Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Izronilo” staro željezo, sidra, autogume…

Autor: Petra Mičić

13.06.2009. 22:00
“Izronilo” staro željezo, sidra, autogume…

Foto: Adam VIDAS



Povod ovoj ekološkoj akciji je otvaranje novog ronilačkog centra “Curavić Diving Academy” na Boriku. Inače, u sklopu “Curavić Diving Academy” postoji još sedam ronilačkih centara na Jadranu, a kako je naglasio marketing menadžer ronilačkog kluba Denis Matić, njihov je cilj stvoriti najjaču ronilačku akademiju ne samo na Jadranskoj obali, nego i u cijeloj Europi


Akcija čišćenja podmorja održana je ove subote na Boriku, a podmorje su čistili ronioci Curavić Diving Academy, kojima je ovo već treća akcija čišćenja podmorja u Zadru.
Povod ovoj ekološkoj akciji je otvaranje novog ronilačkog centra Curavić Diving Academy na Boriku. Inače, u sklopu Curavić Diving Academy postoji još sedam ronilačkih centara na Jadranu, a kako je naglasio marketing menadžer ronilačkog kluba Denis Matić njihov je cilj stvoriti najjaču ronilačku akademiju ne samo na Jadranskoj obali, nego i u cijeloj Europi. Jedan od glavnih ciljeva akademije jest organiziranje ekoloških i humanitarnih projekata u Hratskoj.
Prvi po količini otpada u moru
Kristijan Curavić Kike, najbolji hrvatski ronilac na dah i svjetski rekorder u toj disciplini sudjelovao je u ovoj akciji čišćenja. Tom je prigodom istaknuo da je naše more izuzetno čisto. No, što se tiče količine otpada u moru, Hrvatska je na prvom mjestu u Europi.
– Ovo je samo jedna u nizu naših ekoloških akcija, a u budućnosti planiramo još više kvalitetnih akcija. Nakon Zadra krećemo u akcije čišćenja u Šibeniku te na otoku Krapnju. Nažalost, naše more je puno otpada te će trebati barem petnaest godina da se ukloni sav otpad iz mora i zato Curavić Diving Academy ima plan u sklopu kojega će pomalo, ali sustavno čistiti naše podmorje. Prvu akciju smo organizirali prije dvanaest godina na otoku Krapnju kada smo izvadili čak sedam tona otpada. Naš cilj nisu samo tečajevi ronjenja, želimo popularizirati ovaj sport tijekom cijele godine, kazao je Curavić.
 Ronioci su na Boriku pronašli otpad koji se godinama gomilao na morskom dnu, kao što su stara sidra, željezo i automobilske gume. Takav otpad zasigurno nije privlačan turistima koji dolaze uživati u našem moru.
– Hrvatska je turistička zemlja i ljudi cijelog svijeta dolaze vidjeti ljepote naše zemlje, a tako i podmorja. Moram naglasiti da ronjenje postaje jako popularan sport i mnogo turista dolazi u naš klub kako bi ronili i vidjeli ljepote morskog svijeta i to je samo jedan od razloga zbog kojih bi trebalo paziti na našu prirodu i čistoću mora, istaknuo je Curavić.
Kako je naglasio marketing menadžer akademije Denis Matić, sljedeće godine će se istovremeno održati velika akcija čišćenja podmorja u Rijeci, Zadru, Splitu i Dubrovniku, a akcija će okupiti po 50 ronioca u svakom gradu. Akcijom će se nastojati skupiti novac koji će osvojiti grad koji skupi najviše otpada, a koji će se dati u dobrotvorne svrhe.
Ekspedicija na Južni pol
Spomenimo i da je Curavić Diving Academy nedavno održala rehabilitacijske tečajeve za slijepu djecu, a radi se i na projektu organiziranja ronjenja za hendikepiranu djecu.
 – Nažalost, mnogi koji održavaju tečajeve ronjenja žele samo na brzinu zaraditi i pitanje je kakvu poduku o ronjenju daju ljudima. Ronjenje traži veliku odgovornost i tečajevi se moraju održavati uz nadzor. Roniti na “svoju ruku”, bez dobre poduke nikako nije preporučljivo i može biti vrlo opasno. Mi želimo popularizirati ronjenje te približiti more našim ljudima i upravo zato na svoj trošak podučavamo ljude koji imaju volje i interesa postati profesionalni instruktori i koji moraju prije toga proći zahtjevne testove. Kad ispune sve preduvjete postaju članovi našeg kluba koji sudjeluju u ovakvim akcijama i edukaciji ronilaca, rekao je Kristijan Curavić.
Spomenimo i da se Kike Curavić priprema i za ekspediciju, koja je trebala biti održana krajem ove godine, ali je zbog recesije odgođena za 2010. godinu. Riječ je o zaronu na Južnom polu. Ekspedicijom želi ukazati na problem globalnog zagrijavanja, a ovaj će zaron biti još dublji od onoga na Sjevernom polu 2005. godine, kada je zaronio na 51 metar dubine. Ovu ekspediciju su podržale mnoge hollywoodske zvijezde, a snimit će se i akcijski film te dokumentarac koji će pratiti ekspediciju.