, i kada je profesor Capak rekao da na izbore smiju izići čak i oni koji su u samoizolaciji s maskom, kome se mi rugamo u ovoj cijeloj komediji?!, zapitala se čelnica županijskog SDP-a, podsjećajući na istu situaciju i s Gradskim vijećem Grada Zadra te sjednicom Vijeća u Biogradu.
– Spominjem Biograd jer je važno izjasniti se vezano za točke 4. i 5. koje smo zaprimili u materijalima, pri čemu su izrazito sporne točke 4. o Prijedlogu odluke o davanju suglasnosti Srednjoj školi Biograd na Moru za kupnju nekretnine u k.o. Biograd na Moru, te točka 5. o Prijedlogu odluke o davanju suglasnosti za kreditno zaduživanje Srednjoj školi Biograd na Moru za kupovinu, dovršetak radova i opremanje poslovne zgrade u zoni Bučine. SDP ne može nikako podržati ovakav projekt. Sumnjamo da su to nove Mocire te da će novac građana ponovno biti bačen jer se radi se objektu koji se ne može iskoristiti kao obrazovna ustanova, zgrada košta 4.600.000 kuna, financijska sredstva za kupnju predmetne nekretnine osigurala bi se kreditnim zaduživanjem kod komercijalne banke, dok će se sredstva za otplatu kredita osigurati iz sredstva za decentralizirane funkcije za školske ustanove na području Zadarske županije, pojašnjava Sabljar Dračevac, napominjući kako je vještak ovoj zgradi dao tako visoku cijenu jer ju je komparirao s objektima u Zagrebu.


Neodgovorno bacanje novca
– To je zgrada koja još uvijek ne postoji ni u zemljišno-knjižnim izvodima ni u katastru, lokacija zgrade po GUP-u nalazi se u K 2 području, odnosno komunalno-servisnoj zoni, a postoji prostor u Biogradu predviđen za školu u D3 prostoru. Moramo se zapitati zadovoljava li zgrada namijenjena uredskom prostoru norme koje su točno definirane za izgradnju škole, a to su: zelenilo propisano normom, no na satelitskim snimkama vidi se ogromna zgrada oko koje je čitav prostor asfaltiran za parkiralište. Moramo se zapitati i ima li zgrada otvorene sportske terene za tjelesni odgoj, predviđenu sportsku dvoranu, kvadrature prostora po učeniku u učionici, zajedničke prostore po učeniku, zadovoljavajuću statiku objekta, prostor za nastavno osoblje i ostale zaposlenike, adekvatnu infrastrukturu i protupožarne instalacije. Nemojmo zaboraviti, objekt se gradio u drugu svrhu, stoga je neodgovorno i neozbiljno baciti novac na nešto što uopće ne odgovara namjeni, a to je normalno i sigurno funkcioniranje škole, upozoravaju u SDP-u.




"Sumanuta odluka"
Njihova predsjednica stoga ističe kako prije donošenja ove "sumanute odluke" traže mišljenje i studije projektanata o tome je li taj prostor u skladu s normama potrebnim za školu, traže i mišljenje Ureda za prostorno uređenje je li prostornim planom predviđena namjena zemljišta i prostora za izgradnju škole. Također traže i studiju sigurnosti prometa i boravljenja velikog broja djece na istoj lokaciji te rješenje problema vezanih uz eventualne evakuacije velikog broja djece.
– Ako se ovo temeljito ne razradi, dogodit će nam se da objekt nikada ne bude u funkciji za koju se radi investicija. U sklopu postojeće Srednje škole Biograd na Moru postoji prazan teren koji je prostornim planom predviđen za proširenje škole. S tih pet milijuna kuna možemo izgraditi adekvatnu zgradu u okvirima prostora koji je za to već predviđen. U trenutku kada rapidno padaju cijene nekretnina, mi na brzinu kupujemo objekt koji nam uopće ne odgovara i to od privatne firme po cijeni od prije krize prouzročene koronavirusom, kazala je na kraju Renata Sabljar Dračevac dodajući kako se ovaj objekt prodaje dulje od pet godina i nitko ga ne želi kupiti, a gradnja je počela 2013. godine.
 


Ovo je lov u mutnom
Na pitanje hoće li, nakon svega iznesenog na konferenciji za novinare, županijski SDP bojkotirati iduću sjednicu Županijske skupštine, Sabljar Dračevac odgovorila nam je:
– Ma, kako ćemo bojkotirati, pisat ćemo im makar na mail ono što moramo. Ako dođemo pred zgradu Županije, neće se niti evidentirati sve ovo što smo rekli. Stoga ih konstantno moramo zatrpavati te se pripremiti šaljući im za svaku točku. Još uvijek vjerujem da postoji razum u Županiji, oni će jednostavno tu sjednicu povući da se ne održi jer ovo je lov u mutnom. U trenutku kada smo na nekakvoj granici, ajmo sada na brzaka prodati, kupiti, ma ušićariti ljudi, nazovimo to pravim imenom! Ovo je prestrašno, radi se o našoj djeci koju misle staviti u takvu zgradu, poručuje čelnica županijskih SDP-ovaca.