Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Etnomoda i zalistavac osvojili Biograđanke

Autor: Jelica Farkaš

13.06.2009. 22:00
Etnomoda i zalistavac osvojili Biograđanke


Naime, već prepoznatljivi etnomotivi starih biogradskih nošnji, koje u kreaciju svojih odjevnih predmeta vješto ugrađuje Zvijezdana Stella Unušić i ovog su puta postigle pun pogodak


Na prostoru nedavno obnovljenog Narodnog trga u staroj gradskoj jezgri grada Biograda upriličen je prigodan program, kojim su i službeno započela kulturno-zabavna događanja predviđena za održavanje na ovom prostoru.
Nakon što je u njegovu obnovu i prilagodbu investirano oko 3 milijuna kuna, na njemu je održana i prva ovosezonska priredba.
U predstavi kulturno-povijesne tematike, koja se izvrsno uklopila u unutrašnjost bazilike Sv. Ivana na spomenutom trgu, izveden je između ostalog i performans krunidbe kralja Kolomana, koji se okrunio u Biogradu 1102. godine, a kojega su uprizorili članovi biogradskog KUD Kralj Tomislav.
Uz još nekoliko prigodnih točaka koje su izveli sudionici projekta Santa Croatica, kruna večeri bez sumnje bila je etnomodna revija koju su nosile male i malo veće Biograđanke.
Naime, već prepoznatljivi etnomotivi starih biogradskih nošnji, koje u kreaciju svojih odjevnih predmeta vješto ugrađuje Zvijezdana Stella Unušić i ovog su puta postigle pun pogodak. Tako je i ovom prigodom prevladavao prepoznatljivi motiv – vez te dijelovi starog vješto ukomponirani u novo, a jedan od najefektnijih detalja jest i već svima poznat “zalistavac”.
On je bez sumnje bio izuzetno efektan detalj na svakom od predstavljenih modela revije. I dok su velike manekenke nosile vrijedne modele iz ateljea “Nešto malo drukčije”, one male nosile su vesele i razigrane modele nastale također u ovom ateljeu. No, dijelovi ovih modela izrađeni su rukama malih članica udruge Potjeh.