Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Kneževoj palači otvorena izložba »Igra sporta i umjetnosti«

14.05.2021. 12:00


Ususret pripremi stalnog postava Hrvatskog sportskog muzeja, jučer je u Kneževoj palači svečano otvorena izložba »Igra sporta i umjetnosti«, koju je u organizaciji sa Hrvatskim športskim muzejom, Hrvatskim društvom likovnih umjetnika i Akademijom likovnih umjetnosti pripremio Narodni muzej Zadar.
– Hrvatski športski muzej je nacionalna muzejska institucija koja sustavno prikuplja, trajno čuva i prigodno prezentira najvrjedniju nacionalnu športsku baštinu. Zahvaljujući dugoj tradiciji prikupljanja baštine, koja traje već 70 godina, raspolažemo s fundusom od preko 260.000 jedinica. Na ovoj su izložbi predstavljeni predmeti koji su sjajni primjeri primijenjene umjetnosti i dizajna u području sporta. Autori tih predmeta velikani su hrvatske umjetničke baštine, poput Tišova, Frangeša, Kerdića i ostalih, rekla je ravnateljica Hrvatskog sportskog muzeja, košarkašica i predsjednica nacionalnog vijeća za sport Danira Nakić Bilić.


Više od medalja i priznanja
– Sport je dio identiteta hrvatske kulture te kao takav prepoznat u svijetu. Grad Zadar se kroz ulaganja u sport i sportsku infrastrukturu dokazao kao istinski grad sporta i zdravog načina života, jer je sport puno više od pukog zbira medalja i priznanja. On je dio nacionalnog identiteta, koji je kao takav prepoznat u Nacionalnoj strategiji sporta, rekao je Krešimir Šamija, ravnatelj Uprave za sport Ministarstva turizma i športa.
Grad Zadar je ove godine prihvatio veliku odgovornost promocije sporta i zdravog načina života u sklopu Europske inicijative za promidžbu sporta, te nosi laskavu titulu Europskog grada sporta.


Grad umjetnosti i sporta
– Naš grad, odnos sporta i umjetnosti nadograđuje svakoga dana te je po tome u pravom smislu riječi Zadar grad umjetnosti i sporta. Nažalost, posljednjih smo godinu i pol dana bili uskraćeni za svu radost koju nam sport i umjetnost pružaju. Prisjećamo se zato veličanstvenih sportskih priredbi i uspjeha zadarskih i hrvatskih sportašica i sportaša, koji su se s najvećih svjetskih pozornica kući vraćali s medaljama i trofejima, od kojih su mnogi izvanredni primjerci primijenjene umjetnosti i dizajna. I sport i umjetnost su izvor kreativnosti te u nama bude najsnažnije emocije. A mi upravo želimo rasti kao kreativan i emotivan grad. Zbog toga smo ove godine odgovorno prihvatili titulu nositelja Europske inicijative za promidžbu sporta, poručio je gradonačelnik Zadra Branko Dukić.




Duga tradicija djelovanja
Hrvatski športski muzej djeluje preko 70 godina u raznim ustrojstvenim oblicima, a od 2003. godine kao nacionalna muzejska institucija pod okriljem Ministarstva kulture i sustavno prikuplja najvrjedniju nacionalnu baštinu iz područja hrvatskog sporta i tjelovježbe. U tijeku djelovanja muzeja, započevši s ostavštinom Franje Bučara prikupljeno je više od 260.000 predmeta, dokumenata, fotografija i publikacija, od polovice 19. stoljeća do danas.


Nemjerljiv doprinos velikana hrvatske umjetnosti
Na izložbi su prezentirani radovi preko 50 umjetnika i dizajnera.Početke razvoja sportske umjetnosti obilježili su velikani hrvatskog kiparstva Robert Frangeš Mihanović i Ivo Kerdić. Od velikih sportskih natjecanja koja su se održala u Hrvatskoj, svojim se umjetničkim i sportskim značajem ističu Mediteranske igre, koje su 1979. održane u Splitu i Univerzijada iz 1987. godine, koja je održana u Zagrebu.