Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Na 70 stranica blizu stotinu ideja za vježbanje kroz igru

14.05.2021. 19:36


Učenici 1. i 3. razreda kombiniranoga razrednoga odjeljenja Područne škole Zaton su u suradnji sa Školskom knjigom izdali knjižicu »U zdravom tijelu, zdrav duh!«. Jedna od autorica knjižice je i učiteljica Martina Jelenković, ali za petero učenika može se reći da su prave zvijezde. Oni su marljivo snimili 90-ak videozapisa i isto toliko fotografija. Oni su nosioci ovog vrijednog priručnika koji bi trebao pomoći svim učiteljima i razredne nastave u Republici Hrvatskoj, ali i roditeljima te im pružiti dodatne ideje za vježbanje kroz igru.


Vizualni prikaz vježbi
– Ideja za projekt je počela u listopadu prošle godine, kada su me kontaktirali iz Školske knjige, s idejom osmišljavanja vježbi za učitelje razredne nastave, kako bi što zanimljivijim aktivnostima popunili mikropauze između satova i trenutke u nastavnom danu kada djeci pada koncentracija, naročito na nastavi tjelesnog odgoja, kaže Jelenković.
Knjižica od kojih 70-ak stranica sadrži različite ideje za uvodni dio nastavnoga sata, ali i razne štafetne igre, igre za opuštanje te one kratke igre koje se mogu koristiti u mikropauzama, tijekom nastavnoga sata, kada se osjeti pad koncentracije učenika.
– Pošto se veliki dio nastavnika razredne nastave našao u nedoumicama prelaskom na model nastave na daljinu, došli smo na ideju da djeca snime vježbe, koje služe kao vizualni priručnik učiteljima razredne nastave. Svaka vježba, točnije njih 86, napisanih na 70 stranica priručnika, sadrži fotografiju, ali i nekoliko njih kod koji očitavanjem otvara videoizvedbu vježbe. Priručnik je izdala Školska knjiga, a isti se upravo dijeli, kao podrška učiteljima, diljem Republike Hrvatske, ističe Jelenković.


Pomoć u nastavi na daljinu
Nastavno osoblje u Područnoj školi Zaton, koja je dio Osnovne škole »Petra Zoranića« u Ninu, prelaskom na online nastavu našlo se u velikim teškoćama, pošto škola funkcionira po sistemu kombinirane nastave, što za učitelje znači da imaju duplo više posla u odnosu na ostale kolege.
– Učitelji koji kao mi rade po sistemu kombiniranih razrednih odjeljenja, prelaskom na online model izvođenja nastave imali su više posla nego što mogu stići, što se negativno odrazilo na segment tjelesnog odgoja, koji je djeci teško izvediv preko ekrana. Vježbe koje smo snimili djeci olakšavaju učenje, a nama smanjuju radno opterećenje, kaže Jelenković te nastavlja kako su djeca s velikim entuzijazmom pristupila projektu.
– Osim fotografija i opisa vježbi, na kraju knjižice se prema novim kurikularnim smjernicama nalazi i obrazac za samovrednovanje rada učenika, koji pomoću kreativnih primjera mogu ocijeniti razinu usvojenoga znanja, ističe Jelenković.




Aktivni i kreativni
Nastavnici su uz svesrdnu potporu ravnateljice Kate Knežević i u vremenu pandemije radili s djecom na mnogim aktivnostima.
– Provodimo brojne aktivnosti kao što su Code week (Europski tjedan kodiranja), sudjelovali smo na izložbi radova u Kneževoj palači u sklopu natječaja »Županijo, sretan ti rođendan!«, skupljamo čepove za skupe lijekove, učimo se služiti MICRO: BITOM te sudjelujemo u raznim eTwinning projektima, prepričava Jelenković, te kaže kako je nedavno s kolegicom Anom Bradić organizirala lutkarsku predstavu »Legenda o Grguru Ninskom«.
– Lutke je izradila kolegica Bradić, a ja sam pisala igrokaz. Planiramo i izložbu fotografija u lipnju, a kontinuirano provodimo i terensku nastavu, kada su učenici imali priliku fotografirati za njih najljepše dijelove Zatona. Također želim i najaviti suradnju koju planiramo ostvariti s Turističkom zajednicom mjesta Zaton, čiji nam je direktor Ivan Miljković pružio pomoć u procesu izrade interaktivnog turističkog vodiča, koji bi bio objavljen na nekoliko stranih jezika, te bi sadržavao interaktivnu kartu lokaliteta, koje bi odabrala djeca, govori Jelenković.