Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Liburnija dobiva 21 novi autobus

14.05.2021. 10:45


Državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver danas boravi u Zadarskoj županiji gdje potpisuje ugovore vrijedne gotovo 72 milijuna kuna kojima će se unaprijediti javni gradski prijevoz u Zadru te će urediti međusobne aktivnosti u svrhu skorašnje realizacije projekta proširenja i produbljenja Privlačkog gaza.
Prvo je na rasporedu bilo potpisivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt "Nastavak nabave novih autobusa za Liburniju d.o.o." vrijedan gotovo 50 milijuna kuna koji je Bilaver potpisao u Gradskoj upravi u Zadru zajedno s direktorom poduzeća Liburnija Edvinom Šimunovom, a u nazočnosti župana Božidara Longina i gradonačelnika Branka Dukića te državnog tajnika u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića.
Ovim će se ugovorom financirati nabava 21 novog autobusa za javni gradski prijevoz u Zadru. Naime, radi se o europskom projektu kroz koji je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture već nabavilo 25 novih autobusa za Zadar koji su isporučeni u rujnu 2019. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 49.450.937,50 HRK, a ukupni prihvatljivi troškovi iznose 39.560.750,00 HRK, dok je iznos bespovratnih sredstava 33.500.000,00 HRK koji će se financirati iz Kohezijskog fonda, a preostali iznos od 6.060.750,00 HRK financirat će se sredstvima Korisnika.
Gradonačelnik Branko Dukić istaknuo je kako je ovo veliki korak u cilju razvoja i unapređenja cjelovitog prometa na području grada.
– Prihvatljiv za okoliš, bolji, brži i efikasniji javni prijevoz dugoročno će doprinijeti i većem korištenju javnog prijevoza od strane stanovnika uz smanjenje korištenja osobnih automobila. Na taj način efikasnije ćemo riješiti i problem prometa u mirovanju."- istaknuo je Branko Dukić, gradonačelnik Grada Zadra.
I župan Božidar Longin s veseljem je pozdravio potpisivanje ugovora jer će se osim što donosi poboljšanje kvalitete života, nabavkom novih autobusa smanjiti štetni utjecaj na okoliš.
– Kao župana, veseli me nabava 21 novog autobusa i vjerujem da će kvaliteta prijevoza biti itekako poboljšana, posebno za one građane koji imaju teškoće u kretanju i pri ulasku u autobuse, jer su ovi autobusi prilagođeni za to. Što je najbitnije, smanjit ćemo štetni utjecaj, a kako s ponosom ističemo da želimo biti zelena županija, ovo je korak ka tome, kazao je Longin.
Državni tajnik Josip Bilaver naglasio je da je ugovor plod truda i dobre suradnje Ministarstva i Grada Zadra.
– Nabava ovih autobusa vrijedna je 50 milijuna kuna, a važno je naglasiti da će oni za Liburniju i Grad Zadar biti potpuno besplatni. Ovaj projekt financira se iz EU programa Konkurentnost i kohezija, 85% sredstava dolazi iz EU fondova, a 15% sredstava iz državnog proračuna, kazao je Bilaver dodajući kako suradnja na ovome sigurno neće stati, u pripremi su daljnji zajednički projekti, kao što su nabavka i ugradnja električnih punionica, izjavio je Bilaver dodajući kako će se suradnja svakako nastaviti.
Na kraju, na ugovor se osvrnuo i direktor Liburnije Edvin Šimunov koji je izrazio zadovoljstvo ovim projektom.
– Nakon uspješno provedenog prethodnog projekta dobili smo pozitivnu ocjenu SAFU-a i time omogućili ponavljanje projekta, odnosno nabavu još 21 autobusa. Nabavom prijašnjih 25 autobusa smanjili smo emisiju štetnih plinova za 1t dnevno, a nabavkom ovih novih to ćemo gotovo udvostručiti, zaključio je Šimunov.