Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

KRENULI DOBRI ULOVI INĆUNA

Autor: Neven Bosnić

13.06.2009. 22:00
KRENULI DOBRI ULOVI INĆUNA

Foto: Sebastian GOVORČIN



Nakon nekoliko izuzetno loših škurova, svibanjski škur je napokon donio lijepa vremena i izdašne ulove. Hoće li sljedećih mjeseci doći do povremenog ograničenja pa čak i zabrana ulova?
Proljeće je razdoblje kad za ribare koji se bave ulovom plave ribe počinje najvažniji dio godine. Od 15.4. do 15.6. traja sezona ulova tuna. S toplijim danima kreće i sezona ulova inćuna. Zadnjih godina smo uglavnom pisali o rekordnim ulovima inćuna. Ipak, nakon rekordne 2006. ulov inćun bilježi lagani pad, koji je u 2008. bio nešto osjetniji. U prošloj godini, ne samo da je pao ulov inćuna, već je znatno pala i veličina ulovljene ribe. Tako je prošlo ljeto u lovinama prevladavala riba i do 20% manja od one ulovljene u 2007. te prijašnjih godina.
U 2009. ušlo se lijepim sjećanjima na godine rasta, ali i sa strahom zbog pada ulova i veličine ulovljene ribe koji se dogodio u prošloj godini.
Najviše otkupne cijene
U novoj godini ribare su obradovale dosad najviše otkupne cijene inćuna. S obzirom da se riba ekstra klase (pecature ispod 35) u prošloj godini gotovo i nije lovila, ove godine cijena joj je znatno povećana. S lanjskih 1,6 eura za kilo, ove godine je cijena ekstra klase inćuna skočila i do 2,3 eura. Ostale klase ribe također bilježe lagani rast, tako da se prosječna otkupna cijena inćuna kretala oko 8 kuna.
Prvi mjeseci su donijeli veliki pad ulova. U prvih par škurova nije se posolilo gotovo ništa. Jedino najveći pogoni su se mogli pohvaliti da su do travnja izvezli pokoji šleper slanih inćuna. U odnosu na prošlu godinu, ove godine pad ulova inćuna iznosi barem 20-30%, a u odnosu na razdoblje od 2005. do 2007. taj pad je i do 3-4 puta. Svakako treba spomenuti da pad ulova ribe nije uzrokovan nedostatkom ribe, već izuzetno nepovoljnim vremenskim prilikama. Tijekom cijelog ožujka i travnja gotovo da nije bilo tri dana lijepog vremena u nizu.
Potražnja, zabrane i ograničenja
Loš ulov inćuna se početkom ulovne sezone bilježio diljem svih europskih lovišta. Time je potražnja za slanom ribom, ali i inćunima općenito znatno porasla. Zbog lošijih ulova u 2008. godini, gotovo svi naši riboprerađivači su već do Božića prodali svu posoljenu ribu. Početkom godine, posljedice ekonomske krize u ribarstvu, na stranim tržištima još se toliko nisu osjećale i godina je obećavala. Ipak izuzetno loše vremenske prilike, koje su vladale do prije mjesec dana, kod većine su ribara i riboprerađivača izazvale zabrinutost.
Svibanj je napokon donio ljepše dane. Nakon prvih lošijih dana, početkom škura počeli su se bilježiti dobri ulovi inćuna. Vrlo brzo su se gotovi svi pogoni napunili ribom. Uslijedile su i prve ovogodišnje zabrane i ograničenja ulova. Veliki broj brodova bilježio je ulove i po više od tisuću kašeta inćuna na noć. S obzirom da su zadnjih mjeseci ulovi bili vrlo loši, ovi ulovi su se činili još i veći.
Povučemo li paralelu s prijašnjim godinama, ipak se radi o uobičajenim ulovima za ovaj dio godine. Ovisno o lovištima lovila se manja riba, ali i riba ekstra klase. Najveća količina ribe se kao i dosadašnjih godina prerađivala na zadarskom području, pa se u nekoliko domaćih riboprerađivača solilo oko 150 tona ribe dnevno.
Riboprerađivači bez radne snage
Spomenimo da se u ovom škuru, naš najveći prerađivač ribe “benkovačka” Ostrea, preselila u nove proizvodne pogone u Stankovcima.
 Osim Ostree, na našem području su još, Adria, Gračački Noclerius, Saljski Mardešić, Tajer na Bokanjcu, Feral na Viru, Sloga iz Kali te par manjih pogona.
Početak dobrih ulova inćuna kod nas poklopio se s dobrim ulovima inćuna i na drugim europskim lovištima. Italija i Grčka su doslovno zatrpane s inćunima. To je, nažalost, prouzročilo pad otkupnih cijena inćuna.
Sljedeći mjesec će biti izuzetno važan u ocjeni cijele sezone ulova inćuna. Nakon pada otkupnih cijena ribe, one su i dalje još u formiranju. Dosadašnje vremenske prilike ribarima nisu išle na ruku, za nadati se mirnijim vremenima i samim tim boljim ulovima. Ono što već sad sa sigurnošću možemo reći jest to da će i 2009. biti godina pada ukupnog ulova inćuna – treća zaredom.
Isto kao prošle godine i ove godine početak je ulova inćuna kasnio. Za ribare i riboprerađivače izuzetno važan mjesec travanj je podbacio. U ožujku inćuna praktički nije bilo. Riboprerađivačima je veliki problem ako sezona ulova inćuna ne počne prije turističke sezone. U tom slučaju djelatnici tj. ponajviše djelatnice se zaposle na sezonskim poslovima u turizmu i onda su ribarski pogoni bez dovoljne radne snage.
U sljedećim škurovima, važan pokazatelj će biti – veličina ulovljene ribe. Zasada se lovila velika i mala riba, ali je prosječna veličina ulovljenih inćuna ipak manja od one prije par godina. Vremenske situacija je dosad bila takva da nije omogućavala kontinuitet ulova na otvorenom moru i davanje realnije ocjene prosječne veličine ulovljene ribe.
Ovaj škur će se plivaričarima u ulovu inćuna pridružiti i dio tunara, kojima kroz nekoliko dana završava sezona za lov tuna.
Sljedećih mjeseci, za očekivati je izdašne ulove inćuna, pune tvornice i ribarske luke, te čak i povremena ograničenja i zabrane ulova. Ako se u sljedećim mjesecima bude lovila velika riba, ribari i tvornice će ovu godinu gledati kao osrednju godinu. Ako se u sljedećim mjesecima bude lovio manji inćun, kao i prošle godine, onda to već postaje zabrinjavajući trend.