Stožer: Do određenog popuštanja doći će od 1. lipnja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
SITUACIJA JE I DALJE OZBILJNA
Autor: 
"Jednom dozom se cijepilo preko 980.000 osoba. Dosad imamo više od 3000 prijava nuspojava, većina toga je na Pfizerovo cjepivo jer je najviše tog cjepiva i upotrijebljeno. Na Modernu 244 imamo prijava nuspojava. Od svih prijava, 19 se smatraju ozbiljnima, a ostale su blage", rekao je Bernard Kaić
Davorin VIŠNJIĆ/ PIXSELL
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je govorio o mjerama

Redovitu presicu petkom održava Nacionalni stožer civilne zaštite na kojoj se očekuju dodatna pojašnjenja oko najavljenog popuštanja mjera od 1. lipnja.

Na početku su pročitani podaci o današnjim aktualnim brojkama.

U protekla 24 sata zabilježeno je 926 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 7.214. Među njima su 1.752 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 207 pacijenata. Preminula je 41 osoba.

Najviše nuspojava na Pfizer

Bernard Kaić je situaciju i brojke dodatno protumačio:

“Nastavlja se trend pada novooboljelih. U zadnjih pet dana u odnosu na prosjek tjedan prije imamo pad od 37 posto što je značajno, ali ne treba se time zanositi jer su još uvijek brojevi novozaraženih jako visoki. U EU smo na drugom mjestu od 27 među zemljama, ali treba imati na umu da je kod nas treći val počeo nešto kasnije.

Ako se sjetite onih semafora EK, sve naše županije su u crvenom, ali Istra bi uskoro mogla preći u narančasto, a ove sjeverne su u tamnocrvenom. Očekujemo da će sve ići nabolje jer sve više ljudi cijepimo. Jednom dozom se cijepilo preko 980.000 osoba. Dosad imamo više od 3000 prijava nuspojava, većina toga je na Pfizerovo cjepivo jer je najviše tog cjepiva i upotrijebljeno.

Na Modernu 244 imamo prijava nuspojava. Od svih prijava, 19 se smatraju ozbiljnima, a ostale su blage”, rekao je Kaić.

O stanju u bolnicama govorio je ministar zdravstva Vili Beroš.

“S jučerašnjim danom imamo manje od 1800 hospitaliziranih, njih 1752, što je za 85 bolesnika manje nego prethodni dan. Pojedini primarno respiratorni-intenzivistički centri su počeli smanjivati kapacitete za covid-19 bolesnike.

Cijepljenje milijuntog građanina

Opuštanja nema, postoje elementi koji nas na to podsjećaju. Na respirator je priključena nova 21 osoba, a u KB Dubrava imamo 366 bolesnika koji su hospitalizirani. Imamo čak 63 od njih u jedinicama intenzivnog liječenja, od čega je njih 55 na respiratoru.

"Ovih dana ćemo cijepiti milijuntog građanina i time Hrvatska ulazi u društvo zemalja koje su procijepile 29 posto starijeg stanovništva. Proces cijepljenja je dinamiziran dolaskom većih doza i on se nastavlja u budućnosti, te vjerujem da će se postići plan da se do kraja lipnja procjepi 55 posto stanovništva. S obzirom na činjenicu da u funkcioniranju masovnih punktova za cijepljenje sudjeluju liječnici primarne zdravstvene zaštite, liječnici hitne medicinske službe, brojni volonteri, jasno je da zajedničkim naporom možemo doći do planiranog cilja procjepljivanja građana”, rekao je Beroš te pozvao sve koji nisu razmišljali o cijepljenju da to učine.

“Čujem da su prisutne kalkulacije u pučanstvu da bi bilo bolje cijepiti se na jesen jer se virus manje širi ljeti, ali to je pogrešno. Mi danas odlučujemo o svojoj budućnosti, poslušajte struku i cijepite se već danas. Vjerujem da će uskoro doći vrijeme kad ćemo moći omogućiti cijepljenje bez najave, što se već događalo u Varaždinu i Čakovcu.

Zahvalit ću liječnicima obiteljske medicine. Generirali su preko 88 posto onih koji su prijavljeni na cijepljenje, što je odgovaralo prvoj i drugoj fazi cijepljenja, a sada udio pada jer privlačimo građane koji su bili na platformi. Liječnici u neposrednom kontaktu otklanjaju strahove građana o cijepljenju i smanjuju opseg nedolaska na cijepljenje jer to stvara određenu problematiku. I dalje je uloga liječnika primarne zdravstvene zaštite od iznimne važnosti. Putem platforme CijepiSe prijavilo se 243.012 sugrađana, od toga 120.000 još nije cijepljeno, bit će do kraja tjedna, a cijepljeno je 123.012 ljudi”, rekao je Beroš.

AstraZeneca je dobra, ali…

O mRNA cjepivima govorila je Alemka Markotić.

“Važno je da dodatno osvijestimo snagu, značaj i kvalitetu cjepiva, u prvom redu mRNA cjepiva. Znate da je EK odlučila da će u narednom razdoblju praktično dogovoriti kompletnu distribuciju od Pfizera, što znači da će biti distribuirano samo mRNA cjepivo. To nije zato što vektorska cjepiva poput AstraZenece nisu kvalitetna, nego zbog problema u distribuciji i proizvodnji.

EK je prije tjedan dana okupila vodeće eksperte iz EU i ugostila jednog od tvoraca prvog mRNA cjepiva protiv covida, koji je dao najnovije podatke i jedan opsežan pregled stanja i podataka o sigurnosti i učinkovitosti mRNA cjepiva. Da približimo ljudima tu tehnologiju, za nju je trebalo gotovo 30 godina da se razvije do ove razine, ali sad je dobro etablirana i sigurna.

Brza proizvodnja cjepiva kao odgovor na nove varijante može se napraviti već u 100 dana. Genetska informacija uključuje se u DNA predložak i to se uklopi i proteinski okvir, prođe kontrolu kvalitete i spremno je za masovnu proizvodnju. To cjepivo se unosi u mišić, gdje ga dočekaju stanice imunološkog sustava, koje prihvaćaju mRNA i dolazi do dalje komunikacije s našim imuno-stanicama koje idu u smjeru proizvodnje antitijela koje nas štite i koje rutinski mjerimo. Ono što je bitno kod tih cjepiva je, uz visoku razinu antitijela koja su prisutna najmanje šest mjeseci, je da imamo visoki i snažan stanični odgovor te imaju imunost i na druge varijante virusa. U Americi je izdana dozvola za mRNA cjepiva na populaciji od 12 do 15 godina, kod njih ima gotovo 100 postotnu učinkovitost.

Važno je da istraživanja idu u smislu primjene cjepiva u trudnica. Svjesni smo da u trudnica u drugoj polovici trudnoće se rizik od obolijevanja od covida-19 možemo očekivati teži oblik bolesti koji može završiti s težim komplikacijama, pa i smrću. Vidjeli ste kod nas gdje je trudnica bila na respiratoru, dijete je ostalo živo, majka je ostala živa, međutim nisu svi bili te sreće i bilo je situacija kod nas gdje ishod nije bio pozitivan. Važno je vidjeti završetak studije na trudnicama. Preliminarni rezultati koji nisu bili kontrolirana studija i koji su objavljeni u New England Journal of Medicine, praćene su trudnice koje su cijepljene a nisu znale da su trudne. Tu je zabilježena visoka sigurnost. Sve komplikacije koje su se događale u trudnoći kod trudnica koje su primile ili nisu primile cjepivo su bile slične. Ta istraživanja očekujemo – kazala je Markotić.

Pfizer je mogao pokazati da mogu omogućiti veliku količinu cjepiva u Europi. Planirano je preko 600 milijuna doza. Zanimljivo je da će Zagreb u 2022. i 2023. biti jedan od centara koji će biti uključen u fazu proizvodnje DNA predloška što je važno u smislu tradicije koju Hrvatska i Zagreb imaju, a to je daljnja proizvodnja cjepiva”, rekla je Markotić.

Ukidaju se mjere od 1. lipnja

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je govorio o mjerama.

“Stožer je danas donio odluku o produženju ovih mjera koje vrijede na Nacionalnoj razini. Tiču se nužnih epidemioloških mjera, mjera ograničenja, javnog prijevoza putnika, rada trgovina i granica. Iako mjesec dana bilježimo pozitivan trend, smatramo da još nije došlo vrijeme za ublažavanje mjera uvedenih na Nacionalnoj razini jer se ne možemo opustiti i prestati odgovorno ponašati. Jedina promjena je u odluci o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska preko graničnih prijelaza gdje se izuzeće od obveze predočenja testa ili karantene za osobe koje su preboljele covid produžava na šest mjeseci od cijepljenja, a bilo je na pet mjeseci. Do ublažavanja dolazi na regionalnoj razini temeljem prijedloga županijskih stožera. Kada se na njihovom području situacija pogoršavala predlagali su strože mjere, a sada nas obavještavaju da nema potrebe za dodatnim mjerama te se za njihovo područje uvode mjere koje vrijede za nacionalnu razinu. Što se tiče zagrebačkog stožera, tražio je produženje mjera koje su na snazi i to do 31. svibnja do kada vrijede i ove sve mjere na nacionalnoj razini, rekao je Božinović i dodao:

“Do određenog popuštanja može doći od 1. lipnja, što je u skladu s produženjem ovih mjera koje vrijede do 31. svibnja. Što se tiče pilot projekata, vidjeli ste da je jedan od dva koja smo dogovorili na razini nezavisne Udruge ugostitelja u suradnji sa Stožerom i HZJZ-om održan sinoć. Radilo se o eventu na kojem je bilo nazočno 87 uzvanika koji su primili dvije doze cjepiva. Nazočno je bilo i 17 organizatora pratećeg osoblja i tridesetak novinara. Svi su potpisali informativni pristanak kojim pristupaju projektu i pojedinosti za GDPR kao i to da će pristupiti PCR testiranju nakon tjedan dana. Bili su prisutni radi davanja uputa i pružanja pomoći predstavnici HZJZ-a, Ravnateljstva civilne zaštite i sve se odvijalo po protokolima. Drugi će biti održan ove subote, odnosi se na simulaciju svadbene svečanosti za 120 sudionika. Osim osoba koje su primile dvije doze cjepiva će biti osobe koje su preboljele covid unutar 180 dana i imati negativan PCR test ili brzi antigenski test ne stariji od 48 sati. Ključno je za prvo i drugo događanje da se održavaju po visokim epidemiološkim standardima te je važno da će svi biti testirani PCR testom nakon tjedan dana. Bit će još nekih događaja. Javili su nam se organizatori kongresa na kojima ćemo pratiti kako se mogu organizirati događaji s većim brojem sudionika pod uvjetom da je okruženje sigurno, rekao je Božinović i odgovorio na pitanje je li zagrebački stožer tražio da kafići već od sutra počnu raditi u zatvorenom.

“Ja sam potpisao odluku u kojoj stoji što sam vam kazao, a to je sve postojeće mjere produljuju do 31. svibnja”, rekao je Božinović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika brat123
U par klikova je vrlo lako zaključiti da je Zadarski list obično HDZovo GLASILO. Blago li vam je raditi na tim novinama di nesmite ni slučajno reći ništa svoje,a ni upaliti mozak. Gluhonijemi poslušnici u redakciji. Ostanite tu di jeste i ne pomakli se nikad.