Eko-Velebit u Gračacu otvara 60 radnih mjesta

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
gracac_smece
Od ove jeseni novih 60 radnih mjesta u Gračacu

Ovih dana u Zadru je otpočeo projekt otkupa "ostalih polimernih materijala" tj. onih za koje nije propisana povratna naknada. Tvrtka Eko Velebit u suradnji s lokalnom komunalnom tvrtkom "Čistoća" započela je s otkupom ambalaže od polietilena i polipropilena koja se uglavnom upotrebljava za šampone, deterdžente, vrećice, kutije za hranu i slično, dok će ambalažu od ostalih vrsta materijala samo preuzimati na zbrinjavanje.
Prema riječima predsjednika uprave Eko-Velebita Igora Vidova, ambalaža od polietilena i polipropilena se skuplja uz naknadu od 1,5 kunu za kilogram. Suprotno nekim tvrdnjama, prikupljat će se i ambalaža od PVC-a i ostalih polimernih materijala, iako se za nju neće isplaćivati naknada, jer je tvrtka Eko-Velebit, dobila nacionalnu koncesiju za obradu svih vrsta otpada od polimernih materijala. Međutim, Eko-Velebit financira se samo iz tog PE i PP isplativog dijela, a po Vidovu, preradom ostalih vrsta ambalaže ne može se ostvariti dovoljna ekonomska dobit da bi se i za nju izdvajala sredstva za otkup. Ambalaža od polietilena i polipropilena na dnu je obilježena brojkama 2,4 ili 5.
Aktivnost prerade vršit će se na prostorima bivše tvornice Lika-mlina u Gračacu koja se prostire na 25.000 kvadrata, a koju je Eko Velebit kupio u stečaju.
Ambalažni otpad koji dođe na preradu najprije će biti sortiran, samljeven, pa opran, zatim osušen kako bi se uputio na regranuliranje. U tu svrhu Eko Velebit je kupio dvije linije za kompletnu obradu PE i PP uključujući i posebne extrudere koji svojim ugrađenim filterima garantiraju eliminiranje preostalih nečistoća i kvalitetan proizvod za svjetsko tržište.
Tim postupkom odstranjuju se i papirne etikete. Sustav pranja, tj. sustav prljave vode, napominje Vidov, bit će zatvorenog tipa, projektiran na PB fakultetu u Zagrebu, a zaostali mulj će zbrinjavati za to posebno ovlaštene tvrtke kao što je npr. "Cijan" iz Splita.
Takav „gotov" proizvod bit će prodan na međunarodnoj burzi plastike po cijeni od 500 do 800 eura po toni, ili 3,65 do 5,85 kuna po kilogramu.
Kapacitet prerade bit će oko 10.000 tona godišnje, a procjene govore da je u Republici Hrvatskoj u optjecaju oko 120.000 tona polimernih materijala. Predviđanja su da će sustav skupljanja u sljedećih nekoliko godina osigurati za reciklažu 10 posto od te procjenjene količine.
U pogonu za preradu polimernog otpada, Eko-Velebit planira zaposliti 60-tak djelatnika iz Gračaca, dok će prikupljanje u Zadru vršiti djeltanici Čistoće.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno