Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Bell’Europa: »Skriveni otoci kod Zadra«

14.05.2021. 19:44


Suradnja TZ Zadarske županije i predstavništva HTZ-a u Italiji (Milano) s direktoricom Vivijanom Vukelić, nastavlja se i nakon nedavne online prezentacije, a vezano uz putovanja i reportaže novinara.


Poziv u nautički raj
U svibanjskom izdanju specijaliziranog talijanskog mjesečnika Nautica,sa preko 100.000 čitatelja, objavljena je velika reportaža pod nazivom »Hrvatska, zaštićeni dalmatinski otoci, od parka do parka«, dok je renomirani mjesečnik Bell’Europa, sa 150.000 čitatelja, objavio reportažu »Skriveni otoci kod Zadra«, izvijestila je Vukelić, istaknuvši da su reportaže rezultat press putovanja organiziranih u suradnji sa sustavom TZ-a.
– Nautika je vrlo tražen proizvod među Talijanima koji je do posebnog izražaja došao uslijed pandemije, a naša je zemlja idealna za nautičare, a Talijani posebno cijene profesionalnost i organizaciju prihvata u hrvatskim marinama«, istaknula je Vukelić.


Idealan bijeg od corone
Autorica reportaže u mjesečniku Nautica poznata je novinarka Patrizie Magi koja ističe ljepote hrvatske obale te nacionalnih parkova i parkova prirode na otocima, na osam stranica.
Reportaže su rezultat studijskih putovanja, a s talijanskim novinarima autorima reportaža, Turistička zajednica Zadarske županije već desetljećima ostvaruje plodnu suradnju.




Stari prijatelji TZ Zadarske županije
– Patrizia Magi je u nekoliko navrata posjetilanašu županiju, posljednji put u kolovozu 2019. kada smo jo organizirali posjet Dugom otoku, Molatu, Silbi, Olibu, Premudi, Istu i Škardi i marinama naše županije. Veliku reportažu o Zadru i zadarskim otocima objavila je već u rujnu, distribuiranu na kioscima Italije i najprestižnijem sajmu nautike u Genovi, Salone Nautico. Ova iistinska zaljubljenica u našu obalu i otoke, još je 2006. godine dobila grand prix Zlatne penkale za najbolji pisani tekst – reportažu »Od Zadra do Dubrovnika« (»Croazia da Zara a Dubrovnik«), potvrđuju nam u TZ Zadarske županije.
I novinari i fotografi koji objavljuju u Bell’Europa, također su u Zadarskoj županiji boravili češće, a novinarka Vanina Patane’ i fotograf Franco Cogoli još su 2015. odradili Zadar, Biograd, Pakoštane, Vransko jezero, Maškovića Han Tkon i Pašman, reportažama na više od 30 stranica, napomnju iz TZ dodajući kako ti novinari, nakon takvih boravaka, uz kontakt i ažuriranje podataka, objavljuju i godinama nakon dolaska.
Cijeneći da takve medijske reportaže, procjenjivano principom komercijalnih oglasa, stoje bitno više nego sav proračun TZ, u TZ Zadarske županije su predani prihvatu i orgnaizaciji takvih studijskih putovanja, za što postoje i razrađeni modeli (nešto više općenito o tome u idućem broju).