Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Norijada bi zakomplicirala provedbu državne mature

14.05.2021. 19:16


Ministar znanosti i obrazovanja, Radovan Fuchs preporučio je ravnateljima srednjih škola da 24. i 25. svibnja za sve one maturante kojima nije potrebna provjera znanja nastavu organiziraju online te da se, dok ne završi provedba mature, odgode eventualna organizirana druženja.


– Budući da se u uvjetima epidemije približava završetak nastave za učenike završnih razreda srednje škole, kao i početak provedbe ispita državne mature te izradbe i obrane završnih radova, iznimno je važno osigurati da tijekom tih procesa što manji broj učenika i nastavnika bude u samoizolaciji ili pozitivno na covid-19, ističe Fuchs u pismu koje je u utorak poslao ravnateljima srednjih škola.


Preporuka Ministarstva




Podsjeća pritom da se, sukladno uputama za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 vezano uz rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u ovoj školskoj godini, kada se kod učenika ili djelatnika utvrdi zaraza covid-19, postupa sukladno odluci nadležnog epidemiologa.


Kako je istaknuto na mrežnim stranicama Vlade RH to, između ostalog, znači da se za sve osobe kod kojih se utvrdi da su bile u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom u vrijeme kada je osoba mogla biti zarazna izriče mjera aktivnoga zdravstvenog nadzora u samoizolaciji.


– Kako bismo svi zajedno pridonijeli uspješnom završetku nastavne godine i srednjoškolskog obrazovanja naših maturanata, preporučamo da, u suradnji s predmetnim nastavnicima, na dane 24. i 25. svibnja organizirate online nastavu za sve one maturante kojima nije potrebna provjera znanja. Preporučamo da na te dane u školu dolaze samo oni učenici završnih razreda kojima je dolazak neophodan zbog provjere znanja, poručuje Fuchs ravnateljima u pismu.


Osim toga, kako bi učenika i djelatnika koji su pozitivni ili u samoizolaciji tijekom provedbe državne mature i obrane završnih radova bilo što manje, Fuchs je zamolio ravnatelje da zajedno s učenicima i njihovim roditeljima ili skrbnicima dogovore da se eventualna organizirana druženja kako na otvorenom, tako na zatvorenom, ne održavaju ili da se odgode nakon završetka ovih procesa.


Stjecanje prijateljstava


Tihomir Tomčić, ravnatelj Strukovne škole Vice Vlatković i donedavni član Upravnog vijeća Nacionalnog centra, itekako pozdravlja ovu preporuku te je, kako kaže, odmah reagirao i proslijedio dopis nastavnicima.


– To je pametna preporuka. Najprije, ako netko nakon cijele nastavne godine treba baš ta zadnja dva dana, to je vrlo upitno. Osim toga, svi smo svjesni da bi norijadama i sličnim okupljanjima rasla mogućnost zaraze, kao i samoizolacija. Sve bi to zakompliciralo provedbu državne mature koja je ulaznica za budućnost, tumači Tomčić i naglašava kako je cilj ove preporuke upravo izbjegavanje potencijalno opasnih okupljanja.


Razumije se, nitko ne može garantirati da privatnih druženja i okupljanja maturanata neće biti. Međutim, kako zaključuje Tomčić, odgovornost je na roditeljima i skrbnicima maturanata.


– Roditelji moraju preuzeti odgovornost. Oni znaju da te dane dijete nije na nastavi, nego online. Valjda će provjeravati gdje su i što rade, upozorava istaknuti zadarski ravnatelj.


S druge strane, ravnatelj Tomčić razumije kako je ova generacija maturanata nauskraćenija budući da nisu išli na maturalno putovanje, nemaju maturalnu večer i nisu doživjeli neke važne trenutke.


– Ali ako su dosad bili strplljivi, molimo ih da budu takvi i idućih nekoliko tjedana. Tijekom ljeta će biti vremena da se oproste od škole, od nastavnika, od razrednika. Škola nije samo stjecanje znanja i vještina, već stjecanje prijateljstava za cijeli život. Puno lijepoga ih čeka, zaključuje Tomčić.


Dobra ideja


Načelnik Stožera civilne zaštite, Šime Vicković rekao je da je ovo dobra ideja.


– Maturanti koji imaju zaključene ocjene nemaju potrebu dolaziti u školu, a time se smanjuje mogućnost širenja zaraze ili to da budu kontakti zaražene osobe, odnosno da dobiju mjeru samoizolacije uoči državne mature, istaknuo je.