Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izgradit ćemo nove domove za starije i povećati sufinanciranje smještaja

14.05.2021. 09:00


S ciljem brige za stanovnike treće životne dobi, u proteklom je razdoblju ostvaren niz projekata u Zadarskoj Županiji. Dovršena je projektna dokumetacija i osigurano financiranje izgradnje hospicija u Babindubu, prošireni su kapaciteti Doma za starije i nemoćne osobe u Zadru za 51 ležaj, a uvedeno je i sufinanciranje smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne s 500 kuna mjesečno.
– Koliko mi je poznato, Zadarska županija jedina u Hrvatskoj ima program sufinanciranja smještaja u privatnim domovima za starije i nemoćne iznosom od 500 kuna mjesečno. To je mjera koja je jako bitna za umirovljenike i njihove obitelji, pogotovo u ovim vremenima kada je svaka kuna bitna. Veseli nas i odluka hrvatske Vlade o isplati Covid dodatka za umirovljenike, kazao je predsjednik Stranke umirovljenika Zadarske županije Branislav Jelenić.


Važnost solidarnosti
Župan Božidar Longin ističe da je solidarnost jedna od najvažnijih smjernica županije koja veliku pažnju pridodaje skrbi o stanovnicima treće životne dobi.
– Radimo brojne projekte kako bi pomogli našim umirovljenicima. Sufinanciramo smještaj u privatnim domovima, a tu ćemo naknadu i povećati na 800 kuna mjesečno. S ministrom Aladrovićem dogovorili smo financiranje izgradnje novog hospicija na Babindubu te nova dva doma za starije i nemoćne u Poličniku i Sv. Filipu i Jakovu za koje su općine pripremile projektnu dokumentaciju, kao i proširenje kapaciteta područnog objekta u Preku, najavljuje Longin.
Velika pozornost usmjerena je i boljim uvjetima za naše najmlađe stanovnike pa je tako u prošle četiri godine na području naše županije izgrađeno ili nadograđeno 40 dječjih vrtića. Uz brojne općine i gradove koje brojnim demografskim mjerama pomažu svojim stanovnicima, Zadarska županija je u ovome mandatu podigla naknade za novorođenčad. Riječ je o iznosu od tisuću kuna za prvo i drugo, te pet tisuća kuna za treće i svako sljedeće dijete.


Stambeni krediti
– Što se tiče povećanja rodiljnih naknada, to je jedna meni, osobno od najdražih mjera, za koju smo kroz protekle četiri godine isplatili gotovo 10 milijuna kuna, ističe aktualni župan i najavljuje nove mjere koje planira provesti kroz iduće četiri godine ako opet dobije povjerenje građana Zadarske županije.
– Mladim obiteljima želimo i dalje osigurati što bolje životne i radne uvjete u našoj županiji. Stoga smo pripremili novi set demografskih mjera, a jedna od prvih bit će subvencija stambenih kredita za višečlane obitelji. Također, izgradit ćemo i 40 novih dječjih igrališta diljem županije. Stambene kredite subvencionirat ćemo i deficitarnim zanimanjima poput zdravstvenog, znanstvenog i IT sektora, najavljuje Longin i podsjeća da se njegov program Sigurno i dalje temelji na nastavku gospodarskog rasta i razvoja, inovacijama i povećanju konkurentnosti, snažnoj infrastrukturi, ali prvenstveno s naglaskom na projekte za ljude, odnosno projekte koji će potaknuti nova zapošljavanja i povećanje kvalitete života.
Nastavimo stoga zajedno graditi snažnu i sigurnu Zadarsku županiju. Zaokružite broj 3. za župana Božidara Longina i 3. za listu HDZ-HSP-SU-Reformisti za Županijsku skupštinu čiji je nositelj također Božidar Longin.