Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jedinstvene “Slike vremena”

Autor: Nikola Markulin

13.06.2009. 22:00
Jedinstvene “Slike vremena”

Foto: Ivan JAMIČIĆ



“Slike vremena”  naziv je izložbe kojom ‘Fotoklub Zagreb’ slavi svoju  115. godišnjicu, a koja je u  subotu navečer svečano otvorena u Galeriji ‘Arsenal’.  Riječ je o izložbi koja je  osmišljena i postavljena 2007.  godine u Muzeju Grada Zagreba, kada se je navršila 115.  obljetnica djelovanja Fotokluba Zagreb (od 1892. godine). U protekle dvije godine  ova vrhunska izložba predstavlja se po ostalim hrvatskim gradovima.
Ova, kako su je organizatori okarakterizirali, povijesno aktualna izložba na 124  fotografije različitih članova  Fotokluba Zagreb prikazujući  njihovu djelatnost predstavlja  i djela visoke umjetničke, a  poglavito dokumantarističke  vrijednosti. Naime, najstarija  fotografija na izložbi datira u  daleku 1906. godinu. Izložba  je koncipirana tako da je sa  dvadesetak fotografija zastupljena svaka dekada, počev  od 1930-ih godina.
U katalogu izložbe o Fotoklubu Zagreb Vladko Lozić  piše:
– “Nekoć davno, koncem  dalekog devetnaestog stoljeća  kada je grad Zagreb bio tek  maleni provincijski gradić na  marginama Austrijskog carstva, jedna grupa plemenitih  ljudi, velika srca i mudrih  glava, godine 1892., pod okriljem Društva umjetnosti, vidovito sagledavši dolazak novog vremena fotografije, osnovaše prvi „Klub fotografah  amateur”. To se dogodilo samo godinu dana nakon prve  bečke izložbe umjetničke fotografije koja se općenito  smatra početkom europskog  fotoamaterskog pokreta.”
Uz svoje uobičajene djelatnosti Fotoklub Zagreb bavi  se i istraživanjem povijesti  hrvatske fotografije, te je objavio niz monografija na tu  temu. Također, klub je osnivač i Zagreb salona,  međunarodne izložbe fotografija, koja se neprekinuto  održava od 1910. godine.
Izložbu, koju će Zadrani  mogći razgledati u Arsenalu  sve do 30. lipnja, u subotu  navečer svečano su otvorili  Vinko Šebrk iz Fotokluba Zagreb i Renata Peroš u ime  Zadarske Županije.