Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Nakon orkanske bure u Privlaku stigao investicijski tsunami

14.05.2021. 13:00


Veliki dan za Privlaku koja je najpoznatija po sabunjarima koji su u prošlosti mukotrpnim radom vadili pijesak iz mora. Općinski načelnik Gašpar Begonja – Gajo potpisao je dva ugovora za izuzetno važne projekte vrijedne ukupno 25,5 milijuna, za proširenje i produbljivanje Privlačkog gaza u vrijednosti od preko 22 milijuna kuna i za sanaciju mula u Selu u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna.


Privlački gaz opet će u funkciju
– Privlaka je bila centar sabunjarstva. Nažalost, osamdesetih godina prošlog stoljeća zabranjena je eksploatacija, vađenje pijeska iz mora, kazao je Gašpar Begonja, načelnik Privlake.
Osim što su sabunjari i ovaj prastari zanat otišli u ropotarnicu povijesti, pijesak se toliko nataložio da kanal Privlački gaz, plitki pomorski prolaz između Privlačkog zatona i Ninskog zaljeva smješten između obala kopna i otoka Vira, više nije plovan. Zatvoren je za sav promet, ni najmanji brodovi tu ne mogu više proći.
– Korona je zaustavila realizaciju projekta kojeg sad nastavljamo. Građevinska dozvola postoji još od 2013. godine, ali se nisu mogla osigurati sredstva. Mojim dolaskom prije četiri godine to nam je bio jedan od prioriteta, i uspjeli smo, ponosno će Begonja.


Plovni put kraći za 11 milja
Zahvaljujući potpisu sporazuma Olega Butkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture iz 2018., danas s državnim tajnikom Josipom Bilaverom, direktorom tvrtke Plovput d.o.o. Split Matom Perišićem, županom Zadarske županije Božidarom Longinom, općinama Privlaka, Vir i Vrsi te Gradom Ninom potpisali smo aneks Sporazuma za proširenja i produbljenja plovnog kanala Privlački gaz, naglasio je Begonja.
Ministarstvo i Plovput projekt sufinanciraju s 18,5 milijuna kuna, Zadarska županija s dva milijuna kuna, a Vir, Vrsi i Privlaka s ukupno 1,4 milijuna kuna.
– Kako se radovi ne bi prekidali tijekom turističke sezone dogovoreno je da započnu početkom jeseni. Privlački gaz bit će dubok tri metra, širok 40 i dug 1.780 metara. Projekt će smanjiti plovidbu za preko 11 milja, temeljit je privlački načelnik.
Projekt će povezati Zadarski s Velebitskim kanalom, a prvenstveno zbog sigurnosti plovidbe mještana, turista i svih drugih namjernika, Privlaka, Nin, Vir i Vrsi dobit će rudno bogatstvo iz Privlačkoga gaza. Pijesak je namijenjen za dohranjivanje plaža u Privlaci i Ninu, a kameni materijal Viru i Vrsima za gradnju lučica i drugo.




Sinergija Privlake, županije i ministarstva
– Dvadeset godina Privlaka kao da nije ni znala da postoji Zadarska županija, dobila je ukupno 300.000 kuna. Od prije četiri Privlaka zna da postoji Zadarska županija i zadarski župan. Prvenstveno po lučicama Centar, Loznica i drugim projektima, sada po Mulu i Privlačkom gazu, naglasio je Begonja.
Sporazum su potpisali državni tajnik Josip Bilaver, župan Božidar Longin i načelnik Privlake Begonja te gradonačelnik Nina Emil Ćurko, kao i načelnici Vira i Vrsi, Luka Perinić i Kristijan Kapović.
– Od Draga u Općini Pakoštane pa do Kolana na Pagu u ovom mandatu u lučku infrastrukturu je uloženo pola milijarde kuna. Nema mjesta gdje se nešto nije napravilo, rekao je Božidar Longin.


Privlački sabunjari dobivaju priznanja
Sanaciju mula u Selu, u luci Privlaka u vrijednosti od 3,5 milijuna kuna izvodit će tvrtka PGP d.o.o. iz Zagreba. Sporazum su potpisali državni tajnik Bilaver i načelnik Begonja, te župan Božidar Longin i Davor Škibola, ravnatelj ŽLU Zadar.
– Privlaka ne zaboravlja one koji su u prošlosti hranili njihove obitelji, na svoje sabunjare. Načelnik Gašpar je skroman pa nije rekao, ovdje na obnovljenom Mulu postavit će se spomenik Privlačkom sabunjaru, u svečarskom raspoloženju je podsjetio Longin.
Krajem 2018. godine potpisan je sporazum o radovima na Privlačkom gazu, a potom je Plovput krajem 2019, raspisao postupak javne nabave za izvođača radova.
​- Međutim, zbog okolnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, koje su u međuvremenu nastupile, postupak javne nabave za Privlački gaz je poništen. U skladu sa zakonskim ovlaštenjem, Plovput će ponoviti natječaj. Zbog turističke sezone radovi će početi u drugoj polovici rujna s rokom izvođenja radova od dvije godine, obznanio je Josip Bilaver.