Svetozar Birkić iz Medviđe najbolji stočar grada Benkovca

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
Medvidja
Priznanje Grada Benkovca u pravim rukama - Svetozar Birkić

Lipanj je u punom jeku. Opojni miris lipa širi se Benkovcem kao da nam hoće reći to sam ja, izađite vani, prošetajte, uživajte i radujte se. A razloga za dobro raspoloženje tijekom cijelog lipnja u Benkovcu doista ne nedostaje. Dani su grada Benkovca i organizirana su brojna kulturna, sportska i gospodarska događanja. Već petu godinu zaredom Grad Benkovac dodjeljuje javno priznanje najboljem stočaru grada Benkovca. Ove godine titula najboljeg stočara grada Benkovca odlazi drugi put u Medviđu, primio ju je Svetozar Birkić (2006. g. Jurica Genda, Medviđa)

Zaljubljen u Medviđu i Bukovicu
Svetozar Birkić, rođen 1969. g. u Medviđi, u srcu Bukovice, na 400 m n/v ispod samog Procipa, brda koje je samo 4 m niže od najvišeg vrha Kunovca, Jurišinke, i njegov otac i djed i generacijama unatrag. Voli svoj zaselak, svoju rodnu Medviđu i Bukovicu, a tako podiže i svoje četvero djece (tri sina i kćer).
Medviđu nije nikad ostavljao, doli u burna ratna vremena i to samo na kratko.
Od ranog djetinjstva upoznao je težački život, sve njegove patnje i radosti, kasna lijeganja i buđenja s prvim pijetlovima. Upoznao je on i gradski život tijekom srednjoškolskog obrazovanja (KV tesar i KV vozač) i sve prednosti industrijalizacije i razvitka novih tehnologija, ali ostao je vjeran poljodjelstvu, primjenjujući maksimalno ta saznanja jedino na osuvremenjivanje poljoprivrede.
Trudi se da opstane na vjekovnom ognjištu, prkoseći jurnjavi XXI. stoljeća, ali i vođen snagom volje i iskonskog u genima. Sada tu volju i snagu valja prenijeti na mlade naraštaje, što doista i uspijeva, jer kad nisu u školi Marko (13) i Kristijan (12) ili timare blago, čiste staje ili voze sijeno, dok ih posljednjih mjeseci možemo vidjeti kako zdušno pomažu u gradnji novog gospodarskog objekta, a često im se pridruži i petogodišnji Filip. Uz postojeće gospodarske objekte cca 200 m2, Svetozar gradi novi cca 300 m2, vlastitim sredstvima, sredstvima koja mu je omogućio mukotrpan dugogodišnji rad na gospodarstvu, a u kojem sudjeluju svi članovi: otac Marko (Ljube) i majka Milija, istogodišnjaci (78 g.) te supruga Daliborka (33 g.).

Povećanje stajskih kapaciteta
Povećanje stajskih kapaciteta je nužno jer se permanentno povećava i broj grla u matičnim stadima. Trenutačno posjeduje stado krava od 36 grla, za sada u uzgoju krava - tele, stado ovaca (150 grla) i stado koza (125 grla). Prvobitna zamisao kod planiranja gradnje staje bila je namijenjena za uzgoj krava, u sustavu krava - tele i to prema prijedlogu Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja s minimalno 20 - 40 grla. Kako nije siguran hoće li imati sve uvjete za tu namjenu ili će proizvodnju usmjeriti u drugu stočarsku granu, tj. ovčarstvo ili kozarstvo, staja je građena tako da je svaka prenamjena moguća. Jednakim žarom pristupa Svetozar i osnovnim ratilima i strojevima, nužnim na svakoj stočarskoj farmi, jer mora se spremiti sijeno, djetelina i ljetina. Osim ovih vrlina Svetozara krase osobine uzornog sina, oca i supruga, dobrog susjeda i prijateljskog pristupa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno