Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Pristiglo 130 učeničkih radova iz Hrvatske i inozemstva

14.05.2021. 19:25


U sklopu višemjesečnog V. likovnog natječaja »Iskoni bje Slovo« za osnovnoškolce na adresu OŠ Zadarski otoci – Zadar pristiglo je sto trideset učeničkih likovnih radova iz trinaest hrvatskih te jedne njemačke škole – Hrvatska nastava Hessen. Tema natječaja već tradicionalno je glagoljica. Natječaj je pokrenut pod pokroviteljstvom Zadarske županije, Grada Zadra, Udruge glagoljaša Zadar i OŠ Zadarski otoci – Zadar. Natječaj se održava i u spomen pokojnoga don Pavla Kere, istaknutoga zadarskoga glagoljaša te jednoga od osnivača Udruge glagoljaša Zadar, koji se cijeli svoj život trudio očuvati glagoljicu od zaborava.


Ivanovo Evanđelje
Značenje naslova likovnog natječaja »Iskoni bje Slovo« prve su riječi Ivanova Evanđelja napisane glagoljicom. Kao što i samo ime govori na staroslavenskom jeziku – Iskoni bje Slovo i Slovo bje u Boga i Bog bje Slovo, što znači: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.
Likovni natječaj organizirali su i vodili ravnatelj Davor Barić te djelatnici škole profesori Sunčica Ivin Mikulić, Mate Čačić, Iva Buljat, Bernarda Kamber, Mate Mustać, Darko Vulin, knjižničarka Mišela Nežić, diplomirane učiteljice Renata Andrović, Anđelina Grancarić i Željka Diklan te stručni žiri sastavljen od likovnih pedagoga i akademskih slikara profesora Borisa Žuže i Bogdana Mogilevskoga.
Ocjenjivački sud imao je izuzetno težak i zahtjevan zadatak. Od velikog broja iznimno kvalitetnih radova trebali su izabrati najbolje po svome stručnom i umjetničkom sudu. Trebali su odlučiti o dvanaest najboljih radova učenika (prva tri mjesta u četiri kategorije od 1. do 8. razreda).


Sinergija baštine i suvremenosti
Likovni pedagog Boris Žuža dao je osvrt na pristigle dječje radove: »Natječaj u dječjem likovnom stvaralaštvu, povezan s promoviranjem naše glagoljaške baštine, održan je i ove godine. Usprkos otežanim okolnostima povezanim s pandemijom koronavirusa pred prosudbenu komisiju u OŠ Zadarski otoci stigao je određeni broj likovnih radova učenika osnovnih škola iz različitih destinacija. Iako u nešto manjem broju nego inače, pristigli radovi plijenili su pozornost svojim uspješnim kreativnim rješenjima. Slikovitost obličja slova glagoljičkog pisma uspješno je kompozicijski usklađena s cjelokupnim slikovnim rješenjima. Tim povodom organizatori natječaja upućuju iskrene čestitke na uloženom trudu i kreativnom umijeću spoja elemenata glagoljičkog pisma te primjene likovnog jezika u zajedničkoj sinergiji povijesne baštine i suvremenosti.«
Izložba i prigodni program neće se moći održati u školi zbog epidemioloških mjera. Nagrađeni učenici i mentori primit će svoje zahvalnice i nagrade putem pošte. Svima zahvaljujemo na sudjelovanju te pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže i na VI. likovnom natječaju 2022. godine te na taj način podrže očuvanje hrvatske baštine, poručili su organizatori.




Nagrađeni
Posebna nagrada:
1. Dora Todić, 3.b, mentorica: Loredana Stamenković Šanić, OŠ Tina Ujevića, Šibenik
Kategorija 1. i 2. razreda:
1. mjesto: Tonka Šmit, 1.a, mentorica: Helena Šarić, OŠ J. Šižgorić, Šibenik
2. mjesto: Dora Terzić, 1.a, mentorica: Helena Šarić, OŠ J. Šižgorić, Šibenik
3. mjesto: Ema Lauš, 2.r., mentorica: Suzana Lončar-Menoski, PŠ Diklo, OŠ Šimuna Kožičića Benje, Zadar
Kategorija 3. i 4. razreda:
1. mjesto: Neli Vuksan, 3.b, mentorica: Jasminka Bašić, OŠ Zadarski otoci, Zadar
2. mjesto: Petra Kostelić, 3.r., mentorica: Ljerka Salopek Bacanović, Prva osnovna škola Ogulin, Ogulin
3. mjesto: Dino Svilković, 3.c, mentorica: Kristina Nikić, OŠ grofa Janka Draškovića, Zagreb
Kategorija 5. i 6. razreda:
1. mjesto: Lana Zrinušić, 6.r., mentorica Adriana Markov, OŠ Privlaka, Privlaka
2. mjesto: Stipe Čulina, 5.r., mentorica Adriana Markov, OŠ Zadarski otoci, Zadar
3. mjesto: Jana Bacanović, 5.r.,mentorica: Ljerka Salopek Bacanović, Prva osnovna škola Ogulin, Ogulin
Kategorija 7. i 8. razreda:
1. mjesto: Kiki Grbić, 8.a, mentorica: Adriana Markov, OŠ Privlaka, Privlaka
2. mjesto: Lorena Petrić, 8.b, mentorica: Adriana Markov, OŠ Zadarski otoci, Zadar
3. mjesto: Simona Mustać, 8.r., mentorica: Adriana Markov, OŠ Privlaka, Privlaka