Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Mršić: Moramo odigrati bolju obranu u odnosu na prvu utakmicu

14.05.2021. 06:43


Nakon uspješnog otvaranja doigravanja u utorak kada su košarkaši Zadra u Krešinom domu nadvisili Šibenku trener Veljko Mršić je indikativno izjavio da je to bila tek prva od sedam zacrtanih pobjeda koje vode njegov tim do naslova prvaka. Ravnajući se tom linijom, Zadrani danas u 17 sati na Baldekinu kreću u lov na drugu pobjedu s kojom se žele iz dvokoraka plasirati u polufinalnu seriju. Optimizam u redovima lidera prvenstva počiva na sve četiri pobjede koje su ostvarili ove sezone u susjedskim okršajima, a u tu priču sigurno ulazi i ogromna disproporcija igračke kvalitete kojom raspolažu s jedne strane Mršić, a s druge strane strateg Šibenke Dženan Rahimić.


Opasni domaćin
Momci u narančastom neće naravno »spuštenih gaća« dočekati rivale i sigurno će im nastojati maksimalno otežati posao dok se Zadrani pak ufaju u širu rotaciju i pojedinačnu kvalitetu, no sve to primjerice ove sezone nije bilo od velike koristi Splitu i Ciboni koji su pognutih glava napuštali Baldekin. Upozorio je stoga na izrazito opasnu Šibenku na svom parketu i Veljko Mršić, iako je svjestan da bi sve osim današnje pobjede njegove momčadi bilo uistinu veliko iznenađenje.
– Teško je držati isti ritam, naročito nama koji igramo s deset igrača, ali to nam daje širinu i mogućnost da kad se utakmica lomi budemo na pravom nivou i svježi. Utakmica se ne rješava u 10. ili u 15., već u zadnjoj minuti. Neće nam biti lako iz razloga što Šibenka na domaćem terenu igra bolje i u stanju su napraviti veliku seriju ako utakmica uđe u njihov ritam. Zato moramo biti bolji u obrani nego što smo bili u prvoj utakmici. Želja nam je da upišemo pobjedu i da se danas plasiramo u polufinale – najavio je Mršić gostovanje na Baldekinu gdje će se postaviti na identičan način kao i tri dana prije na Višnjiku.


Individualna kvaliteta
Napadačkoj ubojitosti domaćina najbolje je stati na kraj agresivnošću i pravom energijom u obrani kao i rotacijom najmanje deset igrača, što onda u drugom dijelu utakmice gotovo u pravilu garantira uspjeh. S tom idejom vodiljom ravna se i 20-godišnji Jan Palokaj koji je u prvoj utakmici u 23 minute na terenu doprinio s učinkom od sedam poena, četiri skoka i dvije ukradene lopte.
– Moramo ući u utakmicu silovito od samog početka kao što smo igrali zadnju četvrtinu u utorak. Nismo imali loš ulazak u utakmicu, ali smo imali neke rupe koje moramo svesti na minimum. Ako nametnemo pravu energiju mislim da Šibenka to ne može pratiti, prvenstveno zbog naše šire rotacije, a onda kasnije dođe do izražaja i naša individualna kvaliteta. To će sigurno biti ključ za plasman u polufinale – istaknuo je Palokaj.




Cibona dvokorakom u polufinale
Košarkaši Cibone kao gosti su svladali Adria Oil Škrljevo (87:71) u drugoj utakmici četvrtfinala doigravanja za prvaka Hrvatske i tako se s dvije pobjede plasirali u polufinale. Cibona je pitanje pobjednika prelomila u zadnjih sedam minuta dvoboja u Mavrincima, nakon što su domaćini došli na samo četiri koša zaostatka (62:66). No, više od toga nisu uspjeli. Krešimir Radovčić je s 20 koševa i pet asistencija bio najbolji pojedinac Cibone uz Darka Planinića koji je ubacio 17 poena i imao 12 skokova. Strijelce domaće momčadi predvodili su Jure Gunjina s 15 te Josip Barnjak i Arkim Robertson sa po 14 koševa svaki. Cibona će u polufinalu igrati protiv Splita koji će imati prednost domaćeg terena u seriji na dvije pobjede.


Split poražen od Sparsa u prvoj utakmici razigravanja za ABA ligu
Split je poražen od sarajevskog Sparsa sa 70:76 u prvoj utakmici razigravanja za mjesto u ABA ligi, odigranoj u srijedu na Gripama i samo ih jedan poraz dijeli od ispadanja iz elitnog razreda regionalnog natjecanja. Druga utakmica će biti odigrana sutra u Sarajevu. U dvoboju u kojem nijedna momčad nije imala prednost veću od sedam koševa, momčad Sparsa je u prijelomnim trenucima imala više mirnoće i preciznosti pa je zasluženo stigla do pobjede. Marko Luković je s 19 koševa i 10 skokova bio najbolji igrač Splita. Kod Sparsa se najboljim pokazao Kenan Kamenjaš s 19 poena. 


Doigravanje – četvrtfinale


1. Zadar – 8. Šibenka 1-0 (95:73)


4. Gorica – 5. Sonik P. 1-0 (89:83)
2. Split – 7. Zabok 2-0 (91:51, 66:62)
3. Cibona – 6. AO Škrljevo 2-0 (92:80, 87:71)