Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Pavić šalje apel pomorcima da se cijepe

14.05.2021. 08:40


Paralelno s drugim radno sposobnim stanovništvom, u Zadru je konačno započelo i cijepljenje pomoraca. Kako kaže Mario Pavić, predsjednik Uprave Tankerske plovidbe, dio njihovih pomoraca koji su trenutačno kod kuće se cijepio, a jedan dio će se cijepiti u skorom periodu.
– Dobili smo dopis od Hrvatske gospodarske komore i Stožera civilne zaštite Zadarske županije da se radno sposobno stanovništvo može cijepiti, da ima dovoljno cjepiva. Brzo smo se organizirali i cijepljenje je krenulo. Zasad se od pomoraca koji su na čekanju ukrcaja na brod prijavilo oko pola njih, govori Pavić, dodajući da nije isključeno da će prioritet pri ukrcaju na brod ubuduće imati cijepljeni pomorci.
Kako kaže Pavić, više je razloga za to.
– Diljem svijeta uvodi se COVID putovnica. Uz to, imamo naznake da će naši klijenti – unajmitelji brodova, davati prednost onim brodovima čije su posade procijepljene. Nadalje, određene države planiraju uvesti obvezu cijepljenja kao preduvjet za ulazak u njihove luke. Primjerice, Kina i Ujedinjeni Arapski Emirati to su već najavili. Zasigurno je bolje cijepiti se u Hrvatskoj u kontroliranim uvjetima s provjerenim cjepivom nego na brodu. Prema nama dostupnim informacijama, u Zadru je proces jako dobro organiziran. Nakon cijepljenja u pravilu se ostaje neko vrijeme na promatranju te nismo čuli da je bilo nekih nuspojava, a sve to na brodu je gotovo nemoguće osigurati, ističe Pavić.
Kako nadalje dodaje, za očekivati je da će sukladno najavama i aviokompanije uskoro također tražiti da putnici budu cijepljeni, što je dodatan razlog apela pomorcima za cijepljenje, da se kudikamo olakšaju smjene pomoraca.
– Tankerska plovidba nedvojbeno zastupa cijepljenje, prije svega radi zaštite zdravlja pomoraca i preventive širenja virusa, ali sekundarno i radi opstojnosti poslovanja, govori Pavić.
Na pitanje što će biti s onima koji će ustrajati u necijepljenju, Pavić kaže kako vjeruje da su pomorci Tankerske plovidbe u pravilu svjesni rizika i da ne očekuje da će takvih biti puno, no još jednom naglašava da će zbog svih navedenih razloga, prioritet ukrcaja na brodove, imati cijepljeni pomorci, osobito tamo gdje bude razvidno da će takva ograničenja biti neizbježna.
Od početka pandemije koronavirusa, pomorci muku muče s ukrcajem i iskrcajem. Jedni su »zaglavili« na brodu na drugom kraju svijeta, drugi se ne mogu ukrcati i ići zaraditi plaću. Sve to u zadnje je vrijeme postalo nešto izvedivije (s popuštanjem mjera i testiranjem pri prelasku granica), ali tek se s procijepljenošću pomoraca može očekivati da će se smjene koliko-toliko vratiti u normalu.